2016-10-27

Intryck om och från Afrika

Table mountain i Kapstaden
Resan mot målet
Som jag förhoppningsvis nämnt tidigare så älskar jag att resa, att se nya exotiska platser, träffa människor från alla världens hörn, se imponerande byggnader, intressant historia, äventyrliga evenemang och även att få en paus från vardagen. Det är svårt att få så mycket ut av en så kort tid som en vecka eller två som oftast bli fallet när man är bortrest. Mitt sparande är delvis ämnat för att i framtiden kunna resa utan att vara så orolig för hur den finansiella situationen ser ut. Som många andra bloggare vill jag även kunna bestämma själv vad jag ska göra med min tid. Även om jag nu ser mig själv jobba ganska många år hade det inte varit dumt att gå ner i arbetstid och kunna resa mer eller ägna sig åt andra intressen.

Att jag lägger undan mycket pengar till sparande bör dock inte ses som att jag skjuter upp min uppskattning för livet till senare. Utan för mig handlar det snarare om att njuta hela tiden, och att även om jag drar tillbaka på små grejer så är det lätt att göra det för glädjen av att spendera pengar för sakens skull finns inte riktigt där. Som en del av detta så var jag i våras i Sydafrika i två veckor med familjen som då delvis blev lite subventionerat av päronen vilket hjälper. En extra tripp till Victoria fallen gjorde dock att det ändå kostade en del men ack så värt det var. Vad jag även märkte under resans gång var att det är viktigt att jag reser för att förtydliga för mig själv varför jag lever sparsamt. Det var även bra att få ett annat perspektiv. En liknelse som jag oftast drar är att varje gång jag inte äter ute i Sverige så kan jag bo en natt extra i valfritt billigt land. Detta blir en ganska tydlig direkt effekt av att leva sparsamt. Sedan hjälper det att man lagar god mat :)

Noshörning och stenbock i privat park angränsande Krugar National park
Resan
Resan var i 3 etapper, den första var i Kapstaden där det hanns med museum, Kaap die Goeie Hoop (sv. Godahoppsudden), vinprovning och en vandring upp för en av de nya naturliga 7 underverken (lista), Table mountain. Aktieingengören sa över twitter att "All mat är prisvärd i Sydafrika =)" vilket jag får hålla med om. Maten är väldigt god och oftast kostar ganska fin mat inte över 100 rand (ca 50kr), så det blir lätt en del trerätters middagar som fortfarande är billigare än en rätt i Sverige.

Andra etappen var 5 dagar i Krugar National park och även i en privat park bredvid där man fick åka av vägarna för att komma närmare djuren. Att sitta i en stor öppen special jeep och jaga djur i bushen var en otroligt upplevelse som uppskattades enormt och det var intressent att lära sig om djuren och se dem i dess naturliga habitat. Det var även intressant att höra om deras försök att bevara djuren och hur de stoppar tjuvjakt. Sedan var det lite roligt att man inte var långt ifrån finansvärlden då Howard Buffet (Warren Buffet's son) driver många organisationer för att hjälpa djuren i Afrika. Ägaren där vi bodde sålde tydligen sin gård till Howard för forskning så nu är jag bara 2 steg ifrån den gamle värde investeraren (enligt. six degrees of seperation).

Sista etappen var vid ett av de (gamla?) naturliga underverken (lista), Viktoriafallen. Då det var billigare att flyga in till Zambia gjorde vi det för att sedan bo på Zimbawe sidan men vi blev brända av att betala massa i Visum vilket var lite tråkigt. Sedan var fallen i säg otroliga och jag som gillar vatten tyckte det var kul när det regnar uppåt då vattnet skjuts upp över 100 meter till där man kollar på fallen. En dag med rafting (sv. forsränning) på Zambizi floden var inte heller helt fel. Vi passade även med att åka på safari i Botswana en dag (mer stämplar i passet och Visa kostnader) och ta en promenad med lejon (bild längre ner).

Victoriafallen uppifrån.

Sydafrika som investeringsland
Som läsare (av t.e.x detta inlägg av Aktieingenjören) och bloggare höll jag även utkik vilka företag som verkade. För ägare av Famous Brands så var alltid Sydafrikas motsvarighet av Starbucks, Mugg and Bean alltid fullsatt. Deboinares (pizza) och Steers (hamburgare) sågs även ganska ofta. Det var även många HM påsar i gallerian så det går nog ingen nöd på dem i Sydafrika.

Säkerhets industrin borde vara väldigt stor i Sydafrika med tanke på hur mycket vakter de har i landet (utöver elstängsel till villor osv.). Securitas var bland annat aktiva på tex. flygplatsen. Hörde en del innan om hur osäkert det var i Sydafrika men som vanligt så är man inte lika orolig efter man landat. Även om man då ska hålla sig undan tomma gator och inte vara ute på gatorna efter det blir mörkt.

Tråkigt men även intressant är spåren av Apartheid som nu 20 år efter dess upplösning fortfarande är ganska tydlig. Kocken och servitörer är vita och de som förbereder mat och städar är svarta. Det är stor arbetslöshet men ändå så är det för många arbetare (många som är anställda men inget gör), exemplet på detta som jag tyckte var komiskt är att en hade som jobb att väga frukten vid vågen som var ute för kunderna. Sedan kändes det som att att det var en ond cirkel av att chefer förväntar sig att de svarta ska vara lata vilket gör att de är det (ibland). Min teori är väl att det behöves minst 20 år till för att Apartheid ska bort ut systemet. Detta för att ge tid för de som bestämmer och är äldre ska försvinna och även de unga svarta som utbildar sig ska fasas in ordentligt. Teorin stärks av upplevelserna i Zambia/Zimbawe/Botswana där de svarta är självsäkra på ett sätt som jag bara kände att vita var i Sydafrika.

Sedan så blir skälen varför jag inte är bekväm med att investera i Afrika ganska tydliga. I Zimbawe var det hyperinfaltion för några år sedan så deras egna valuta blev värdelös. Detta för att senare helt avskaffa valutan och använda amerikanska dollar som valuta istället. Vilket gav till följd att folkets besparingar i banker osv. blev helt värdelöst då ingen konvertering gjordes från tidigare valutan till den nya. Likaså är priserna väldigt höga där nu då det är svårt att bestämma värdet på en dollar när det inte är deras egna valuta. Även som Sydafrika kan ses som ett Europeiskt land placerat i Afrika så har de mycket politiska problem vilket skadat valutan en del i våras.

Två lejon (syskon) som tas om hand om för att barnen ska kunna släppas ut i det vilda.

7 kommentarer:

 1. Intressanta iakttagelser, kul läsning om spännande delar av världen!

  SvaraRadera
 2. Kul att mina intryck gjorde intryck nog att uppmuntra till egna inlägg om intryck.

  Gällande anpassningen från Apartheid oroar jag mig för om det verkligen kommer att bli bättre med tiden. Min erfarenhet efter att ha jobbat med Sydafrikanska forskningspartners är att det finns en stor underliggande oro i interaktionerna mellan olika grupper.

  Den politik som ANC har snarare permanenterat dessa konflikter snarare motverkat dem. "White privilege" används precis som "rasifiering" i vissa svenska grupper som ett politiskt vapen och i Sydafrika har den här typen av retorik en helt annan förankring i både politiken och samhället. Ironiskt nog är det främst de mer progressiva institutionerna som lamslås av den här skadliga retoriken och mina kollegor på University of the Western Cape som historiskt var ett universitet för svarta och färgade har haft väldigt svårt att arbeta under det senaste året på grund av studentprotester. Även University of Western Cape med anglosaxiska traditioner har problem medan det är relativt lugnt på Stellenbosch som är det tredje stora universitetet i Västra kapprovinsen men där man pratar Afrikaans istället för engelska.

  Effekten av det här är att alla upprätthåller en mask av artighet som gör det väldigt svårt att lära känna varandra. Vita är rädda för att bli attackerade av så kallade social justice warriors medan många svarta känner ett mindervärdeskomplex gentemot de vita eftersom de traditionellt sett kommer från sämre skolor men har förtur för många utbildningar och positioner. Eftersom alla på ytan är artiga vet man dessutom inte vad de egentligen tycker...

  Det roliga är att det ofta som utbölingen är väldigt lätt att slå igenom den här ytan. Jag vet inte hur mycket du interagerade med servicepersonal men i Krugerparken har de ofta en väldigt neutral min som påminner litegrann om Ryssland. Till skillnad från ryssar går det däremot utmärkt att skoja med dem och så fort man visar på att man inte är formell blir det både skoj och skratt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyvärr kan det bli så att det tar längre tid än 20 år. Jag var ganska förvånad att det gick att se en sådan tydlig skillnad. Kontrasten blev än starkare när man pratade med svarta från andra länder i Afrika som kändes mer som att prata med vita.

   Jag har inte varit i Ryssland (än) men det blev ju att man pratade med service personalen och jag känner igen beteendet. Att de är neutrala gör ju dock att de inte tolkas som lika tillmötesgående som de extroverta guiderna.

   Får hoppas det blir bättre men i närtid ser det mörkt ut. Speciellt som du säger med att politiken inte riktigt hjälper som den borde.

   Radera
 3. Intressant läsning! Var i Sydafrika i några veckor för ett par år sedan och förälskade mig verkligen i Kapstaden framförallt. Riktigt trevligt ställe och fruktansvärt trevliga människor. Vi tajmade helt omedvetet vår resa med afrikanska mästerskapen i fotboll och det var en upplevelse utöver det vanliga att se de matcherna!

  SvaraRadera
 4. Intressant läsning! Måste åka dit själv.

  SvaraRadera
 5. Are you looking for free Google+ Circles?
  Did you know that you can get these ON AUTO-PILOT AND ABSOLUTELY FOR FREE by getting an account on Like 4 Like?

  SvaraRadera