2017-02-24

RapportkommentarerMajoriteten av rapporterna är klara. Data respons lämnade en strålande rapport där integrationen av Microdoc går som förväntat och bidrar med höjd vinst direkt. Det blir intressant att se siffrorna när de är med i räkenskaperna för hela året. En ljuspunkt som jag inte räknat med är den organiska tillväxten som skett på 18%. Likaså lönsamheten inom Solutions förbättrats även om volymen affärer minskat då de minskat sin kostym lite inom Solutions. Sedan hade de också ett operativt Kassaflöde på 1.64kr/aktien vilket stödjer min tes om en utdelning på 1.5kr/aktien inte kommer vara svårt på några års sikt. Långsiktiga investeringar skrev bra om rapporten här (länk).

Intrum Justitia lämnade också en bra rapport även om jag hoppades på en något högre utdelning. Men pengarna går förhoppningsvis till att minska på skulden de kommer ta på sig snart i.o.m sammanslagningen med Lindorff.

Apropå Intrum Justitia fick jag äran och nöjet att skriva en analys till Värdepappret i Januarinumret. Analysen lär väl komma upp på bloggen ganska snart för de som inte är prenumeranter och kan läsa den direkt. Tyvärr har kursen dragit iväg lite och jag hann bara bygga upp en position på 50% av vad jag hade velat. Förhoppnings går kursen ner framöver så jag kan öka desto mer.

Jag vill nog tillägga att jag gjorde ganska konservativa antaganden i analysen och att jag egentligen ser en 18% tillväxt nästkommande år som möjlig, fördelat på 15% synergier + organisk tillväxt och 3% utdelning. För att sedan följas av en fortsatt nivå på runt 7% tillväxt och en högre utdelning. För att skydda nedsidan har vi ett starkt kassaflöde som kommer minska på skuldbördan även om jag är nyfiken på vad bolaget tänkt sig för belåning framgent. Hävstången och skulderna gör dock det svårt för mig att värdera bolaget och hur mycket säkerhetsmarginal jag vill ha så portföljen innehåller bara lite drygt 2 % Intrum. Beroende på hur det ser ut efter integrationen eller om kursen skulle gå ner kommer jag förmodligen att öka.

Atea lämnade också en strålande rapport där vinsten ökade i alla led. Utdelningen behålls på samma nivå då det ökade kassaflödet har gått till att betala ner skulder vilket är trevligt. På en 8% utdelning behöver de inte höja utdelningen för bra avkastning men jag väntar mig ändå en mindre ökning om ett eller två år. Långsiktiga investeringar skrev även bra om denna rapporten här (länk). Som vanligt suger jag med tajming och sålde 10% av mitt innehav innan rapport. Atea är dock över 6% av portföljen nu så jag missade inte direkt uppgången som skedde.

SHB rapport var mindre kul med stora kreditförluster i Q4 även om resultatet för året bidrog med 1% tillväxt. Om Q4 var en engångseffekt gjorde de ändå bra ifrån sig och kärnkapitalet ökade vilket var trevligt. Lundaluppen skrev en bra redogörelse här (länk). Här funderar jag dock på om värderingen är såpass ansträngd att jag borde om allokera eller behålla. Anser dock att handelsbanken är en ganska säker placering och värderingen kan gått gå högre innan jag känner mig manad att sälja.

Även Protector lämnade en rapport där investeringsportföljen fortsätter växa medan övriga resultat påverkas negativt av kostnader för tillväxt i England och Finland, men även av problem i Danmark som verkar vara av engångskaraktär. De tar även upp att 2017 har börjat bra i samtliga länder vilket är bra. Investeringsportföljen fortsätter dock att växa tvåsiffrigt vilket erbjuder ett skydd mot nedsidan och får de åter ner skadeprocenten så är inte dagens värdering särskilt ansträngd vilket leder till varför portföljstorleken är ganska stor.

Nilörn lämnade en bra rapport med tillväxt i samtliga led. Förmodligen blir tillväxten något lägre för 2017 men kassaflödet är starkt och jag trodde nästan att utdelningen skulle varit något högre. Förhoppningsvis har de hittat något att återinvestera pengarna i. VP skrev en bra genomgång i Nordnets veckobrev som går att läsa här (länk).

Bahnhof lämnade en rapport som jag inte tyckte var så bra. De växte med 10% vilket självklart är bra, och de återinvesterar mycket pengar i verksamheten. De stora investeringarna gjorde att utdelningen bibehölls på samma nivå som föregående år. Frågan är ju hur mycket de faktiskt kommer växa i framtiden och med P/E 30 borde tycker jag de borde kunna växa mer. Nu har det säkert tillkommit någon slags kvalitetsvärdering som bidragit men jag tycker fortfarande framtida avkastning inte motiverar att Bahnhof ska vara mitt näst största innehav. Det lutar åt att skala med 25-50% av innehavet och därmed "låsa in" 160% avkastning exklusive utdelningar på 3år.

Sedan är det värt att nämna Amhult också som är det sista av mina innehav som rapporterade. Vinsten minskade men detta var främst värdeförändringar åt det positiva hållet som var starka förra året. Ser man till förvaltningsresultatet så har de faktiskt börjat dra in pengar genom uthyrning vilket är lite varför jag vågade köpa en post i bolaget. Samtidigt som de börjat hyra ut så kommer de fortsätta bygga bostäder som de i sin tur kan hyra ut för att öka förvaltningsresultatet desto mer. Utöver detta ökar de egna kapitalet stadigt eftersom de olika kvarteren blir klara. Då bolaget är Göteborgsbaserat hoppas jag även gå på deras årsstämma.

Tankar om rapporterna/bolagen?

2 kommentarer:

 1. Tack för bra sammanfattning av dina bolag som rapporterat.
  Gällande Bahnhof så har jag en fundering. Jag har kikat på bolaget en längre tid men aldrig gått in i aktien. Hur ser det på att ta in aktien i nuvarande kurs och börsklimat?

  Tack! :-)

  //www.aktieFamiljen.blogspot.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att det uppskattas :)
   Jag sålde en del på nuvarande nivåer så jag hade nog inte sagt att det var köpläge. Hade jag inte ägt dem redan kanske jag hade köpt dem när de var nere vid 170. Men då är fortfarande nedsidan stor om man inte äger på lång sikt.

   Radera