2015-09-25

Protector Q2 2015


Protector Forsikring släppte sin rapport för Q2 2015 för ett tag sedan och Q3 rapporten är kommer redan om en månad, Q2 rapport och presenation(länk). Alla siffror nedan är i NOK om det inte står något annat:

Huvudpunkter för Q1:
  • GWP ökade med 17% till 635 (542) miljoner 
  • Net combined ration försämrades med 1.2 procentenheter till 87.0% (85.8%) (82.4% i Q1)
  • Försäkringsverksamheten (tekniska resultatet?) ökade med 2% till 70.1 (68.5) miljoner
  • Investeringsportföljen avkastade 49.5 miljoner (0.8%), en minskning från 111.6 miljoner (2.4%) året innan.
I rapporten står det att tillväxten i Norge var 2% (11% i Q1), Sverige var enastående 171% (29% i Q2) och Danmark hade 45% (74% i Q2) vilket är smått otroligt att de fortfarande uppvisar såna fina siffror tillsammans med en låg combined ratio.

Som syns i rapporten så har kostnader ökat en del, både i Sverige och Damark eftersom de fortsätter växa och de expanderar. Likaså huvudkontoret som byttes för ett med lite högre kostnader, vet inte hur rätt detta drag ur ett aktieägare perspektive men men. Sedan tillkommer även kostnader inom expansionen till Storbritanien. Läste även att de skulle starta verksamhet i Finnland (sista sidan(länk)), fast de sa inget mer i rapporten vilket är lite konstigt.
Rörelseresultatet minskade drastiskt pga sämre avkastning från investeringsportföljen. Därför har jag tänkt att jag framhäver inkomster de har från försäkringverksamheten i summeringen ovan. Tillväxten var dock ganska dålig där för kvartalet pga ökade kostnader medan tillväxten för H1 ligger fortfarande på 6% vilket är ganska bra.

I Q1 nämnde de att de sköter investeringportföjen med ett internt team. Ser fortfarande inte varför de ska vara så aktiva där. Har man inte Warren Buffet eller några av de andra duktiga investerarna borde andelen aktier rimligtvis ligga i indexfonder och inte röras. Detta borde minska kostnader och undivka "buy high sell low" som det kännts som Protector hållt på med senaste rapporterna. Inte minst i denna där de minskat andelen aktier pga allmän börsnedgång. I rapporten syns även att intjäningen från räntedelen av portföljen minskat till följd av lägre räntor.

Som vanligt tycker jag investeringsportföljen växer något otroligt, med en 29% ökning till 6.1 (4.7) miljarder. En del av denna ökning kommer från att de sålde sina egna aktier som de hållt på ett stund. Försäljningen av egna aktier gör även att VPA minskar vilket är lite synd och jag tyckte nästan de kunde hållt på aktierna längre, även om de visade sig vara bra så här i efterhand.

Allt som allt är det lite tråkigt att se kostnaderna öka även om de är roligt att se tillväxt. Även utan tillväxt får vi P/E 13 på förra årets resultat och en DA på 2.7%. P/E 11,6 på årets förväntade resultat på en VPA på 5.6kr. Lite tillväxt betalar man för vid ett köp på dessa nivåer men jag ser liten anledning att sälja. Uppsidan är att om de lyckas hålla vinstprognosen så har intjäningen ökat med 14%. Då är detta under ett år där investeringsportföljen inte gjort vinsten enormt mycket större som var fallet under 2014. Vi får väl se om de sänker estimatet för helåret dock, nu när börsen surnat igen, har de minskat akiteandelen igen måntro? Vad tror ni?

För den oms vill läsa mer om rapporten kan jag rekommendera Vägen till Frihets genomgång(länk). 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar