2014-01-19

Hänt i veckan

Nu när man skrivit klart tentor är det dags att börja analysera och skriva igen. Kort om vad som hänt i veckan. Sålde Addtech till break-even eller så gott som iallafall. Protector Forsikring fick ta Addtechs plats. Både ägamintid och Aktiefocus har gjort utförliga analyser av företaget som jag var nöjd med. Delvis för det jag lärde mig mer om hur försäkringsindustrin funkar och även för hur utförliga de var.

En snabb koll på 4-traders så såg det ut som att försäljning väntas öka. De är inte belånade och de har hög Return On Equity (ROE). De har även en större avkastning än vad Addtech väntas ha. Utöver att jag hade ytterst dålig koll på Addtech. Även om jag börjat kolla runt lite på konsultföretag.

Appropå konsultbolag så kollade jag på Connecta och Avega group. Connecta tappar marknadsandelar och får göra fler och fler off-shore jobb medan de väntar på att effektiviseringar inom företaget att ta fart. Avega verkade istället vara den som tog marknadsandelarna och håller på att expandera till Norge och Finland. Medan Connecta tappade intäkter p.g.a Norska kronans minskade värde så köper Avega medan den är låg. Connecta väntas minska på sin utdlening medan Avega Group väntas dubbla sin utdelning. Vid denna tid så ses det lätt att det inte går särskilt bra för Connecta och får kolla på den vid senare tillfälle om det finns turn-around potential. Avega group har dock en del potential och vill nog försöka analysera företaget innan rapport den andre februari då kursen lär sticka iväg när utdelningen annonseras. 2kr utdelning spår placera. När jag kollade som hastigast skulle de inte har råd med detta med årets intäkter och det har tydligen hänt tidigare. 4-traders säger att 1.6 kr ska delas ut vilket fortfarande ger en direktavkastning på 5.5%.

Läste en intressant artikel på seekingalpha där skrivaren ger ett väldigt bra exempel på varför man inte kommer tjäna mer med mer riskfulla aktier när man är ung på att köpa hög risk/hög avkastning aktier. För att slå den avkastning man får av att köpa högutdelande aktier och återinvestera utdelning, måste man ha runt 17% avkastning varje år i 10 år som bla Walter Schloss, Tweedy, Browne, Warren Buffet, Bill Ruane har gjort enligt artikeln. Alltså bland de bästa investerarna i världen och bland de få som faktiskt lyckats slå börsen upprepade gånger. Det är alltså större sannolikhet att man kommer få sämre avkastning än om man köper högutdelande aktier. En annan viktig aspekt med denna strategi är att utdelningen ökar. På så vis kan en 5% utdelning vara en 10% utdelning från GAV efter 10 år. Vilket är bra avkastning. Hela konceptet om utdelning och återinvesterade utdelningar bygger på strategin om ränta-på-ränta effekten som gör att man kan dubbla sina pengar mycket snabbare än vad man tror från början. Vilket är varför jag jagat hög direktavkastning även om jag lärt mig mer om värdeökning, belåning, utdelningsökning, kassaflöde etc.

I framtiden så tänkte jag gå igenom mina innehav. Antingen när med rapport eller tidigare. Mr Green och Awilco Drilling hittade jag bla nysläppta analyser som jag tyckte var väl genomförda och följde vad jag trodde om dem. Mr green gick + 7%, vilket hjälpte min portfölj att nå break-even från -2% vid nyår. Riktkursen är satt på 54kr vilket är 10kr över mitt GAV.
Jag har även övat lite bolagsvärderingar på Castellum, Wallenberg, NCC och Diös som jag hoppas kunna få feedback på.

3 kommentarer:

 1. En annan viktigt lärdom från Schloss och övriga herrar i sällskapet är behovet av att ta det lugnt. Mitt intryck är att du har en väldigt hög omsättning i portföljen och väldigt kort tid mellan idé och aktivitet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Yes, det håller jag verkligen med om. Räknade lite snabbt på hur mycket som gick åt i courtage under 2013 och det blev nästan 2% till mitt förtret. Likaså tar det emot att inte gå in I Castellum nu innan rapport då jag tror den kommer öka. Men tänker man långsiktigt är det absolut inte bråttom. Då det skulle för stunden vara för de likvida tillgångarna jag har just nu kan det vara bättre att kolla igenom bolag lite intensivare och även ha större krav på vad jag får ut av företaget i form av långsiktig avkastning och/eller tillväxt. Såg även det på Lunaluppens blogg att han max ville omsätta 10% av sin portfölj under året. Även om jag inte tror jag kan få det i år är det ett bra mål att ha.

   Radera
  2. Min bot på den typen av frestelser är att jag brukar fråga mig "Varför skulle jag som dåligt informerad amatör ha bättre koll på vad som händer efter rapport än vad proffsen har?".

   Jag har även skrivit lite mer utförligt på det temat.
   http://aktieingenjoren.blogspot.se/2013/04/lite-investeringsfilosofi.html

   Radera