2015-07-13

Portfölj Juni

I Juni gick portföljen neråt med resten av börsen, portföljen gick ned runt 7% under månaden och totalt för i år ligger utvecklingen på runt +9% (13%). Dessa månadsrapporter lägger jag inte så mycket vikt på vad gäller portföljutvecklingen mer än att notera upp och nedgångar ifall det är av intresse när jag kollar tillbaka vid senare tillfälle.

Juni präglades av ett flertal transaktioner, delvis kom vissa aktier ner på attraktiva nivåer även om courtaget var lite dyrt vid inköp. Hade jag väntat en vecka till hade jag fått desto mindre courtage då Nordnet sänkte kostnaden drastiskt under månaden. Den minskade courtage kostnaden medförde i sin tur att jag gjorde ännu lite fler transaktioner.

Sommaren har infunnit sig och jag har halvt frivilligt valt att ta första sommarlovet på fem år, då jag behöver vila lite efter ett intensivt halvår. Det har tyvärr inte blivit så mycket skrivande, vilket jag hoppas kunna fixa nästkommande veckorna. Likaså letas det lägenhet i Göteborgsområdet då det är dags att flytta. Det ska bli roligt med lite omväxling i vardagen men det tar sin lilla tid.

Allmäna tankar
En del oroligheter i Grekland och börsen åker berg-och-dalbana. Alltid är det något och som vanligt ignorerar jag det mesta som har med makro att göra. Jag inbillar mig att påverkan kommer synas över tid och inte vara såpass stor och snabb som många tror (där flera verkar välja att gå ur börsen). Under juli kommer en del rapporter och där ser jag mer om hur individuella bolag går och det är där mitt fokus kommer vara. Många bolag har dessutom verksamheter i många länder och bolagen jag valt bör klara sig bra då de bör ha en stabil finansiell ställning och bra intjäningsförmåga enligt mina investeringskriterier.

Det har blivit en del röda siffror senaste veckorna och vissa innehav har visat ganska mycket rött (Atea och NWH). Det var ett tag sedan detta var fallet vilket nu ger mig möjligheten att utvärdera hur jag känner. Jag tyckte faktiskt det var lite jobbigt, främsta oron som kom upp i mitt huvud är förstås att jag missat något och att marknaden har rätt vilket inte är så roligt.  Detta är dock priset för att investera privat, även om det är väldigt roligt så betyder det inte att det är lätt. Värdeinvestering handlar även mycket om att hitta vad marknaden har prissatt fel vilket kan bli att gå mot strömmen även om det känns mer så än vanligt.

Transaktioner i Juni:
 • Jag köpte 40 aktier i Lexington Reality Trust, som bidrar med 230kr i årlig utdelning.
 • Jag köpte 18 aktier i W.P Carey, som bidrar med 600kr i årlig utdelning
 • Jag sålde 275 aktier i Sparebanken 1 BV och realiserade en förlust på runt 2400 (-14%) eller 1400(-8%) inklusive utdelning.
 • Jag sålde 9 aktier i Unibet á 510kr och realiserade en mindre vinst exklusive utdelning.
 • Jag köpte 10 aktier i Castellum med ett snitt pris på 117kr
 • Jag köpte 25 aktier i Northwest Healthcare Properties REIT, som bidrar med 133kr i årlig utdlening
 • Jag köpte 100 aktier i Zalaris som bidrar med 79kr i årlig utdelning
Utdelningar & relaterade nyheter:
 • Jag fick 16 South32 ADR:er från BHP Billiton till ett värde på 1130kr.
 • Jag fick utdelning från Mr Green & Co på 520kr
 • Jag fick utdelning från MAIN på 97kr
 • Jag fick utdelning från NWH.UN på 150kr
 • Jag fick en extra-utdelning från MAIN på 154kr

Totala utdelningar YTD uppgår till : 11843 (9671)
Utdelning på årsbasis uppgår till: 14400 (13350)
Utdelningen i Juni uppgår till 2051 (4020).
Uppdaterade portföljallokering finns som vanligt på portföljsidan i menyn ovan eller här. Utdelningar i mer detalj finns likaså i menyn ovan eller här (och kommer uppdateras i dagarna).

Tankar om månadens transaktioner
Jag tycker som vanligt att en del REITs är väldigt billiga och att amerikanare är onödigt rädda för räntehöjningar. Främsta skället varför jag inte känner samma rädsla är att många REITs har fortfarande gamla lån med högre ränta än vad de kan få nu eftersom de gamla löper ut. De kan alltså fortfarande minska på kostnader ett tag till (några år). Detta kombinerat med inbyggda hyresökningar bör göra att de kommer klara sig ganska bra. Således ökade jag i samtliga av mina REITs (LXP och NWH), samt tog in en ny: W.P Carey (WPC) som Petrusko skrev mer om HÄR.

Sparebanken 1 BV vet jag inte varför jag tog in från början. Förmodligen likt förra året blir jag lockad av den stora utdelningen och inbillar mig att jag kommer kunna tjäna lite pengar på utdelningsarbitrage (fel prissättning p.g.a utdelning). Problemet är att likviditeten är dålig vilket gör att arbitraget har mindre chans att infinna sig. Att norska kronan gick ner och norska börsen likaså hjälpte förstås inte men har egentligen inget med vad jag kan göra bättre i framtiden. Eftersom jag rört mig mot större poster så är detta en relativt stor förlust men än dock en jag tycker är rätt då jag är allmänt kritisk till en uppvärdering inom den norska banksektorn (vilket jag var förra året då jag ägde SPOG som har stigit 16% exklusive utdelning sedan dess). Jag känner mig helt enkelt inte bekväm med innehavet.

Unibet lyckades jag bättre med mitt utdelningsarbitrage, inte för att jag vet om jag ska ta det som bekräftelse på en fungerande strategi. Att det var allmänt undervärderat underlättade beslutet att köpa det från början utöver utdelningen. Med det nya lägre courtaget så sålde jag bara hälften då jag till nivåer runt 500 tycker att det fortfarande kan finnas mer uppsida än nedsida och jag fick även lite kassa om det skulle ner. Senaste rapporten togs dock emot väl så det kanske tar ett tag. Dock blev det en väldigt liten position i Castellum, jag hade gärna sett lägre pris på Castellum men jag tyckte att 117 var ett såpass lågt pris att en mindre post i ett så fantastiskt bolag var motiverat.

Zalaris skrev jag en analys om här. Rent analytiskt/siffermässigt har jag svårt att värdera bolaget med historiska siffror. Framtiden har jag åtagit mig att inte sia om oavsett bolag. Dock ser jag nedsidan som ganska liten och bolaget uppvisar en allmän hög kvalité vad gäller ledning och finanser. Även om en mindre tillväxt skulle infrias gör inte detta jätte mycket. Sedan har de bara blivit en mindre post i brist på likvider och att jag fortfarande är något osäker och vill därmed gärna se lite fler rapporter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar