2014-11-16

Kort Om: Awilco Drilling Q3 2014


Rapporten
Awilco släppte sin rapport i veckan. Som vanligt är det mest intressanta att lyssna på konferenssamtalet. All information finns på bolagets IR sida som finns att hitta HÄR. Enligt Avanza så har antalet ägare ökat med nästan 200 från runt 1000 till 1195 så det verkar som det var en del som tog vara på senaste dippen.

Först och främst annonserade de en utdelning på 1.15$ där ex-dagen är den 18 November, för ägarna av aktierna natten 17nde till 18nde så får man utdelningen den 19 december.
Intäkterna under kvartalet var 1.27$/aktie gjorde att de med lätthet kunde täcka utdelningen till skillnad från förra kvartalet då de behövde använda lite av sin kassa då de endast tjänande 0.87$/aktie.

Lånet ligger nu på 115 miljoner och fortsätter att avbetalas med fem miljoner per kvartal. Räntekostnaden låg under kvartalet på 2.3 MUSD så räntetäckningsgraden är fortsatt hög. Detta är en stor källa till varför Awilco känns tryggare än andra riggoperatörer.

Oljepriset som har minskat kraftigt har likaså minskat dayrates på nya kontrakt. Awilco får för närvarande runt 360 000$ per dag och de nya har då fått närmare 330 000$. Breakeven ligger runt 150 000$ om dagen så det är ganska långt kvar men jag gissar att dayrates kommer minska något mer om oljepriset är fortsatt lågt.

Skatten som påverkade förra kvartalet negativt verkar vara på en fortsatt hög nivå (20-22%) året ut för att sedan minska från och med Januari 2015 till 15%. Det var även en del kostnader relaterade till återbetalning av deras gamla lån som gjorde att förra kvartalet inte gick så bra. I tredje kvartalet var det tvärtom något högre intjäning då delvis nya kontrakt har haft högre dayrates men även att deras sista månad hos förra kunden betalade en premie för tiden som Awilco arbetade där. Därför har jag dragit slutsatsen att intäkterna kommer vara något lägre sista kvartalet men fortsatt tillräckligt för att täcka utdelningarna. Färre aktiva dagar kommer förmodligen också påverka något negativt.

Optionen hos Hess att förlänga kontraktet för Wil Hunter skulle egentligen tagits beslut om under förra kvartalet. Beslutet om förlängning har flyttats fram, främst på grund av att de inte vet om de kommer behöva den då de håller på att avsluta sitt arbete där de är nu. Tydligen beror det på hur mycket de hinner göra under vintern då vädret minskar antalet dagar som riggarna kan vara aktiva. Då oljan tömts snabbare än vad de trott så kanske de hinner klart innan det fasta kontraktet är slut lät det som. Min uppfattning var att de inte kommer behöva förlänga men vi får se vad som händer i början av nästa år.

Lite förväntningar på 2015 angavs i presentationen. Dagliga kostnader lär öka något från 95000$/dag till 100000$. Denna kostnad kommer delvis att kontras av en minskning i försäkringskostnaden. Administration väntas ligga på 3 miljoner per kvartal och totala Capex kommer ligga på 60 miljoner för året. Capex påverkas en del av BOP uppgradering som kommer göras, en del av de totalt 60 MUSD som det kostar har betalats i år och 25$ miljoner kommer betalas nästa år och endast 8$ miljoner i kostnader under 2016. Det verkar även vara en special besiktning som kommer äga rum som kostar 15$ miljoner. Det är ganska bra att de tar de flesta kostnader under 2015 då de har fasta kontrakt under 2015 för riggarna att jobba.

Egna reflektioner
Allmänt kommer jag att tänka på hur man bedömer en säkerhetsrisk inom data/IT världen. Alltså att risken bedöms av sannolikheten att ett intrång sker multiplicerat med kostnaden ifall intrånget sker. I Awilco's fall blir det hur stor är sannolikheten att de inte får nytt kontrakt och vad är kostnaden om detta sker. Låt oss säga att det är 30% sannolikhet att det ej kommer nytt kontrakt, därefter finns tre alternativ, full beredskap, warmstacked, och till sist coldstacked. Från vänster till höger har man dyrast/mest lättillgänglig för nytt kontrakt. Coldstacked kostar minst i underhåll men är svårast att starta igång igen och sker endast om man förväntar sig att riggen inte kommer köras på länge.Utöver en halvering av intäkter så kommer även kostnader relaterade till vilket val de gör om det ej kommer nytt kontrakt. Det återstår fortfarande ett kassaflöde för att ge 10% direktavkastning i så fall på dagens nivåer. Detta är egentligen inte så illa, problemet blir att i värsta fall så kommer kontrakten att löpa ut (1-4 år) och i brist på ersättare blir det en värdeförstörande verksamhet.

Ska man investera i Awilco? Om man tycker att risken för värsta fallet är såpass liten att uppsidan gör att det blir värt. Men jag har alltid sett direktavkastningen som största källan till avkastning i Awilco och i brist av nytt kontrakt minskar denna avkastning och förmodligen följer aktiepriset med ner vilket medför ökad risk till permanent förlust vid försäljning.

Angående mitt innehav så sålde jag 25 aktier till priset 93 NOK och 25 st till priset 95 NOK innan rapport då jag inte var bekväm med hur stor andel av portföljen som var beroende på Awilco. Nu är frågan om jag spekulerade i en dålig rapport eller avstod att spekulera i en bra rapport (som jag delvis använde som motivering). Oavsett så sov jag bättre om nätterna med en mindre exponering mot Awilco och kommer fortsatt leta efter tillfällen att minska. Jag har insett mer och mer hur Awilco skiljer sig från min andra investeringar, främst i form av säkrad intäkt.

Tänker jag rätt? Borde jag helt sälja av eller borde jag aldrig sålt från början? Hur gör man i liknande situationer? (innehav man är osäker på)

3 kommentarer:

  1. Enda man kan göra är väl att försöka lära sig mer om branschen , bolaget och makro som påverkar det hela. Kommer man fram till att man är osäker på bolagets utveckling efter man lärt sig allt man kan så är det nog dags att släppa taget. Awilcos springande punkter som jag ser det är ju huruvida man får nytt kontrakt ller inte som beror på branschen (oljepriset) A.Wilhemssons kontakter samt ålder och faciliteter på riggarna (attraktiviteten). Det man har som är på plus sidan är ju viss vallgrav i brittiska marknaden läser man ideligen när man tittar på riggbolag som har en rigg där. Är inte helt 100% på vad vallgraven består i men om jag förstått rätt så krävs tillstånd för att få verka på brittiskt territorium samt att klimat och djup tillåter riggar som är mindre tåliga och således billigare än de nya man kan tänkas beställa vilket gör pris konkurrensen speciell och risken för att det ska tas dit konkurerande riggar mindre, rätta gärna om jag förstått det fel.
    Skulle man säkra ett nytt kontrakt på andra riggen så är "break even" på bara utdelningar så kort som 3 år sen är aktierna gratis så länge riggarna går att hyra ut. Nackdelen är ju å andra sidan att med bara 2 riggar som hela verksamheten är man känslig för rep och avsaknad av kontrakt.
    Sjöfart är en relativt liten nisch i vår del av världen dock så alla aktörer som håller på i atlanten oavsett med vad för verksamhet känner till varann så ingång by association är nog viktigare än många tror gissar jag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Är väl det som varit svårt för mig, med allt jag lärt mig ökar bara osäkerheten inför framtiden.Det finns en del potential men även en del nedsida som jag är rädd för att jag ignorerar genom att behålla. Känns som det blir för mycket spekulation helt enkelt vilket är varför jag tänkt skala av innehavet. Hade gärna gjort det på lite högre kurser då det fortfarande känns ganska billigt.

      Nya riggar är oftast djuphavsriggar då de kan tjäna mer pengar på det. I någon Seeking Alpha artikel ansatte de att Awilcos var de bästa i branschen då de blivit uppgraderade nyligen och mer är att vänta. Jag har köpt detta argument då Awilco lyckats hålla sina Dayrates bland toppskiktet konstant vilket jag tycker säger en del angående kvalitén på deras riggar.

      Vallgraven verkar främst vara att de kräver väldigt hög säkerhet, både för personal och så att inte oljan skulle läcka. För att riggar ska bli flyttade hit från andra vatten behöver man alltså betala ganska mycket för att uppgradera riggarna för att lyda alla säkerhetsföreskrifter. Detta blir desto dyrare för att det finns för många riggar vilket gör att det är svårare med kontrakt och lägre intäkter pga. prispress. Så sannolikheten för nya riggar och ny konkurrens ser jag som liten.

      Tack för att du stannade förbi, bra punkter att tänka på :)

      Radera
    2. Du har säkert redan tittat på diverse marknadsanalyser av oljepriset och offshoremarknaden generellt och brittiska & norska i synnerhet, själv känner jag viss tillförsikt för Bonheur efter att ha läst det jag hittar på området. Opec tror på stabilt oljepris runt 110$ långsiktigt och Brittiska marknaden har visst politiskt stöd dessutom man tror att oljebolagen kommer öka intensiteten i området framöver även om det kan bli lite rockigt kortsiktigt. Återstår att se om dom får rätt.

      Radera