2014-03-27

Tajming av köp i förhållande till utdelning?

Då jag fortfarande är relativt ny på börsen är något jag funderat på tajming vad gäller utdelningar. Jag skrev ett inlägg tidigare här. Där skrev jag enbart lite snabbt om olika utdelningsformer och funderingar kring hur de funkade och även om det var någon mening att tajma i form av att sälja innan utdelningen och köpa några veckor efteråt för en överavkastning istället för att bara hålla. Har väl inte riktigt facit i hand än men som nämndes i kommentarerna (som jag nu håller med till stor del) är det onödigt att spekulera och kurserna kan lika gärna gå upp som ner efter en utdelning. I stort sett fortsätter aktierna att gå upp och ner lika mycket innan som efter utdelning. Tex. gick Awilco först ner till mer än utdelningsnivån för att en vecka senare vara upp på 3kr från dagen innan utdelningen (utdelning på 6.6kr). Castellum verkade ha visst köptryck strax efter utdelning för att sluta en kr mer en det i teorin borde. Diadrom var intressant då den bara gick ner hälften av utdelningen. Gissar på att det har med att de som äger nu kommer inte sälja till lägre nivåer och/eller tror på bättre tider vilket kan ses som att kursen har bottnat tills ny information kommer in.

En ny fundering kring tajming är när man vill köpa ett bolag. T.ex. med Castellum just nu kommer inte ge utdelning på ett år. Bör man då vänta ett halvår och se om man kan komma in billigare. Då det är ett långsiktigt innehav är främsta målet att få ett så lågt GAV som möjligt och avkastningen i form av utdelning dröjer ett tag. Medan man väntar på de flesta svenska företag som delar ut en gång om året. Bör man lika så investera i företag som har brutet räkenskap år eller som har halvårs eller kvartalsutdelning. Detta för att öka årets utdelningsnivå men även den långsiktiga avkastningen totalt sett. Ett mer konkret exempel är att jag från Awilco just nu kan komma att få in 3000kr under nästkommande kvartal som tillsammans med nytt sparande kan stärka portföljen inför nästa års utdelningssäsong.

Likaså vad är en vettig köpkurs och när räknar man in utdelningen som en rabatt. T.ex. så köps TeliaSonera idag för 48 kr. Utdelningen är ganska snart, och är på 3kr, är värdet för bolaget i sig just nu 45? Eller är värdet 48-52 som det varit senaste halvåret och utdelningen är nu en rabatt. Telia finner sig även nu lite rabatterad pga mutskandalen men de tjänar fortfarande lika mycket så nyheterna bör inte påverka allt för mycket om man inte har etiska krav som man inte tycker Telia uppfyller.

Just nu kollar jag främst på bolag som inte gett utdelning än som kan köpas till ett rimligt pris och bör ha möjlighet att ge, om inte ökad utdelning, samma utdelning nästkommande år. Eftersom kommer jag kolla extra på bolag som har kvartals alternativt halvårsutdelning men ej ignorera andra bolag.

Hur gör ni? Gör det någon skillnad så länge priset är bra eller kan periodiseringen av utdelning påverka när det är lämpligt att investera i vad? Tillkommer någon typ av rabatt när man närmar sig utdelning och hur gör man för att justera?

1 kommentar:

  1. Intressant inlägg! Min taktik är att inte försöka tajma någon utdelning. Köper bolag till vad jag tycker är ett bra pris och behåller sedan över utdelningstidpunkten. Men då är jag väldigt långsiktig i min Sverigeportfölj.

    SvaraRadera