2015-10-05

Portfölj September

I September gick portföljen ner något (1.6%)  kontra börsen som helhet som gick ner 3.6%, för helåret ligger jag +3% kontra börsens -7%. Jag vet att jag inte slår börsen varje månad men förhoppningen är väl att slå den över tid. O andra sidan tycker jag det är väldigt roligt att själv välja bolag så jag är osäker på om jag skulle vilja byta strategi. Senaste dagarna har marknaden valt att allt ska vara dyrare, idag så ökade t.e.x OMX med 3%. Detta var tråkigt då jag tyckte flera bolag började närma sig trevliga nivåer. Nu är det bara att vänta på nästa "sättning" om man nu vill kalla de det.

Augusti präglades av några småtransaktioner, där jag fortsätter bygga en egen fond med hjälp av månadsköp, även om just delen att köpa lite varje månad inte gått lika bra. Jag hinner kolla min bevakningslista  någon gång i veckan och efter senaste nedgången kollade jag varannan dag. Det jag tänker göra är att ETT litet köp på det billigaste bolaget om det inte finns något som är köpvärt enligt bevakningslistan, annars får jag köpa mer. Frågan är väl om det är bra om min köpstrategi blir bättre av att vara något dynamiskt eller ej, men men. Tillfällen tenderar att inte vara ensamma så det blev några SHB och Fortum. Min "fond" portfölj ser ut enligt följande (innehav under 7000):Finns det för övrigt intresse av att se bevakningslistan?

Allmänna tankar
Först månaden i eget boende avklarad och det har varit roligt/intressant. Främst för att jag bor närmare och bor man ensam är man illa tvungen att vara mer social vilket har underlättats av närheten till plugget/träning/jobb. Jag tänkte skriva inlägg om inkomster/utgifter i ett separat inlägg.

Annars bryr jag mig mindre o mindre om hur det går för priset av aktierna. Det hjälper enormt när man inte kollar på dem så ofta (vilket starkt rekommenderas). Även att jag är trygg med att oavsett om priset går upp eller ner så vet jag att värdet fortsätter öka vilket gäller majoriteten av mina innehav. Enda undantaget är väl KMI och BHP, även om jag här har ett förväntat positivt väntevärde härstammat från reversion to mean vad gäller det cykliska i branschen och best in the field,  alltså att de har stor finansiell styrka jämfört med sina konkurrenter. Långsiktiga investeringar skrev bra om BHPs styrkor här(länk).

Transaktioner i September:
 • Jag köpte 7 aktier i Main
 • Jag köpte 5 aktier i Kinder Morgan Inc (KMI)
 • Jag köpte 50 aktier i Nordnet för 29,8 kr aktien
 • Jag ökade även i SHB samt en mindre post i Fortum, TGS och HM
Utdelningar & relaterade nyheter:
 • Jag fick utdelning från MAIN på 99kr
 • Jag fick utdelning från NWH.UN på 151kr
 • Jag fick utdelning från BHP Billiton (BBL) på 416kr

Totala utdelningar YTD uppgår till : 13656(11924)
Utdelning på årsbasis uppgår till: 14300 (19257)
Utdelningen i September uppgår till 666(1948).

Tankar om månadens transaktioner
Priserna gick ner så mindre positioner i några bra bolag blev intressanta. KMI har jag vissa farhågor om, å andra sidan så fick jag dem till ett pris runt 27$ vilket gör att det svårt att motstå, att ett bolag som KMI ska ge 7% utdelning som enligt ledningen bör kunna växa över flera år även med dagens oljepriser så blir jag lite nyfiken på vad marknaden väntar sig. KMI behöver knappt öka utdelningen på dessa nivåer och det blir fortfarande bra utfall, vilket de gärna får göra för att minska belåning etc.

Main är billigare än när jag först köpte den för ett år sedan. Samtidigt har utdelningen höjts 2 gånger. Ledningen i Main är ganska defensiva både vad gäller investeringar och vad gäller utdelningen då de inte hade höjt den om de inte klarar att betala den med marginal. Den pyntar 10% DA vid nivån jag köpte på 26.5$ vilket blir trevligt och 10kr extra i kassaflöde i månaden, inte så mycket men många bäckar små!

Nordnet blev jag ganska förvånad över att den blev så prisvärd även om jag varit lite snäll vid värderingen så fick den direkt en större post än andra bolag som gått till min "fond" portfölj. Funderade på en större post men ville ta det lugnt med likvida och även undvika lågt pris rus som ofta infinner sig lite för tidigt.

Allt som allt är jag dock ganska nöjd med mina inköp och det är roligt att utdelningar trillar in även om jag inte hinner kolla så mycket på börsen nu för tiden. Under Oktober väntas en del utdelningar, men även tentor i slutet av månaden så jag hoppas hinna skriva några inlägg innan dess.

2 kommentarer:

 1. Intressant portfölj! Jag gillar BNS, men även BMO och TD i Kanada. Hur tror du stålbadet inom gruvnäringen kommer slå mot sektorn? Unibet återfanns i min egna portfölj med ett gav om 440 kr fram tills för någon vecka sedan. Onekligen en het sektor nu.

  Gillar du billiga bolag i den finansiella sektorn kan du kika på Storebrand ASA i Norge. P/BV 0.5x, P/E 8-9x och AuM på runt 500 miljarder norska kronor. Ingen utdelning dock, de bygger upp buffertkapitalet inför Solvens II. Men efter att denna process är avklarad lär det bli en fin utdelningsaktie :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror inte så mycket om gruvnäringen mer än att jag vill hålla mig borta. BHP blev ett undantag då de är low-cost provider och även stark finansiell ställning. Om du menar hur det slår mot BNS så har de ganska stor närvaro även utomlands så är inte särskilt orolig, inbillar mig även att de hinner göra vad de kan för att motverka de negativa effekterna. Något speciellt du tänker på?

   Fick också in Unibet strax över den summan, har sålt av i omgångar så den positionen är ganska liten. Den är väl ganska långt ifrån en rimlig värdering, gissar att du resonerat likadant :P

   Nyckeltalen ser intressant, har du hunnit göra någon analys om Storebrand? Tycker det är tråkigt att de inte delar ut något delvis för det är svårt att veta hur benägna de är att faktiskt ge en utdelning även i framtiden. Har de faktiskt sagt att de ska det eller är det en gissning?

   Radera