2015-03-04

Portfölj Februari

I Februari har portföljen fortsatt rusa och sedan årsstart har värdet ökat exakt lika mycket även om det procentuellt blev något lägre sedan slutet av Januari med 9,27%. Det är bra att komma ihåg att det lika gärna kan gå ner 10% vilket det gjorde för egen del vid nästan två tillfällen förra året (och i början av mars (7% på en dag). Jag känner mig dock tryggare och tryggare med min strategi och innehav vilket är trevligt.

Allmäna tankar
Till skillnad från förra månaden där uppgången drevs helt utan nyheter (som går att läsa HÄR) så har det varit flera goda nyheter denna månaden. Protector lämnade en strålande rapport med vinst i alla led som jag skrev om HÄR. Protector steg med 20% vilket gjorde att en milstolpe nåddes där Protector är första innehavet som gått upp över 100%.
Atea gick initialt upp något på rapport för att sedan gå ner något. De fortsätter lunka på i lagom takt med en trevlig, hög utdelning. Jag skrev mina tankar om Ateas rapport HÄR.
Mr Green gick först ner på egentligen inga nyheter för att sedan repa sig. Jag skrev mina tankar om rapporten HÄR.

Efter att ha räknat på ISK skatten kom jag fram till att jag behövde flytta ca 6000 i utdelningar från ISK till kapitalförsäkring. Det var egentligen dyrare att flytta amerikanska innehav än norska men jag ser samtliga som långsiktiga innehav och även om det kostade en del nu i transaktioner bör jag tjäna på det i längden. Jag passade även på att öka i några av innehaven medan jag flyttade.
Atea gick från 220 till 300 aktier. BBL var oförändrat. KMI ökade från 55 till 60 aktier och MAIN ökade från 70 till 80 aktier. Totala transaktionskostnaden blev 780 kr och källskatt som jag borde tjäna på detta ligger runt 600kr om jag räknade rätt. Dock lär räntan ligga lågt även nästa år vilket gör att jag ändå hade behövt flytta innehaven. Jag hade visserligen inte tänkt på att KF också påverkas av den sänkta räntan så jag lär se lika lite av pengarna tillbaka ändå dock hoppas jag flytten till KF kommer vara gynnsamt i längden ändå.

Viktiga händelser i Februari:
  • Jag köpte Unibet Group, 19 aktier á 465 kr. Köpet kommer att tillföra tillföra 400 kr i utdelning på årsbasis. Unibets portföljvikt är 2.6%.
  • Jag sålde Nokian Tyres, 20 aktier á 26.2 EUR. Avkastningen från innehavet blev 17% på två månader.
  • Jag sålde Statoil. 70 aktier á . Avkastningen från innehavet blev 13% på två månader.
  • Jag sålde de sista aktierna i Awilco Drilling för runt 88 och 91.5 NOK. 14 månaders innehav gav -36% (-18% inklusive utdelningar).
  • Jag sålde TGS-NOPEC, 80 aktier á . Avkastningen på 2 månader blev 25%
  • Jag köpte Lexington Reality Trust (NYSE:LXP) , 160 aktier á 11,1 USD. Köpet kommer tillföra 900kr i utdlening på årsbasis, LXP portföljvikt är 6%.
  • Jag sålde Iron Mountain, 68 aktier á  36,2 USD. 7 månaders innehav gav 36% (42% inklusive utdelningar). Valutaskillnaden mellan köp och sälj låg på +22%.
  • Jag köpte SJR in Scandiavia, 150 aktier till en snitt kurs á 102,79. Köpet kommer att tillföra 930kr i utdelning på årsbasis, SJRs portföljvikt är 6%.
  • Jag ökade i Bahnhof, 50 aktier á 99kr. Köpet tillför 150kr i utdelning på årsbasis.
  • Jag ökade i Vardia, 250 aktier á 29,6 NOK. Köpet tillför ingen utdelning.
Utdelningar & relaterade nyheter:
  • MAIN ökade sin utdelning med 3% till 0.175 (0.17) i månaden vilket ökar utdelningen (grovt räknat) med runt 70kr på årsbasis för innehavet.
  • Jag fick utdelning från MAIN på 85kr efter skatt.
  • Jag fick utdelning från  AAPL på 40kr efter skatt.
  • Jag fick utdelning från KMI på 176kr efter skatt.
Totala utdelningar i år uppgår till : 383 (0)
Utdelning på årsbasis uppgår till: 15000
Utdelningen i Februari uppgår till 301kr.


Uppdaterade portföljallokering finns som vanligt på portföljsidan i menyn ovan.

Tankar om månadens transaktioner
Månden präglades av många transaktioner. Främst kommer det av att jag försökt undvika transaktioner av princip skäll vilket jag tycker är fel egentligen. Jag tyckte denna artikel var ganska bra och den beskriver väl en del av min portfölj. Tankegånen är att om man inte hittar jättebra case så kan man halvbra till bra case men genom att omsätta dem något snabbare når man ändå hög avkastning. Jag gjorde flera köp inom olja i december som sedan dess gått upp 15-30% vilket gjorde att uppsidan realiserades ganska fort. Detta gjorde att Nokian, Statoil och TGS åkte ur portföljen. Även IRM fick åka ut som jag egentligen borde sålt vid årsskiftet, här var jag mer lite transaktions rädd men även lite girig och hoppades på fortsatt uppgång. IRM är ett bolag som hade en katalysator (REIT konverteringen) när denna vid årsskiftet var över och priset dessutom ökat till att bli ganska dyr borde jag rimligtvis ha sålt.

Jag sålde Nokian Tyres som jag skrev om HÄR . En lärdom som jag bla. fått från Nokian Tyres är att jag börjat bli bättre på att göra rimliga antaganden och bör lite mer på mig själv och siffrorna. Jag kände att jag var alldeles för känslomässig och vågade inte köpa när det var rött vilket är lite dumt. Jag har fortfarande arbete kvar att eliminera känslor helt när jag investerar.

Istället för IRM hittade jag en annan REIT som såg trevlig ut. Den är något undervärderad (vilket ger den hög direktavkastning på 6% med en utdelningsandel på 68%). Den har även katalysatorer i form av återbetalning av lån och fortsatt minskad hävstång. Även en del byggnader som blir färdigbyggda med höga cap rates  på 8% med årliga hyres ökningar. I korthet borde intäkter öka och kostnader minska. Det finns även gott om utrymme för utdelningen att öka (som borde ske vid slutet av året). För de som är intresserad rekommenderar jag följande läsning (då jag egentligen inte har så mycket att tillföra själv, kan tänka mig skriva mer om det finns intresse förstås):
Presentation
Seeking Alpha artikel

Ökningen i Bahnhof förklarade jag så här:
"Jag ökade med 50 aktier efter rapport (till 400 totalt). Efter att läst igenom rapporten och tänkt lite mer på det var nog ökningen ett misstag då jag inte hade köpt Bahnhof till nuvarande värdering vanligtvis. Det är dock en liten andel (1,5% av portföljvärdet) som jag till dagens pris kommer få en OK (3-7% per år?) avkastning från."

Ökningen i Vardia verkade bli väldigt dålig tajming på. Jag väntade mig en bra rapport men så började de stöka med rapporteringen. Tenta och inlämningar gjorde att jag inte hann kolla rapporten förrän på kvällen. Jag hade dock redan hunnit sälja 2/3 av mitt innehav, delvis för jag tycker det är en stor brist på information vilket jag ogillar mest av allt. Information om emissionen kom ut idag, att de fått full garanti så snabbt känns som ett bra tecken. Jag funderar nu således på att köpa tillbaka delar av mitt innehav för att sedan delta i nyemissionen. Jag ska skriva ner mer tankar kring rapporten och innehavet efter skidsemesterns men kortfattat påverkades sista kvartalets kassaflöde negativt av större bränder som ökade kostnaderna och påverkade kassaflödet kraftigt negativt i Q4 kontra Q3 där de gick back marginellt. Så de borde rimligtvis ha möjlighet att bli kassaflödes positiva under 2015 även om resultat lyser med sin frånvaro. Största dilemmat nu känns mer som utspädningen till följd av nyemissionen. Vill även rekommendera Aktieingenjörens genomgång av vad skillnaden i redovisningsprinciper gäller för Vardia som finns att läsa HÄR. Problemet verkade främst härstamma från att man använde säljkostnadsinvesteringen som tillgång som sedan användes i uträkningen för solvenskapital vilket, spontant, känns som en udda sak att göra. Då jag alltid tänkt mig solvenskapital som tillgångar man kan sälja lätt eller till och med en del av kassan som avsätts. Är tyvärr lite dåligt insatt.

Kanske borde delat upp inlägget i flera inlägg. Vad tänker ni kring omsättning i portföljen? Tankar om någon av transaktionerna (all feedback välkomnas)? Hur gick Februari för er? Vad gör ni med Vardia?

5 kommentarer:

  1. Som vanligt ett mycket bra inlägg!

    Har själv spanat på SJR in Scandinavia ett tag. Speciellt sedan rapporten som lämnar för ett fint 2015. Deras utdelning är ej heller fel. Har försökt finna några "nya" analyser eller andra matnyttiga skriverier om företaget utan framgång. Har du författat ngt eller hittat på andra bloggar e.d.? Kanske har du skrivit om det men bara det att jag ej lyckas hitta det? Söndag och hjärnan är som den är...
    Förvisso "räcker" det Placera skrivit på AVA:s sida om bolaget för mig, men alltid bra med fler aspekter!

    Jag gläds med dina framgångar och önskar dig ett fortsatt bra 2015!

    /Sofokles-

    SvaraRadera
    Svar
    1. Trevligt att det uppskattas, tyckte själv det blev väldigt långt men det blev en del transaktioner också ^^

      Jag håller väl på att författa en analys (har börjat med en mall) men är osäker på när jag kommer hinna skriva den. Tänkte sätta mig in i Vardia under veckan och sedan är det dags för tentor veckan efter. Borde egentligen göra det ganska snart för att bestämma om jag var för snabb eller ej.

      Kul att du stannade förbi :)

      Radera
  2. Tack för ditt svar! Stressa inte; studier kommer först. Väl efter dessa kommer du hamna på ett jobb där du kommer försöka göra allt utom just arbetsuppgifterna (t.ex. aktiehandel), hehe.

    Har själv varit i din situation och vet hur det är med tid och dess oförmåga att inte överensstämma med vilja.

    Jag hade en order på 103,75 kr idag men tyvärr var turen ej med mig. Funderar på att ändå köpa in mig på 105,5, vilket var den kurs aktien stängde på idag. Ser enorm potential och med nuvarande utdelning känns det som ett stabilt val. Förvisso kan vad som helst hända (host, Vardia), men ska man tänka så ska man inte hålla på med börsen.

    Det starka kassaflöde de har borgar för en fin utveckling:)

    Ps. gick tentan bra förra måndagen?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, finns risk för lite jobbpauser :)

      Känns inte som någon vidare mening att extrapolera Vardia till andra/alla case. Redan att SJR varit vinstdrivande i många år och gett bra utdelning tycker jag gör att risken för något oväntat ska hända. Läxan från vardia var väll snarare att man inte ska ta för stor andel i icke-vinst drivande verksamhet samt ett så ungt bolag. Att inte ett ungt bolag inte har för stor andel gör att jag inte ökar i Mr Green. Som du säger så har de ett ganska starkt kassaflöde och inte lika känsliga som andra konsultbolag som är riktade mot IT vilket är trevligt.

      Tentan gick bra! Lätt som en plätt :)

      Radera
  3. Letar du efter ett skuldkonsolideringslån, lån utan säkerhet, affärslån, hypotekslån, billån, studielån, personliga lån, riskkapital osv! Jag är en privat långivare, jag ger lån till företag och privatpersoner med låga och rimliga räntor på 2%. E-post till: christywalton355@gmail.com

    SvaraRadera