2014-05-21

Aktiespararnas Analyskväll i Göteborg

Var inne på Aktiespararnas Analyskväll som hölls på handelshögskolan i Göteborg. Under kvällen hölls ett antal föredrag av VD:ar till bolag som ska noteras/hålla nyemissioner under året. Tänkte nämna tankar om dem. Tyvärr var ganska genomgående att få tjänar pengar nu.
Först ut var Scandinavian Enviro System (SES), VD Martin Hagbyhn presenterade bolaget. Vad de gör är att behandla begagnade däck som ska återvinnas. Deras speciella process kan utvinna olja, stål och kimrök. Gasen som används till uppvärmning uppstår även i processen så den driver nästan sig själv. Kimrök är en slags pulverform av olja som används till att göra gummi. De köper in ett ton däck för 350 kr, processen kostar runt 1200. Produkterna som de sedan säljer kan de sälja för 3500 vilket blir en marginal på 57%. De säljer redan stål till industrin och är på gång att testa Kimröken men än så länge har de fastställts att den har en hög kvalité som SES då kan sälja billigare, vilket ger dem en edge mot konkurrenter. Kimrök görs på olja så priset är knutet till oljan. De har även planer på att sälja fabrikslösningen till andra och ta royalties istället för att lägga upp fabriker själva. De har än så länge diskussioner med bildäcksförsäljare och energi producenter samt kommuner i både Kina och Ryssland utöver EU och USA. Avgaser är ett stort problem i Kina vilket gör dessa fabriker av extra intresse där. De har inte heller lov att köpa in Kimrök från andra länder utan det måste tillverkas i landet.
Nästa som pratade var Observe Medical's VD Magnus Emmoth. Här verkade det vara ganska klart. De har en produkt, i detta fall urinanalysator. De har kunder och behöver ta in pengar för att marknadsföra sig. Intäkter kommer främst komma från att man ständigt behöver byta ut delar av produkten. Ser dock inte varför andra bolag inte skulle kunna bygga en likvärdig produkt.
Tredje var Peptonic Medical AB, även här talade VD, Dan Markusson. De har stora möjligheter på en nischad marknad inom vaginal behandling. Problemet är att pengarna från notering kommer gå till en sista studie som väntas bli klar om ett år. Så det är minst till 2016 innan man kommer kunna se någon typ av intäkt.
Fjärde talare var Magnus Söderberg, VD för C Security Systems AB. Deras produkt är C-Pod som just nu är säkerhets och spårningssystem för båtar men det går även att få det till andra fordon i framtiden. De var ganska smarta och har då hittat försäkringsbolag som när de säljer försäkringar, kräver att kunden har C-poden. Detta tjänar även försäkringsbolaget på. De har redan en kund i Frankrike och pratar med folk i Ryssland. De väntas få positivt kassaflöde under året vilket var trevligt. Utan att veta vad aktien ligger på lät bolaget intressant.
Göteborgsbolaget Axonkids VD Tony Qvist och CFO Daniel Johansson var näste man till rakning. De utvecklar och säljer bilbarnstolar som de säljer främst i Sverige men även globalt. I Tyskland har de ändrat i lagstiftning som gynnar Axionkids. Det verkar rulla på fint, men jag har dålig koll på konkurrenter och marknad. Just nu erbjuder de bästa produkt men det känns inte som det är så svårt att kopiera. De har även just nu ganska hög marginal, uppemot 46% med mål på 50% efter att volymen ökar. Kändes som det fanns potential men fruktansvärt tråkigt med bilbarnstolar.
Kentima Holding utvecklar, tillverkar och säljer avancerade produkter för automations- och säkerhetsbranschen.VD Kent Nilsson talade om hur de jobbade på mjukvara mer än hårdvara som Axis håller på med, kändes lite oklart över hur det kommer gå att expandera. Pengarna från nyemmison kommer gå till att börja sälja utomlands. VD kommer gå in med 4 MSEK själv vilket jag ser som ett gott tecken.
Aktiespararnas egna Hitta kursvinnare programvara fick lite reklam. Om det nu funkar så bra funderar jag på varför de inte använder den på sin egna fond eller dyl. Ett exempel var att han hade fått 14% i år genom att använda programmet hitta kursvinnare som använde TA och FA.
Heliospectras var det intressantaste bolaget där tyckte jag. VD Staffan Hillberg var det som talade. Affärsidé går ut på att utveckla och sälja effektiva belysningssystem som ger kontroll av växternas tillväxt och kvalitet. De har redan kunder och det verkar finnas stor potential. Utöver att man kan producera frukt och grönt längre norr ut kan man även öka kvalitén på grödorna genom ljusmanipulation. De har 100 personer som jobbar med utveckling och testning. I ledningen sitter flera från utlandet med kunskap om andra marknader. Främst i USA finns det många som är intresserade. Här var även intressant att teckningskursen ligger på 8kr/unit. För en unit får man en aktie och en option, 2 optioner ger rätt att köpa fler aktier för 10kr/st under 2015. Ledningen har även optioner på 11kr 2016. Ledningen får inte heller sälja första året. Värt att nämna är att de ligger långt förre konkurrenterna vad gällande belysningsteknik.
Missade resterande presentationer men följande bolag var även där: BTS Group ,Phase Holographic Imaging , Phone Family och Cortus Energy som jag missade. Phone familiy går faktiskt med vinst vilket gör att de står ut lite från de andra bolagen som ska noteras. Cortus Energy verkade förutspås att de skulle gå i förlust ett tag till.

Sammantaget så gillar jag Scandinavian Envrio System och Heliospectras mycket som bolag. Vet dock inte hur jag ska bedöma värdet av aktien. Bioteknik bolagen kommer jag helt undvika men resterande kanske är värda att kolla på, känns som det är en del risk även om potential finns där med, främst i C Security Systems. Har en generellt negativ syn till noteringar men de två förstnämnda är ändå intressanta för egen del. Får se om jag hinner kolla på Heliospectras innan tiden går ut imorn. Vad tycker du om bolagen som är nämnda? Något att tillägga? Hur förhåller du dig till börsnoteringar?

8 kommentarer:

 1. Jag skrev en kommentar om Axon Kids AB igår.

  http://mangoldx.blogspot.se/2014/05/axon-kids-ab-nyemission-pa-aktietorget.html

  Kortversionen: Teckna inte.

  SvaraRadera
 2. En till kommentar: SES har ju egentligen samma affärsidé som Cassandra Oil. Det går väl ganska uselt för Cassandra Oil och vad jag minns så är väl lönsamheten för SES precis lika bra. Jag lär hålla mig borta.

  Jag ögnade igenom prospektet för CSecurity Systems som hastigast tidigare idag. De har aldrig gått med vinst och vad jag såg i prospektet så lär det dröja ett tag till innan de börjar göra pengar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En bra analys och verkligen inte samma sida som de målade upp under presentationen (varför är jag inte förvånad?). Varför det är viktigt att djupdyka i ett bolag innan man köper.

   Ang. SES och Cassandra Oil kom det upp som fråga. Cassandra Oil gör på ett annat sätt där de blandar in sand vilket gör att Kimröken inte blir "ren" och försäljningsbar. Cassandra Oil äger även anläggningar istället för franchise som det verkar som SES vill ha. Tyckte dock spontant att SES inte har bevisats lönsam än och att de skulle behövt ett halvår/år till och faktiskt fått upp en fabrik i Kina tex. Tekniken och potentialen var dock intressant men hade önskat ha mer igång än en fabrik på 60% kapacitet. De hade ett letter of intent men lär ta ett tag innan intäkter rullar in. Hur funkar beskattning i kina dock? Funderar även på om 50% marginal är rimligt.

   CSecurity lät det inte helt omöjligt att de skulle gå positivt i år. O andra sidan tyckte jag det var konstigt att de inte hade högre prognoser med tanke på alla bolag som de hade kontakt med.

   Sitter och läser igenom Heliospectras memorandum, lite dumt att man måste bestämma sig till imorn så blir nog att avvakta.

   Radera
  2. Verkar vara samma i Heliospectra. Nyemissoner samtliga år de redovisat (senaste 3 åren). Intäkterna från deras nya model behöver vara i ganska stor storleksordning för att motverka kostnader. De har en del de kan dra av i framtiden men får nog utvärdera bolagen igen om ett halvår.

   Radera
 3. SES ger jag inte mycket för .
  Hur lång tid är det kvar på patenten Bengt Sture Ershag tog på 90-talet ??
  Har de kompletterat de urprungliga patenten med något nytt och förlängt patenttiden ?
  Ershag startade 1998 Återvinningsbolaget i Norrbotten AB, sedan namnändrat till Pyrec AB sedan PFC Recycling AB som gick i konkurs år 2000 ! Kolla in det....tips från en som var med.
  Sedan ska man inte jämföra SES med Cassandra Oil, som prioriterar behandling av tjockoljerest från raffinaderier och oljesludgesjöar vid raffinaderier och oljefält då det är en större marknad i dag än däcksåtervinning. Sedan har ju CASO fördel av att deras anläggning ryms i två containrar och är lätt att flytta och billigare än SES stationära, dyra anöläggning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. När du nämnder det, påminner det mig om att det var en av sakerna jag var fundersam över. Tror patentet går ut 2019 eller 2021. De har även patent på anläggningen men det patentet räckte inte mycket längre. Skulle de hinna etablera sig innan dess bör det vara ett mindre problem men det tar tid att sluta avtal.

   Intressant med den dåliga historiken, det gör att man lätt vill ta avstånd. Får se om ett år om de lyckats göra något men tänker inte teckna. Kan inte CASO men låter verkligen som olika områden. SES har också planer på att kunna skeppa fabriken i en Container, vet inte om de redan kan det till och med.

   Radera
 4. Cortus har även de en hel del tvivelaktigheter i sitt baggage.

  http://aktieingenjoren.blogspot.se/2013/12/maria-wetterstrand-mp-nasta-kandis-som.html

  SvaraRadera
 5. Det där var kul. Extra roligt att det är samma analytiker som gjort uppdragsanalysen på Axon Kids som gjort den för Cortus.
  Från Grinig nr 1s inlägg:
  "Aktien i miljöteknikfirman Cortus med radarparet Per-Olov Norberg (känd från Trustor-härvan) och Ulrik Jansson (Mineral Invest-härvan) får rekommendationen "köp" med riktkurs 12 kr i en betal-analys från Aktiespararna (dvs analys som Cortus betalar Aktiespararna för att göra).

  Aktien nu i 5,90 kr.

  "Cortus är en möjlig kursdubblare" skriver Aktiespararna glatt i analysen som är signerad av aktieanalytikern Jimmy Hallberg från Birger Jarl Fondkommission: http://www.aktiespararna.se/analysguiden/Hitta-Bolag/Kemisk-industri/Cortus-Energy/Analyser/2013/Energiprisfall-hotar-potential/"

  Cortus står idag i 3,60 kr. Kanonbra rek.

  SvaraRadera