2014-12-08

Att bygga en egen fond


Avanza har som bekant börjat ta 1kr/0.25% i courtage kostnader vid handel med värdepapper på alla OMX handelsplatser (Large Cap, Mid Cap, Small Cap, First North). En liten varning att man ej bör handla med aktier på aktietorget med små mängder då courtaget fortfarande är 19kr där. Bahnhof är dock enda bolaget jag skulle kunna tänka mig från aktietorget så det är inte så farligt. Vad jag funderat på sedan jag fick höra om courtaget var om man skulle kunna bygga en egen fond med runt 30 bolag. I och med det låga courtaget så kan man bygga sin egna fond med en köpkostnad på 0.25% och en förvaltningskostnad nära 0 (direktavkastningen*0.25%). Sedan kan man alltid köpa Avanza Zero eller en av Nordnets superfonder men jag tycker det är roligare att få köpa själv och se om jag kan överavkasta och 0.25% i köp arbitrage tror jag inte kommer påverka nämnvärt.

Denna idé är en liten blandning av Besser1's portföljtänk (han nämnde det senast HÄR) och ett läsvärt inlägg av finanskvinnans funderingar som finns att läsa HÄR. Besser1s strategi verkar bra på det sättet att allt sker ganska mekaniskt när aktier blir köpvärda och man har en del likvida över. En brist tycker jag är (om jag fattat rätt) så kan man ligga helt likvid i långa perioder. Men ibland kan det kosta mer att inte vara på börsen alls än att vara investerad. Dessutom vill jag inte behöva tänka på att sälja.

Själva idén:
Först sammanställer man en lista med aktier. 15-30 stycken. Med bolag som man gillar, för min del är det bra kvalité i form av bra finanser och hög utdelning. Börsdatas screeners kan med lätthet användas här för att hitta bolag med bra utdelning och bra F-scrore?
Egentligen är första målet att äga aktier till ett värde av lite drygt 400kr (för att optimera courtage) inom samtliga bolag i listan. Sedan när man månadssparar så ökar man helt enkelt i de bolag som det går sämst för (visar rött). Tanken är att man mekaniskt ska öka i bra bolag i temporör nedgång för att över tid överträffa index.

Fördelar:
Mekanisk (Lätt strategi att följa, säljer aldrig)
Dollar cost averaging (Automatisk spridning av inköp)
Diversifiering
Kostnad < 0.25%

Nackdelar:
Väldigt beroende på att listan man utgår från är bra.
Inget hänseende till det underliggande värdet.

Ett alternativ är att efter man har sin lista med bolag så uppskattar man vad man tycker de är värda (detta görs enklast med google spreadsheets). Sedan månadssparar man i de bolag som är som är närmast det bedömda värdet. Detta blir lite mer arbete men man bör i uppbyggnadsfasen kunna bygga en bättre portfölj. En nackdel är att listan behöver uppdateras eftersom bolagen tjänar mer/mindre med tiden.
Den preliminära listan av bolag innefattar large/mid/small cap med bra utdelningar:

Investementbolag:
Industrivärden, Investor, Lundbergsföretagen, Kinnevik, Öresund, Creades, Melker Schörling.

Large Cap:
NCC, TeliaSonera, Swedbank, Handelsbanken, Castellum, Fabege, JM, Trelleborg, Elekta

Mid Cap:
Diös Fastigheter, Betsson, Unibet Group, Duni, Nolato, Mekonomen, Avanza Bank Holding, Electra gruppen, Byggmax Group, Bilia, Sectra, Beijer Alma.

Small Cap/First North:
Malmbergs Elektriska, SJR in Scandinavia, Diadrom Holding, Softronic, Vitec, Traction, Enea

Valen är baserade på 1) Investmentbolag kommer prestera bättre än index, 2) utdelande bolag kommer prestera bättre än index. Mid Cap har historiskt avkastat mest med flertalet screeners på börsdata (när jag testade i Mars i varje fall), detta gissar jag kommer från att de kan växa mer över tid än vad large cap kan. Största svagheten är Small Cap/First North bolagen men jag tycker samtliga bör kunna växa bra och är stabila (bra finansiell ställning). Mid cap har presterat bättre än small cap tror jag har med att small cap har fler bolag som konkar vilket medför att mid cap är lite av en gyllene medelväg. Tyvärr har jag inga källor till mina påståenden men en sökning på google bör ge snabba resultat för den som är intresserad. För utdelningar så har the dividend growth investor skrivit ett bra inlägg HÄR.

Värt att nämna, då jag inte kommer vara kund hos Avanza kan jag tyvärr inte testa på denna strategi men tänkte att den kunde vara intressant att diskutera inför framtiden och inspiration om någon annan vill testa.
Tankar om strategin? Några bolag som behöver tas bort eller läggas till?

Notis (2015-01-15): IntePank hade tänkt testa denna strategi med en egengjord lista som finns att hitta HÄR.

11 kommentarer:

  1. Tycker det är en utmärkt ide och väldigt intressant tanke. Ställer mig tveksam till att det blir någon vanlig strategi dock (av samma anledning som jag tror att Magic Formula inte kommer att användas strikt av någon på riktigt lång sikt): De som "borde" följa strategin - de som annars investerar i fonder och liknande med låg kunskap om investeringar, de kommer inte att förstå eller få reda på en sådan strategi i tillräcklig utsträckning. De som förstår den lockas alldeles för ofta av mer aktiva strategier, och klarar inte att följa en sådan mekanisk strategi på lång sikt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det låter rimligt. En nackdel med Magic formula för mig var att det blev en del tveksamma bolag som gör att det är svårare att följa strategin. Om man fick lite frihet att välja lista själv tror jag det är lättare att hålla sig till den. Problemet där blir att de som "borde" följa den kan ha större problem att välja en vettig lista att börja med.

      Radera
  2. Jag kommer att följa den här diskussionen som en hök då det är exakt vad jag planerar att göra för mina barn.

    Den svaghet jag ser är att man nog behöver köra modellen en stund innan barnen kommer då man bör kalibrera så att inte t.ex. IT-konsulter systematiskt prioriteras.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul om du testar strategin för dina barn. Jag hoppas du rapporterar resultaten sen :)

      Hade inte riktigt tänkt på att vissa branscher kan bli överrepresenterade. Tankegången var att det borde lösa sig över tid, men det är inte säkert. Frågan är om det finns någon bra mekanisk lösning eller om man bör försöka justera själv. Tror dock att det hjälper om man hinner köra modellen ett tag. För övrigt kan det vara bra att involvera barnen när de blir gamla nog (när nu det är?) innan övertagandet i förhoppningen att de förstår och kan tänka sig fortsätta.

      Radera
  3. Kloka tankar och en klok strategi.

    En fördel som ofta glöms bort är att inte behöva ägna för mycket tid åt sina investeringar om man gör rätt från början och sen har en enkel (mekanisk??) hantering och uppföljning.
    Det finns så mycket annat att lägga sin tid på... :-)

    Besser

    SvaraRadera
    Svar
    1. Väldigt sant, bra synpunkt! Jag kan mycket väl tänkte mig att gå över till denna strategin om jag nu skulle tappa intresse och/eller tid. "Synd" att det är så roligt att vara lite mer aktiv. Det är nog inte omöjligt att uppnå bättre avkastning så här än om man är aktiv. Både ekonomiskt och tidsmässigt :)

      Radera
  4. Enea, Electra och Trelleborg kanske skulle kunna kvala in på listan också?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Electra är redan med :) Enea är jag osäker på, mest för jag har dålig koll på dem och det finns redan en del konsultbolag. Trelleborg såg dock ut att passa, har dock inte läst så mycket om dem.

      Melker Schörling valde jag väl bort då den hade ganska liten utdelning och att man får ganska bra exponering med befintliga investmentbolag. Men det är nog mest bias då jag tycker den är dyr (vilket inte är det viktiga med denna strategi). Likt Enea så har Melker Schörling också en plats in en längre portfölj.

      Radera
    2. Då menade jag Elekta, får aldrig till det där :P.

      Eneas fördel är att man minskat på konsultdelen och mer arbetar med implementering och stöd av egna produkter.

      Gällande Melker Schörling är det i mina ögon ett bolag som kan vara smart att köpa när det handlas till substansvärdet. I princip blir det som en oerhört billig fond i fond då man bara hanterar befintliga innehav men har en historik av snuskigt bra kapitalallokering vilket är perfekt för en inaktiv investerare.

      Radera
    3. Ahh, Elekta och även Axis var faktiskt nära på att gå med listan. Som jag nämnde så har det varit viss bias för bolag som är närmare rimlig värdering idag. Låter som Enea passar då med, lite mer ett teknikbolag men det finns det mer plats för.

      Mmm, svårt att inte vara imponerad över hur bra Melker Schörling gjort för sig. Ska lägga till dem i listan.

      Radera
  5. Och Melker Schörling så klart. Ska man vara passiv kan det vara rimligt att betala ett litet premium.

    SvaraRadera