2014-12-28

Transaktioner i December


Som jag skrev i månadsrapporten för November så sålde jag mitt innehav i Phoenix Group och fick en ganska stor kassa. Samtidigt passade även en del trevliga bolag att närma sig mina köpkurser. Då de landade på runt 5-7% ifrån min köpkurs blev det mindre poster för att kunna följa bolaget noggrannare i framtiden och lättare se om de kommer ned till min köpkurs vilket faktiskt hände i fallet av Statoil och TGS medan Nokian Tyres gärna får bli något billigare innan jag ökar igen. De mindre posterna har förstås hjälpts av lägre courtage så man inte måste ta större positioner direkt.

Först spekulerade jag lite i NP3 som har en pro forma intjäning på 3.65kr/aktie efter utspädning(egen uträkning, 4.1kr/aktie utan NE) och var därmed väldigt billig värderad. Detta var min tes och fick väl delvis rätt då jag sålde med 10% vinst. Jag fick 200 aktier tilldelade utav de 400 jag sökte om. De ska ge en ytterst liten utdelning 2015 då de inte ägt alla fastigheter som de äger nu hela 2014 (ergo pro forma resultatet ovan). Jag är inte helt övertygad om att de faktiskt kommer tjäna så mycket som de säger. Jag är även något oklar över diverse lock-up perioder som befintliga ägare åtog sig. Aktieingengören gjorde en väldig läsvärt inlägg HÄR, med en jämförelse mellan NP3 och andra mindre noterade fastighetsbolag som visar mer på värdet jag tror kan finnas hos NP3. Jag kan ha varit något snabb med min försäljning, oturligt nog hinner jag inte riktigt läsa på mer förrän i nästa år och likaså vill jag gärna se lite fler rapporter innan en eventuell investering. Jag gissar dock på att marknaden kommer att vara snabbare än mig i detta bolag. 200 aktier köptes för 6000 för att sedan säljas för 6623 för en vinst på 10.4%.  Som tur var finns det fler bolag som marknaden tycker mindre om :)

Statoil fick åter en plats i portföljen efter att ha gått ner över 20% sedan jag sålde Statoil. Jag ser Statoil som ett finansiellt starkt bolag som borde klara sig igenom dagens och framtida oroligheter utan större problem och fortsätta dela ut en bra mängd kvartalsvis. 70 aktier inhandlades vilket är samma antal som jag ägde tidigare. De var dock ganska mycket bättre denna gången och köptes i omgångar vid kurserna: 134, 130 och 122 nkr.

TGS-NOPEC har både defensiven och framtida utdelning skrivit bra om vilket fått upp mitt intresse för bolaget. Utöver att ha en stor marknadsposition och bra finansiell ställning (som kommer av en icke-kapitalintensiv verksamhet), så har de en trevlig utdelning på 5.5%. TGS var dock en bit ifrån vad jag ville köpa bolaget för rent fundamentalt, sedan gick det ner till trevliga nivåer så jag ökade desto mer. Går priset ner närmare 140 kommer jag öka lite till. Jag köpte 80 aktier, 20 vid varje tillfälle, vid kurserna 158, 153,6, 152 och 149 nkr.

Nokian Tyres kollade jag på i början av året men tyckte inte den reflekterade risken med en stor andel intäkter från Ryssland, väl. Detta tycker jag på dagens nivåer har blivit prissatt. Intäkterna har dessutom minskat mindre än jag trodde delvis då andra områden har fått större försäljning. På dagens kurs får man även 6.5% utdelning som bör kunna ökas över en femårsperiod medan Ryssland repar sig eller andra marknader växer. Speciellt intressant tycker jag deras VIANOR program är där verkstäder kan bli officiella Nokian Tyres återförsäljare vilket borde kunna gynna dem väl i framtiden. Jag köpte 20 aktier för 22.3EUR styck.

Jag sålde samtliga aktier i ARCP för 8.17$. Jag tappade helt tron på bolaget när CEO Micheal Kay avgick. Detta följdes av nyheter att fler var involverade i mörkläggningen och en avbruten utdelning. Jag kände mig helt enkelt inte längre trygg med investeringen och nästa gång tror jag att jag kommer sälja snabbare. Då i detta fall visste jag om många av följderna men inte hyr mycket de kunde påverka. Avkastningen på innehavet blev -24% (-20.5% inklusive utdelningar).

MAIN är en amerikansk BDC, alltså ett investmentbolag/bank som investerar i aktier och lån till små och medelstora bolag men något högre risk, som bankerna inte får låna ut till efter finanskrisen. Värt att nämna är att ingen av MAINs innehav har gått i konkurs som har hänt med andra BDC:er. MAIN är en BDC som funnits sedan långt innan finanskrisen och ökade sin utdelning under krisen och har även ökat den flertalet gånger sedan dess. MAIN har en direktavkastning på 6.83%(2.04$/aktie), men ger även ut extra utdelningar i mån av överskott vilket historiskt skett väldigt regelbundet, extrautdelningar brukar ligga på en halv dollar om året vilket ökar direktavkastningen till 8.5%. Det är den BDC som har högst kvalité i branschen och när priset gick ner under 30$ så köpte jag på mig 70 aktier för 28.7$/styck.

BHP Billitons ADR, BBL inhandlades också. Långsiktiga investeringar skrev ett bra inlägg om dem HÄR. Jag tror att marknaden straffat dem för hårt och att det inte finns så farligt mycket nedsida till dagens pris, en nästan 6% direktavkastning utgör även en trevlig fallskärm som jag gillar. Eftersom de är low-cost providers så har de en edge mot konkurrenter. Deras robusta finansiella ställning medför också en edge i och med mindre räntekostnader då det ändå är en ganska kapitalintensiv bransch. Historiskt har ägare av BHP fått en god avkastning och de har både återköpt aktier samt gett en ökande utdelning i flertalet år. Det blev 40 aktier till priset 43$.

Vad tror ni? Är vettiga investeringar? För mycket olja? Lite högre kvalité med ARCPs utgång i portföljen?

3 kommentarer:

  1. Kul att du är tillbaka, uppskattar alltid dina inlägg! Smart strategi med små återkommande inköp, något jag själv inte riktigt har anammat än. Förstår din försäljning av Arcp, har ännu behållt mina aktier där (och till och med tjänat lite på en trade när den dök) då jag intalar mig att det underliggande värdet fortfarande finns där. MAIN ser ut som en fin ersättare, kanske ska titta närmare på den.

    Nokian (och andra bolag med koppling till Ryssland) håller jag mig helt borta från. Har dessutom hört att de kommer få mycket tuffare konkurrens på den ryska marknaden framöver pga några ändrade regler som kommer underlätta för utländska aktörer (kommer inte ihåg alla detaljer).

    Jag är generellt försiktig med oljerelaterade bolag just nu då jag befarar att oljepriset kan vara pressat en lång tid framöver, dock kan jag inte riktigt släppa Awilco. Hur tänker du där? Tyckte det lät väldigt positivt vid deras senare conference call och om de fokuserar på "abandonment work" så borde de inte vara för utsatta för låga oljepriser. Plus att det är skonsammare för deras riggar. Men det är kanske bara jag som inte vill se riskerna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att du uppskattar inläggen :)

      Jag tror nog det finns värde kvar men det kändes som det fanns alldeles för många osäkerheter. Ska dock bli intressant nu första veckan i Januari och se vad som händer. MAIN hoppas jag kunna göra en analys av men tycker den känns stabilare än ARCP.

      Intressant om Nokian, visste jag inte. Väntar lite på nästa rapport för att se hur Ryssland utvecklar sig. Tror det är reflekterat i kursen men vill gärna att den ska gå ner mer för vidare investering för större säkerhetsmarginal.

      Jag skalade av lite av mitt innehav i Awilco (från 250 till 150 aktier) då jag tyckte den hade för stor andel av portföljen. Nu har jag dock svårt med resterande del då de garanterat kommer tjäna bra ett år till. Dock funderar jag om osäkerheten kring om de kan få nytt kontrakt är något som borde göra att jag borde sälja. Känns väl dock som de borde kunna hantera priset i olja ganska väl med "ok" rates.

      Radera
  2. Vi verkar vara överens om det mesta inklusive osäkerheten på om man är för sugen på olja :P. Så jag har inget att tillägga förutom att jag var på Birsta för några dagar sedan och blev lite förvånad över läget på en av NP3:s fastigheter.

    Den ena (Cupolen) var precis som jag tänkte mig NP3, inte det bästa läget men nära de bra lägena vilket gör det attraktivt för viss butikstyper. Den andra (Mekonomen) ligger däremot precis bredvid Elgiganten och McDonalds utefter södra infartsvägen till Birsta och det måste vara ett helt perfekt läge där de knappast får vakanser.

    SvaraRadera