2016-09-25

Reflektioner kring metodik och några bolag

Jag nämnde löst att jag tänkte bygga en egen fondportfölj lite för att testa om det är gångbart och om det är något som passar mig. Svaret blev att det kan funka som en bra strategi men att det inte är en strategi som passar mig.

Dock har det varit trevligt att få bättre översikt över vissa bolag som jag önskat ha i min portfölj ett tag även om jag ändå skulle tagit in dem enligt vad som är köpvärt enligt min bevakningslista. Vilket gör att jag ska köpa bolag jag finner köpvärda men endast en mindre post om jag inte tycker det finns tillräckligt stor MoS (Margin of Safety).

Ägamintid skrev ett läsvärt inlägg(länk) i Nordnets veckobrev för några veckor sedandär ett citat träffade mig extra hårt:

Evaluating your own willingness to average down can help you distinguish prospective investments from speculations. If the security you are considering is truly a good investment, not a speculation, you would certainly want to own more at lower prices. If, prior to purchase, you realize that you are unwilling to average down, then you probably should not make the purchase in the first place.

Där slutsatsen är, "Ska jag köpa mer då priset nu är 10 % lägre? Om jag inte vill köpa mer då, skulle jag då ha köpt från början?". Det handlar främst om en del bolag i portföljen som visar rött. Gemensam nämnare för dessa bolag är att jag känner mig osäker på dem och inte vet om jag vill lägga mer pengar i dem. Detta är en osäkerhet som egentligen inte borde finnas. Därför sålde jag några bolag omgående, andra bolag har jag tvekat lite mer över och har i ett försök att motivera mig själv att läsa mer om dem tänkt skriva lite kort om dem med betoning på kort.

Främst är det ABG som presterade bra förra året och jag har varit intresserad av dem sedan tidigare mycket p.g.a hög utdelning (en till fälla?). Är dock tveksam över hur stabil deras intjäning är även om de är geografiskt diversifierade så är det inte den typen av förutsägbara återkommande intäkter som jag vill ha i ett bolag. Eller motiverar värderingen ändå en post?

Zalaris däremot har långa kontrakt men där är det snarare avsaknaden av tillväxt som är ett orosmoln. De säger varje kvartal att de får nya kunder men intäkterna ökar inte i samma takt. Jag väntar även på lite kostnadsbesparingar som borde börja synas snart men jag har blivit lite mer skeptisk även om jag hoppas att det bara var ett par dåliga kvartal hittills.

Mr Green verkar ha lunkat på och har snart betalat tillbaka den Österrikiska skatteskulden. Min gissning är att den kommer vara helt återbetalad till slutet av året (om de återbetalar med samma takt som de redan gjort). 48.9 miljoner är kvar av Österrikeskulden som behöver återbetalas, de betalade 32,3 miljoner under Q2. Sedan 2014 Q4 har resultatet belastats med med 267.7 miljoner (7.5kr/aktie). Enligt resultaträkning har 42 miljoner betalats under 2016 H1, så lägger man på det som vinst så landar man runt en intjäning på 1kr/kvartal som kan uppnås 2017. Nu bör siffrorna tas med en nypa salt men jag har ändå för avsikt att kolla hur det ser ut om ett kvartal eller två. Då jag inte känner att jag har tillräckligt med information nu för att motivera en investering även om min uppskattning ger dem ett P/E på under 10. För mycket osäkerhet helt enkelt. Självklart gick Mr Green upp 10% idag vilket gör bolaget mindre intressant men men.

Resurs har presterat bättre på senaste tiden och rapporten som kom för Q2 var över förväntan. Dock finner jag att bristen på en längre historik borde gjort att jag skulle krävt en större MoS vid investeringstillfället. Vilket jag ska hålla i åtanke i framtiden, vilket också gäller Zalaris till viss del. Här tänker jag att jag ska kolla några rapporter till för att sedan ta ett beslut om jag vill behålla. Inför framtiden funderar jag på om jag helt ska avstå från nynoteringar. Vilket Graham håller med om jag minns rätt.

Senaste tiden köpte jag en del Data respons då jag tyckte bolaget och värderingen såg attraktiv ut. Senare ökade jag när de gjorde ett förmånligt förvärv då de ser ut att kunna öka sina intäkter ganska bra närmaste åren (även om det blir en del kostnader nu närmaste tiden). Långsiktiga investeringar skrev ett läsvärt inlägg om det här(länk).

Pandora var jag intresserad av för ganska länge sedan (då den stod vid 700DKK). Efter att ha kollat på bolaget finner jag det ändå intressant då de har enorma kassaflöden som gör att de har råd att återköpa runt 4-5% av utestående aktier per år samtidigt som de kan öka utdelningen. Pandora agerar i försäljning av smycken och säljer båda egna märken och andra märken med ganska höga marginaler. Priset har senaste tiden kommit ner lite till 800DKK och en DA på 2% är inte jätteattraktivt men 4-5% i återköp och en utdelningstillväxt på över 10% kan ändå bli en ganska bra avkastning och borde vara möjligt närmaste fem åren med en utdelningsandel på 27%. Största frågetecknet är väl om intäkterna kan få ett lika stort nedsving som de haft uppsving senaste året. Det verkar dock vara en enastående lönsam bransch.

Jag har också länge haft en plan att istället för fonder ska jag ha några investmentbolag som en del av portföljen, än så länge är det Investor och Kinnevik som har små poster i portföljen och även en mikroskopisk post i Latour. Tycker dock priset är något åt det höga hållet så jag funderar över om jag ska vara lugn och invänta nedgång eller någon typ av månadssparande, en aktie i varje i månaden kanske?

Nu blev det många funderingar på en gång, kommentarer uppskattas :)

2 kommentarer:

 1. Jag måste säga att jag är neutral till alla bolagen du nämner i dagsläget. De är inte dåliga men de är inte heller billiga även om jag sneglade på Mr Green förut innan jag kom fram till att spelbranschen nog inte är någonting för mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tråkiga i dagens marknadsklimat är väl att de finns få billiga bolag. Ytterligare en fördel med många bolag var att det inte gjorde så mycket att bolag inte var billiga, när man bara hade mindre poster och ökade eftersom kursen gick ner, även om jag då stötte på andra problem som nämndes i inlägget. Sedan tycker jag väl inte bolagen är dyra men den avkastning jag förväntar mig är klart lägre än vad den var förr.

   Spelbranschen är något volatil och jag är glad att jag sålde större delen av mitt Mr Green innehav när marknaden hade hybris. Dock finner jag att branschen är väldigt lönsam så jag har nu en blandning av Unibet/Bettson/Mr Green i portföljen.

   Radera