2017-01-02

Årsrapport 2016

Då var det dags i år igen, lite ironiskt att jag tyckte jag hade ont om tid förra året när jag ändå skrev 40 inlägg under 2015. Inläggen lös med sin frånvaro under 2016 även om jag tycker inläggen börjat bli lite mer matnyttiga. Jag har redan några färdigskrivna inlägg så takten för 2017 lär vara markant bättre även om lägenhetsköp kommer sätta käppar i hjulet för inflödet till portföljen.

Portföljen
Avkastningen för året landade på runt 27% (26,8% för att vara exakt) vilket jag är mer än nöjd med även om över 50% verkar vara dagens norm att döma av twitterflödet. Jag ser dock liten anledning att ändra på min strategi och kommer fortsätta på utsatt väg. Sedan vet jag att 27% är varken hållbart och en hel del tur spelar in, b.l.a så har den svaga kronan gjort att de 70% utländska innehaven har fått sig en extra skjuts (speciellt USD).

Avkastningen sedan jag började investera ser ut enligt följande:
2014: 18,31%
2015: 10,41%
2016: 26,80%


Totalt under året mottogs 14361 kr (15924) i utdelningar. Som väntat så kommer inte utdelningarna öka förrän 2017, så planen är att 2016 kommer bli basåret utdelningsmässigt och att det sedan kommer bli en stigande trend framöver m.h.a framförallt insättningar, men även utdelningar och utdelningshöjningar (som jag väntar mig från 70% av portföljen).

En graf på årets utdelningar finnes nedan (hur många år får man plats med innan det blir svårt att uttyda):


Jag är som vanligt nyfiken på vad kostnaden är för min personliga förvaltning och kan konstatera att den är rimlig, även om jag hoppades på lägre så är den ändå i nedåtgående trend. Totalt gjordes 230 (78) transaktioner till en kostnad av 1600 kr (1765). Att det blev så många transaktioner har mycket med att jag testade på att ha många mindre innehav vilket syns i min förra årsrapport (länk). Likaså behövde jag sälja en del nu i slutet för lägenhetsköp. Transaktionskostnader sett till portföljvärdet blev 0,38%(0,56%).

I år var ett bra år för realiserade vinster som landade på 30604 kr (-8786). Mycket av detta är en lyckosam avskalning av Protector vid 80 och 84 kr. Då jag tyckte portföljandelen blev för stor. Sedan dess har jag dock köpt tillbaka runt 70kr. En del av varför försäljningen ägde rum var delvis för att flytta innehavet från ISK till KF. Jag minskade även på Bahnhof vid kurser strax norr om 200 då jag tyckte värderingen var galen. Det tog ett tag men så här i efterhand var det vettigt, jag har dock svårt att köpa tillbaka till nuvarande kurs men det är fortfarande det näst största innehavet så det får duga. Många av de mindre innehaven jag ägde gick ganska bra och en del vinster realiserades där. Den största realiserade förlusten var min position i KMI som jag avslutade för att finansiera lägenhetsköp. Tanken var annars att hålla några år till då jag väntar mig att de återupptar utdelningen om ett år. BHP Billiton var också en surdeg som fick lämna, mer för den förväntade avkastningen närmaste åren var betydligt lägre än andra innehav i ett försök att renodla portföljen.

Portföljen som jag möter 2017 med är följande:


Bloggosfären
Även om jag inte skrivit lika mycket i år har jag ändå läst mycket och vart något aktiv på twitter då 140 tecken är lättare än några tusen. Helt på latsidan var det inte då jag skrev en något mer genomgången analys av Resurs Bank(länk), som var ett bättre köp efter noteringen än till noteringspriset. Analysen hamnade även i Värdepappret vilket var både extremt lärorikt och sedan var det svårt att inte vara lite stolt över att få skriva till en tidning med så många duktiga skribenter. Sedan var det tråkigt att Resurs inte ledde till något bra case och jag själv ägde inte den så länge. Förhoppningsvis var den intressant/givande för några. Annars var det mest lästa inlägget för året Årsrapporten för 2015(länk)

Jag flera bra inlägg från bloggrannar, varav några som jag kom ihåg att bokmärka:
Irving på bloggen Irvings Investeringar skrev flera bra inlägg och en av favoriterna var denna(länk) som likt värdepapprets krönika i Nordnets veckobrev, påminde mig om (som inte läst lika mycket finanslitteratur under året) att som värdeinvesterare (som jag ändå anser mig vara) så ska fokus vara på nedsidan och att undvika kapitalförlust. Det är något som lätt försvinner om man inte kollar på det igen med jämna mellanrum. Det är lätt att bli påverkad av den kortsiktighet som finns i marknaden och ibland kommer jag på mig själv med att bara tänka ett år fram vilket inte är tanken. Bäst vore det om jag aldrig behöver sälja ett innehav. Jordaholmen skrev också en ett bra inlägg med citat från Seth Klarman här.

Ett inlägg som jag tyckte var speciellt bra angående portföljomsättning skrevs av John Huber på Base Hit Investing(länk). Inlägget handlar om hur en del investerare tjänar mer på att ha viss omsättning i portföljen. I inlägget ges det som exempel att Walter Schloss har innehav runt 3-4 år istället för att sikta på att behålla i all framtid. Även om jag gärna vill hålla innehav i all framtid är det förutsatt att bolaget fortsätter prestera (med lönsam tillväxt i kassaflöde/utdelningar och god finansiell ställning). Dock har jag accepterat att om bolag blir vad jag anser övervärderade är det inte helt dumt att skala i innehavet. Detta kan till och med bidra till överavkastning.

Nate Tobick på Oddball stocks skrev även ett läsvärt inlägg om val i livet (länk). Det är lite långt men har några intressanta historier. De handlade mycket om att man inte måste ha utbildning för att bli riktigt bra på något. Även att man ska hitta något man gillar att göra som hobby/arbete men där det finns få andra som är duktiga på samma saker. På detta sätt är det lättare att nå framgång, för att dra en parallell till investeringar så ska man förstå vad var man har sin edge mot marknaden. Detta kan även appliceras i arbets-/privatlivet.

Sedan är det förstås många andra bra artiklar som lästs och kommenterats på, de flesta skribenter finns att hitta i blogglistan till höger. Jag hoppas även uppdatera listan så om det är någon jag missat är det bara att skriva.

Privat
Förra året skrev jag lite om planerna för framtiden. Då jag tänkte skriva betydligt mer inlägg 2017 så kommer det istället i senare inlägg. Dock tyckte jag det kunde vara kul att sammanfatta året som var.
2016 har egentligen varit ett otroligt år för mig, jag skrev klart examensarbete och är otroligt nära att vara en fullfjättrad civilingenjör. En kombination av möjligheter gjorde att jag utöver resan till Afrika även spenderade sommaren genom att luffa igenom sydostasien och en jobbresa tog mig till USA vilket gjorde att jag nästan bockade av alla världsdelar på ett år. För mig som älskar att resa har detta varit smått otroligt och enastående roligt. Utöver detta började jag mitt första heltidsjobb (då jag började plugga direkt efter gymnasiet). Likaså har jag börjat förbereda för lägenhetsköp vilket bör bli klart inom en snar framtid. Många vuxenpoäng på en gång

I mån om att bli mer lättillgänglig tänkte jag lägga upp en gammal mail som kan användas för att kontakta mig vid (nabben.91@hotmail.com) som även står i vid länkar uppe i högra hörnet.

9 kommentarer:

 1. Hej Ruter och vad roligt med ytterligare ett inlägg av dig!

  26 % är ej fy skam och jag tror nog att med nuvarande portfölj kommer siffror likt dessa inte vara "omöjliga" att uppnå igen. Framför allt tror jag att PROTC kommer få en fin utveckling detta år!

  /Sofokles

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ska som sagt bättra mig på inläggsfronten :)

   Jag var ärligt talat förvånad själv men man blir inte direkt olycklig av resultatet. Med tanke på att 30% av portföljen är high-yield känns det osannolikt i när tid att nå en såpass hög avkastning men det finns en del potential i resten av portföljen.

   Radera
 2. Härligt Ruter och grattis till ett bra 2016!
  Önskar dig en god fortsättning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej VtF, grattis och god fortsättning själv :)
   Kul att det går framåt med Thailand planerna!

   Radera
 3. Mycket bra jobbat!

  Blir dessutom lite nyfiken på dina resor, om det var något land som gjorde ett negativt eller positivt intryck. Är ju där med vissa investeringar i Sydostasien... :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, verkade ha gått bra för dig också med lite mer utsvävande bolag :)

   Det var nog rakt igenom positiva intryck från Sydostasien även om Kambodja är lite speciellt. Vietnam, Thailand, Malaysia och Singapore var alla strålande!

   Radera
 4. Hej Ruter!

  Riktigt snyggt resultat! 26% klår de flesta investerare skulle jag nog våga påstå! Grattis till ett bra 2016!

  Må väl och stort lycka till under 2017!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack detsamma!

   Ibland har man tur, men det är ändå kul med bra resultat, får hoppas det fortsätter bara :)

   Radera
 5. Stark avkastning! Ser fram emot fler inlägg 2017 :)

  SvaraRadera