2016-02-14

Årsrapport 2015

Som märkts så har jag varken haft tid eller ork att skriva på bloggen. Dock tycker jag fortfarande det är ett bra medium att använda för kommunikation med likasinnade. Men ska se om det går att skriva ner lite tankar. Framöver lär det dock endast bli kortare kommentarer om innehaven i ett inlägg snarare än ett inlägg för varje rapport. Nedan är i varje fall summeringen av 2015 som blir något mindre än mitt ambitiösa 2014 summering(länk).

Får ändå säga att det gått hyfsat för ett år som var ganska svängigt (vad slutade index på?). Portföljen ökade strax över 10% under 2015 (15% inklusive insättningar). Totala tillgångar har ökat desto mer då mycket gått till att bygga upp en vettig buffert.

Totalt under året mottogs 15924kr i utdelningar vilket är något lägre än 2014s utdelningar (18189) vilket var ganska väntat då ett av mina större innehav 2014 var Awilco som hade 20% i direktavkastning, även andra specialutdelningar bidrog. Jag är ändå nöjd med vart utdelningen rör sig mot och tror den från och med 2016 kommer stadigt öka. Utdelningen under året har sett ut enligt följande:Vad jag tyckt är intressant att följa är hur mycket det kostar för mig i form av transaktionskostnader för att styrka varför fonder inte är så bra p.g.a. höga avgifter, men även som ett mått att mätta min transaktions volym. Totala antalet transaktioner var 78 där kostnaden för dessa landade på 1765 kr vilket blir 0.55% av totala portföljvärdet. Detta är 0.28 procentenheter mindre än förra årets 0.83%. Det bör även nämnas att en större del av denna kostnaden kommer från när jag flyttade mina innehav från ISK till KF. Min gissning är därmed att transaktionkostnaderna kommer bli ytterst låga även om jag ska fortsätta försöka att följa dem.

Jag har realiserat -8486kr från försäljningar vilket medför att mycket av mina vinster är orealiserade vilket har synts efter börsen nedgång i 2016. Jag är ändå nöjd med detta resultat då större delen på den negativa sidan är Vardia. Resterande orealiserade vinster/förluster förväntar jag mig över tid att majoriteten kommer att bli positiva (1-5 år) även om det ser ut som KMI och BHP kommer ta ett tag.

Avslutningsvis kommer även portföljen som jag möter 2016 (även om den är från idag) med:


Där de mindre positionerna (minor positions) som innehåller poster som är mindre än 5000kr ser ut enligt följande:Då jag inte vet när nästa inlägg blir så kan jag kort nämna planen för 2016 som är att ta examen till sommaren och börja jobba till hösten. Den tidigare nämnda tidsbristen var från att läsa 150% under hela året vilket medför att jag snart är klar :) Jag kommer alltså inte göra några nya insättningar under vårenutan snarare lägga in de pengarna till eventuell resa innan jag börjar jobba eller om något annat oförutsebart skulle hända.
Dock är tanken att med utdelningarna som snittar 1000/månaden och är störst under våren. Dessa utdelningar kommer förmodligen sättas i arbete i SHB, Nordnet, HM, Betsson. Funderar även på Novo Nordisk (HM-kvalité), Sampo(Utdelning á la bank) och Intrum Justitia (curiosa, någon som vet en bra analys?). Lär väl även återinvestera i några av mina REITs(LXP och Northview) och Zalaris.

I brist på tid att läsa Värdepappret funderar jag på att inte förnya min prenumeration även om det är bra läsning har innehållit varit lite för obskyra bolag (handelsplatser som inte stöds av ISK/KF hos Nordnet och tillgångsbolag) fast jag är fortsatt osäker, hur gör ni?

Hur ser ni på börsen 2016?

4 kommentarer:

 1. Roligt med en uppdatering =)

  Tycker dina väskor ser bra och intressanta ut och många av dem är sådana jag själv har/vill ha.
  Jag räknar med att få läsa ett inlägg i juni med titeln "Examen avklarad"!

  Må väl and good hunting!

  /Sofokles

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ska se om det går att få ut lite fler uppdateringar dock hade det vart roligare att minska på allmänna uppdateringar och få tid till analyser, frågan är vad man ska börja analysera bara.

   Examen kanske kan dra på sig med två resttentor i Augusti men förhoppningsvis är exjobb klart i Juni och kontrakt skrivet på vart jag nu hamnar :)

   Radera
 2. Kul att se portföljen (vi har en del gemensamma bolag även utöver Bahnhof, Betsson o NGS) och få en allmän uppdatering.

  Du har ganska många innehav i portföljen - hur känner du kring behovet att hålla dig uppdaterad på dem? Å andra sidan brukar de bra bolagen sköta sig själva, så att säga :)

  Jobba på med plugget! Får man fråga vad du studerar?

  /Skrivarkiv

  SvaraRadera
  Svar
  1. Många av de mindre innehaven är bolag som jag varit intresserad av men tycker att prislappen varit något hög. Sen har jag ökat i de som gått ner men tanken är egentligen med hela portföljen att jag inte ska behöva följa bolagen så mycket, även om jag tycker det är roligt att göra det.

   Fråga får man :) Läser till civilingengör inom datateknik!

   Radera