2014-11-04

Portfölj Oktober

Oktober blev som väntat fyllt med en del transaktioner. Vissa väntade och vissa oväntade. Portföljen tog rejält med tryck då Awilco fortsatt sin nedgång och Mr Green meddelade att de eventuellt kommer behöva ta en skattesmäll på 100Mkr (~3kr/aktie). Portföljen åkte lite berg-och-dal-bana och gick ner 15% för rekylera uppåt med en sista dipp när ARCP meddelade nyheter om rapporteringsfel, totalt för månaden blev det -5.13% (+16.6% för året), insättningar påverkar dessa siffror markant men likaså är värdeökning sedan start, alltså inklusive insättningar 203% vilket betonar vikten av sparande när man börjar investera. Nästa år lär utvecklingen bero mer på innehavet, och inte påverkas lika mycket av insättningar. För året ser avkastning ut enligt följande:


Viktiga händelser i Oktober:
 • Jag sålde Fortum, 7 månaders innehav gav +17% (+25% inklusive utdelning) och en vinst på  kr realiserades vilket påverkar det totala portfölj resultatet marginellt negativt. Försäljningen minskar utdelningen på årsbasis med 750kr inklusive källskatt. Valutaeffekter på köp/sälj var +1%.
 • Jag köpte Protector, 200 aktier á 36.6 nkr. Köpet kommer att tillföra tillföra 388 kr i utdelning på årsbasis. Köpet gjorde att Protectors vikt i portföljen ökade från 15.8% till 18.4%.
 • Jag gjorde 2 inköp av Vardia, 510 aktier med genomsnittlig kurs på 26.8 nkr. Köpet påverkar ej utdelning på årsbasis då de ej ger utdelning. Köpet gjorde att Vardias vikt i portföljen ökade från 8.5% till 13.5%.
 • Jag köpte även ARCP, 60 aktier á 9.38$. Köpet kommer att tillföra 433kr i utdelning på årsbasis. Köpet påverkar ej portföljandelen då kursen dalat.
 • Jag fick utdelning från Phoenix Group på 1621 kr (ingen källskatt)
 • Jag fick utdelning från ARCP på 114kr (17 kr källskatt)
 • Jag fick utdelning från Iron Mountain på 218kr (33 kr källskatt)
 • Jag fick utdelning från Atea på 724kr (108 kr källskatt)
Övriga händelser:
 • Kinder Morgan ökade sin kvartalsutdelning med 3% från 0.43$ till 0.44$ eller 7% om man jämför med samma kvartal förra året. Utbetalning sker i november och avskils till ägare av aktien den 29:de Oktober. Utdelningen blir runt 165kr för mitt innehav.
Totala utdelningar i år uppgår till : 15352
Uppskattad utdelning 2014: ~19385
Utdelning på årsbasis uppgår till: 17462
Utdelningen i Augusti uppgår till 2683kr och för året ser det ut enligt följande:


Portföljvärdet uppgår till 272tkr och ser ut enligt följande:


Jag ökade i Mr Green med 100 aktier, denna ökning minskade inköpspriset på resterande innehavet med 3kr. Jag har historiskt varit typiskt dålig på att handla med denna aktie med två träffade toppar. Har även lyckats träffa två dalar med inköp. Varför köpte jag mer? Jag var först väldigt osäker men efter att ha sovit på saken blev det lättare. På prognoser för 2014 och en kurs på 28kr blir P/E 9,3 och utdelningen som jag gissar på 7%. Detta är ifall de lyckats bli av med smällen. Ifall de måste betala den så borde den underliggande tillväxten ej vara hotad. Mr Green har en ganska stark finansiell ställning, jag vet inte hur mycket de behöver hålla i reserv men med 100Mkr i kassa och ett kassaflöde på 100Mkr/år borde det gå att betala skulden relativt snabbt även om utdelningen för 2014 blir något lidande. Med ett pris på 28 så tror jag därmed att det finns väldigt stor uppsida på några års sikt oavsett vad som händer. Enda problemet för egen del med investeringen är att jag skulle vilja att kunderna låses in längre än vad de gör som jag nämnt ett tidigare inlägg. Det har hittills verkat som att Mr Green har en väldigt attraktiv produkt och med förvärv som gjorts har de ökat utbudet ytterligare.
Ovan skrevs i början av månaden, så lite kul att läsa nu i efterhand. Kursen verkar ha återhämtat sig något och jag funderar nu på om jag vill minska ner på innehavet med 100 stycken. Delvis för att ta hem denna korta vinst och delvis för att minska dess storlek i portföljen. Är dock osäker på om detta är smart eller ta hem snabba pengar för att missa övrig uppgång.

Vardia som jag ökade i skrev jag om här. Tror det kommer gå bra och rapporten, samt den senaste försäljningen har gjort att jag känner mig tryggare i investeringen.

Protector Forsikring dippade och jag passade på att öka lite. Det är det bolaget jag känner mig mest bekväm med, delvis för att började positionen på en ganska låg nivå men även för att jag fortfarande tycker den är undervärderad. Med en intjäning för året på 4nok/aktie så är det under P/E 10 med en utdelning på >5%. Tillväxten som de får är i stort sett gratis. Senaste rapporten skrev jag om HÄR.

ARCP var jag osäker på om jag skulle ta med denna månad då den köptes 30nde men det här ändå till. Främst ville jag hinna skriva ner funderingar kring ARCP vilket var svårt eftersom det kom ny information hela tiden. Om de skulle minska utdelningen så blir det till nuvarande mer ett värdecase än om utdelningar men det finns möjlighet till båda. Jag ökade dock inte så mycket då det är för många faktorer som är svårbedömda för egen del. Då de faktiskt äger sina fastigheter och tjänar pengar varje månad tror jag inte utdelningen kommer vara några problem. Rapporten den 17:nde blir av stort intresse. Jag skrev mer tankar om ARCP på engelska HÄR.

I övrigt en väldigt händelserik månad och det kommer lite fler rapporter i November som ska bli intressant. Främst Mr Green och Awilco som jag funderar på att börja avveckla. Mer och mer känner jag att de inte riktigt passar in på min strategi. Utdelningsgrafen ovan funderar jag på om man vill ha rullande 12 månders utdelning totalt sett eller genomsnittlig men befintliga kändes ganska tråkig så här i efterhand. Grafens mål är att lätt kunna se, följa och inspireras eftersom utdelningen förhoppningsvis ökar gradvis över tid. Fick till excell efter lite pill i alla fall. Någon graf som saknas eller kan vara mer givande?

4 kommentarer:

 1. Vad gäller Protector. Med tanke på att en stor del av vinsten kommer ifrån investeringsportföljen (försäkringsverksamheten står för typ 2,2 NOK/aktie om jag inte minns fel), hur ser du kring hållbar VPA? Personligen har jag svårt att se att de långsiktigt kan klara av att avkasta så bra som de gör nu, eller? Rimlig och hållbar VPA över tid kanske snarare bör ligga kring 3-3,5 kr med tanke på detta?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för kommentaren! Fick mig att kolla lite på siffrorna :)
   Hållbar VPA har ökat från 2,3kr (176+4000*0,02)/82,6*0,73) i 2013 resultatet till 3kr (244,3+5000*0,02)/82,6*0,73) i 12-månaders rullande. Jag har räknat med 2% investeringsavkastning och 27% bolagsskatt. Tycker den underliggande tillväxten motiverar en potentiell högre intjäningsförmåga. Det är svårt att räkna på tillväxt men utan den får vi P/E<13 (38/3), vilket är helt OK nedsida för mig. En annan faktor är sämre marginaler inom försäkringsverksamheten vilket man kanske bör ta höjd för men den har vart på nedgång ett tag nu så är inte särskilt orolig. Ser det ut att stämma? Hur tänker du?

   Radera
  2. Efter inflationssiffrorna nu känns 2% rimligt på kort till mellanlång sikt och runt 4% i ett långt perspektiv.

   Jag får helt enkelt justera vad jag anser är rimligt :) 0.5-1% som jag pratade om i min post känns i nuläget inte relevant ens på kort sikt.

   Radera
 2. Hej,

  Letar du efter ett skuldkonsolideringslån, osäkra lån, företagslån, hypotekslån, billån, studielån, personliga lån, riskkapital mm! Jag är en privat långivare, jag ger lån till företag och privatpersoner med låga räntor och rimliga räntor på 2%. E-post till: christywalton355@gmail.com

  SvaraRadera