2015-04-09

Q1 Måluppdatering & bloggstatistik


Jag tänkte att jag bör följa upp mina mål lite oftare än en gång om året, främst för att se hur jag ligger och om det finns behov av några justeringar.

  1. Förenkla analyser och min investeringsprocess
    Investeringsprocessen har nästan blivit bättre eftersom jag lär mig mer om olika bolag och branscher. Det blir som en erfarenhetsbank som man kan dra från som växer sig större och större. Analyser har jag inte hunnit med så det blir lite svårt att utvärdera.
    Nytt mål: Skriva minst 6 analyser om året
  2. Transaktionskostnad på under 0.5%, färre än 50 transaktioner.
    Detta mål funderar jag på att helt skrota. En begränsning på 50 transaktioner är svårt när jag oftare köper i flera omgångar och vissa bolag väljer jag att hålla en kortare tid som en del av att jag faktiskt kan tolerera en högre transaktionsfrekvens. Det är dock fortsatt en liten del av portföljen som byts ut "snabbt" (1-6 månader).
    Transaktionskostnad på under 0.5% är ett långsiktigt mål jag vill nå men det är svårt när ett köp på Toronto börsen kostar 0.1% av totala portföljvärdet. Mer handel i USA bringar tyvärr också högre kostnader.
    Nytt mål: Transaktionskostnad på under 0.7% för 2015 (långsiktigt mål på under 0.5%)
  3. Börja kolla på kurser 2-3 gånger i veckan istället för varje dag.
    Detta mål började bra, för att sedan i februari gå kasst, det börjar dock funka bra, delvis för jag har mindre tid att lägga på börsen (lite varför jag har målet från början). Men även för att inte bli lika lockad att impuls köp/sälja. Det är viktigt att även om antalet transaktioner ökar att varje transaktion fortfarande är välgenomtänkta. Syftet av målet försvinner dock lite med formuleringen även om det är ett steg mot att nå målet.
    Nytt mål: Vänta minst en vecka frånatt en nyhet släpps till att nytt sälj/köp beslut görs.
  4. Förbättra skrivandet och hålla bloggfrekvensen på minst 4 inlägg månaden.
    Frekvensen är det inget fel på och jag tycker ändå skrivandet börjar bli bättre (lite partisk dock kanske). Det bästa är nästan att det gått snabbare att skriva ner tankar kring olika ting utan att tappa kvalité vilket är trevligt. Jag funderar här på att öka antalet inlägg som mål för att tvinga mig själv skriva ner mina tankar men jag vill å andra sidan inte tvinga något. Att naturligt komma över 4 inlägg i månaden känns dermed mycket bättre.
  5. Få ihop en buffert på minst 10000kr.
    Bufferten ligger på 4100 i slutet av Mars. Ett månadsspar på 800 sker varje månad vilket gör att jag borde nå målet i november. Jag ser inget skäll till att ändra målet då det alltid finns risk att man behöver använda medel från bufferten. Långsiktigt ser jag även att bufferten blir större och når ett värde av 30tkr vilket skulle motsvara runt 3 månder utan inkomst.
  6. Spara 18000kr till resor, vilket blir runt 2-3 resor.
    En resa avklarad som gick på en ganska billig peng. Likaså började jag betala delar av ytterligare en resa. Totala kassaflödet som gått till resor/resekonto är 9695 vilket är över halvvägs till målet. Här tänker jag att jag vill bygga upp kontot under våren för att kunna använda resekontot under sommaren utan att använda nytillfört kapital. Sen är frågan om jag ska ta från kassaflödet så länge som möjligt ändå.
  7. Investera minst 18000kr (1500kr/månad).
    Här är än så länge 3000 tillfört till depån under 2015. Jag har dock börjat få ihop en kassa på runt 6tkr som jag är osäker på om jag vill spara eller investera. Ska jag investera är jag osäker på om det ska till min ISK eller min KF eftersom jag inte ser så mycket attraktiva möjligheter på marknaden. Tillsvidare öronmärker jag 3000 att investera vilket representerar månadsspar för Mars och April. Jag ligger därmed i fas för att nå målet.
Bloggstatistik
Det blev rekord med 563 sidvisningar på en dag under kvartalet (två gånger till och med!). Likaså verkar det vara allmänt fler läsare vilket är trevligt. Förhoppningsvis är det återkommande läsare som gillar vad jag skriver :)
Bloggen fick runt 18400 sidvisningar under Q1, att jämföra med Q1 2014 där det var runt 5000. Visserligen var det då jag startade bloggen men ändå kul så här ett år fram att det blivit något vettigt utav skrivandet.

Avkastningsmål
Jag har även funderat en del kring mål med investeringar. Även om jag på långsikt, likt många amerikanska DGI bloggare ser att jag kommer att kunna täcka mina levnadskostnader med utdelningar så imbillar jag mig att värde utveckling på undervärderade bolag kommer stå för en större del av utvecklingen nu vid start än vad utdelningar i sig bör göra. Dock finner jag ändå att utdelningar är väldigt trevliga och attraktiva. Det har blivit en slags krock i portföljen med några highyeild bolag och några lägre värderade lowyeild bolag. Detta behöver inte vara något dåligt och jag känner mig ganska nöjd med blandningen. Rent konkret söker jag runt 10-12% avkastning, om detta nås med hjälp av värdeökning eller utdelningar blir då irreleveant. Dock har jag lättare att se vad jag får för avakastning med utdelningar kontra återköp eller andra händelser där marknaden styr en eventuell avkastningen.

Vad tror ni? Är det viktigt med tydligare avkastningsmål eller investeringsmål? Eller hör det mer till investeringsstrategi? Några kommentarer på mina måländringar?

7 kommentarer:

  1. Roligt att ta del av din "Q1". Fortsätt som du gör så kommer du lyckas extremt bra i livet! Jag är en tacksam följeslagare och hoppas verkligen att allt kommer gå bra för dig!

    Ps. hur går studierna (och, vad studerar du)?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det som är tanken :)

      Studierna går bra, lite mycket bara då jag läser 45hp nu under hösten + omtentor men det ska nog bli bra. Läser till civilingengör inom datateknik, så förhopningvis ska det inte bli något problem med jobb sen :)

      Radera
  2. Kul att se att det går bra!

    Har du satt något konkret avkastningsmål? Själv kunde jag inte bry mig mindre om min avkastning kommer från utdelningar eller värdeökning om jag skall vara krass, även om det förstnämnda kanske är att föredra ur cashflow-perspektiv :) Samtidigt är jag ingen teoretiker, så är säkert ute och snurrar :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är väl det jag inte riktigt har även om jag siktar på 10-12% per år. Synd att det lär ta runt 10 år innan man kan utvärdera om det funkar eller ej. Förra året vill jag minnas att jag ville ha 300k i portföljen som inte nåddes men sedan gick allt upp 20% i år så var det inga problem. Hur gör du själv med avkastningsmål? :)

      Dilemmat med avkastning från annat än utdelning är att den blir negativ vid en eventuell sättning. Likaså är utdelningen ganska lätt att kontrollera (den kommer in på kontot) medan annan typ av avkastning är helt beroende på marknaden (ödets nyck). Men rent krasst är det avkastning som avkastning, som du säger :P

      Radera
    2. Jag har gjort det lätt (eller svårt?) för mig och inte satt något annat avkastningsmål än att över tid överavkasta gentemot SIXRX och/eller förbättra min kunskapsnivå.

      Avkastningsmålet är därför tudelat, ökad kunskap och ökade finansiella resurser gentemot om jag inte lagt ner tiden och energin utan istället köpt en indexfond. Pretentiöst/fånigt möjligen, men samtidigt är det sällan jag behåller intresset för någotom jag inte fortsätter att utvecklas och lära mig - varför målet är en nödvändighet :)

      Radera
  3. Vilka bra mål! Jag skulle långt ifrån klara alla. Öhm, t.ex. det där med börskurser... låt mig säga så här. Min klocka är kopplad till telefonen.

    Lite mer allmänt om min syn på målstyrning och därmed avkastningskrav. Jag tror mål kan komma i vägen både för syfte och metod. Eller så här, det är lätt hänt att både det roliga och väsentliga trillar bort när man stirrar på något som ofta i realiteten bara blir en mätning.

    För vår del tänker jag så här. Vi vill ha en ekonomi i god form genom hela livet (vision? något i stil med att ekonomin ska hålla klassen hos en vältränad elitmotionär som kör Vasaloppet). Hur ska vi nå dit? Vi har en strategi med tankar kring hur vi ska investera och en metod för hur jag genom att samla in, bearbeta och framför allt (väldigt) aktivt diskutera förädla information till förhoppningsvis bra beslutsunderlag. Det där känns som det viktiga. Sedan behöver man ju uppföljning både för förbättring och motivation (tävlingsinstinkten). Så när resten är på plats och verkligen tillämpas känns det bra att vi har avkastningsmål (över sixrx med lägre volatilitet och förhoppningsvis över 10 procent över tiden). Vi har även en hel räcka mätetal för att på andra sätt mäta om vår ekonomi är i bra form. Kul och ibland input till tankarna. Men inte syftet med investerandet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja börskurserna var extremt svårt då det är så lätt att slänga en blick på dem när man har långtråkigt eller tar en paus. Dock var syftet med målet att jag ibland stressade köp/sälj p.g.a kurs kollandet vilket jag tror jag blivit av med till viss del om inte helt.

      Tyckte det lät väldigt bra med att syfte och metod är det viktiga. En god avkastning blir bara en följd av god metod (bra filtrering och val av bolag) och ett bra syfte (långsiktig avkastning och trygghet). Tänker ganska sällan på något avkastningsmål även det är kul att leka med siffrorna :)

      Radera