2014-05-13

Kort om: Mr Green & Co Q1 2014

Mr Green släppte sin rapport  för Q1 2014 häromveckan och det var bara trevlig läsning. Intäkter har ökat med 41% sedan samma kvartal förra året. Intressant att de under första kvartalet i år tjänade 40% av hela förra årets resultat. Detta påverkades dock i sin tur negativt av engångskostnader vad gäller marknadsföring som för en långsiktigt ägare är en positiv sak då intjäning kommer öka över tid. Antalet aktiva kunder minskade men det är hänförligt till minskade antalet gratis spel. Detta har i sin tur medfört att intäkter per kund har ökat. Andra goda nyheter var att intäkter från EU exklusive Norden står nu för 50% av intäkterna och kommer förmodligen dra ifrån Norden. Tillväxten i övriga Europa ligger på 100% sedan samma tidpunkt förra året. Mobil intäkter står för 20% av intäkterna och oberoende källor säger att mobil marknaden kommer öka explosivt detta året på runt 177% ökning. Mr Green lägger mycket pengar på att utveckla sina produkter och utbud för att kunna möta denna marknad.

Första etappen var att köpa två bolag. Båda köp gjordes under andra kvartalet och kommer synas i nästa kvartalsrapport. Båda bolag väntas ej gå i vinst i år och för ett av bolagen finns det risk att det påverkar kassan marginellt negativt. Bolagen som förvärvades var Social Holdings LTD som driver ett spel via Facebook kallat Spin Tower Casino. Köpeskillingen var 2.22 miljoner samt en prestationsbaserad köpeskilling på 14 miljoner inom 5 år som beror på intjäningen. Skulle Mr Green behöva betala den antar jag att de tjänat så mycket på köpet att det inte gör så mycket. Mr Green betalde även av deras lån på 1.98 miljoner.

Det andra bolaget var Dsrptv Gaming Ventures LTD som gör att Mr Green även får in garbo.com till sin spelportfölj. Här ägde Mikael Pawlo, Mr Greens VD 78.9% vilket jag är osäker på vad jag ska tycka om. Han får i varje fall ingen extra köpeskilling beroende på resultatet som minoritetsägarna får. Priset här var 4.4 miljoner och bör kunna stå för en större del intäkter än det andra förvärvet. Desto fler bolag som förvärvas kommer även hjälpa dem i marknadsföring vilket är bra.

Mikael Pawlo nämnde att de har för avsikt att köpa fler bolag om idéerna och spelen passar in till deras portfölj och de flaggar även för fler marknadsförings poster såsom den i Q4 2013. Mr Green har 142.7 miljoner i kassa, därmed kommer inte deras handlingskraft vad gäller förvärv eller ökad marknadsföring påverkas av 46.6 miljoners utdelningen. Likaså i brist på förvärv så bör utdelningen kunna öka markant nästa år. Mr Green innehar sedan ett tag tillbaka inga räntebärande skulder.

Något jag inte räknade med vid min analys senast var tillväxt så de kan förmodligen tjäna 2.6 kr /aktie i år. Optimistisk kan tillväxt och mindre engångskostnader hänförliga till marknadsföring dra upp det mot 3kr/aktie. Likaså kommer det fler stora engångskostnader vilket i längden bör vara bra kan årets resultat hamna på ner mot 2.4 kr /aktie.  Detta ger P/E mellan 17 och 13 med dagens kurs. Likaså bör utdelning nästa år hamna på minst 1.7kr vilket blir 4.25% direktavkastning med dagskurs. Något jag ej tagit hänsyn till är att intäkterna bör vara lägre under sommaren så uppskattad intjäningen bör hamna närmare nedre intervallet än övre intervallet.

Tidigare har jag funderingar på att sälja men röda siffror spelar som vanligt ett spratt. Visserligen är det fortfarande en bransch med låga inträdesbarriärer vilket kanske gynnar Mr Green i detta fallet. De växer fortsatt snabbare än marknaden. Frågan är hur länge denna tillväxt är rimlig? Det finns potential till väldigt stor tillväxt över tid men likaså kan konkurrenterna ha uppdaterat sitt utbud, vad finns det som säger att de kommer vara på topp om 3 år? Mr Greens förvärv och större utlandsexponering bör göra dem mer beredda på framtiden. Utlands tillväxten gör även att risken för att enskilt reglerade marknader påverkar resultatet negativt. Kommer nog varken köpa eller sälja på dagens nivåer och med den nya infon hade 35 som kursen låg på tidigare inte varit så dum. Tycker dock inte jag agerade fel som inte köpte då jag agerade med informationen som fanns tillgänglig. Lite Curiosa så sprang kursen iväg och påverkades inte alls av utdelning.

Tankar kring Mr Green och deras förvärv? Att VD ägde ett av förvärven? Är mina förväntningar på intjäning rimliga?

9 kommentarer:

 1. Du missar snart avslutade avskrivningar på 20M/år. Dessa höjer vpa med 50 öre/år fr.o.m mitten 2015.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har jag missat. Var står det? Hittar inget om indikationer på minskade avskrivningar i kvartalsrapporten. Hade uppfattning att de löpande behövde göra avskrivningar.

   Radera
  2. Bokslutskommuniken 2013 sid 2. Ett tips är att läsa flera rapporter bakåt, för att öka insikten i bolaget.
   Dessutom har Redeye en utmärkt genomgång av bolaget, där man laborerar med tillväxt kontra marknadsföringskostnader , och vad som händer med relativvärderingen då. Mvh

   Radera
  3. Jo, men nu minns jag men det påverkar inte detta årets uppskattade resultat och vågar inte påstå att tillväxten kommer fortsätta i samma takt 2015 för att göra en gissning på intjäningsförmågan då, det finns dock en del potential där förutsatt att det går bra i år. Tyckte själv Redeyes prognoser var något optimistiska och har därmed undersökt om jag är nöjd med en lite mer konservativ men fullt uppnåelig intjäning. Har läst tidigare rapporter men hade glömt detta då det var ett tag sedan. Tack för påminnelsen :)

   Radera
  4. Tillväxten är till stor del en produkt av marknadsföringskostnader , förutsatt att du har en bra produkt .
   Så antingen anpassar man multiplar för mycket hög tillväxt, eller räknar på Intjäningsförmågan vid normala kostnader .
   Hur man än gör är mr Green alldeles för billigt idag.
   Redovisad vinst är inte det primära att följa, då det finns mycket som kan dölja underliggande lönsamhet/olönsamhet.
   Bättre att följa kassaflödet, vilket även utdelningspolicyn gör.

   Radera
  5. Problemet med att skruva upp multiplar är att man kan göra den undervärderad till vilken nivå som helst. Jag går på faktan som finns och tycker att den är rimligt värderad. Då de har en ganska kort historik är det svårt att uppskatta en hållbar resultat utveckling. Klarar de 20% per år i 5 år håller jag med om att de är grovt undervärderade men jag vet inte hur pålitlig en sån siffra är. Verkar som jag räknat med 30-40% ökning för i år vilket talar för att de kan nå tredubbla resultatet till om 5 år.

   Tyckte själv att intjäningen var ett bra mått att mäta tillväxten iom att engångskostnader och hög marknadsföring som bör minska över tid påverkar kassaflödet negativt. Såg nu att jag kollat resultat när jag borde kollat intjäning då den är av intresse för det långsiktiga caset om tillväxt.

   Radera
 2. Tycker bolaget ser riktigt trevligt ut och jag behåller mina aktier ett tag till.

  Kampen mot index

  SvaraRadera
 3. Intressant läsning. Du har redan kommit en bra bit på banan som investerare sedan ditt första blogginlägg. Riktigt kul att se.

  Däremot har du drabbats av samma sjuka som många andra personer i vårt land: Särskrivning. Det kanske mig det är fel på, men jag har jättesvårt att läsa en text med många tokiga särskrivningar. Ta nu inte detta som en kritik utan som ett tips i all välmening. Det är toklätt att hamna i den fällan när man läser mycket på engelska. Jag kommer på mig själv att göra samma fel titt som tätt. Kolla gärna den här länken:
  http://www.fritext.se/svenska/svenska5.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Verkligen! Det är kul när man utvecklas själv och även ser det hos andra. Tack för tipset! Ska tänka på det i framtiden! Skriva 50 sidor rapport på engelska har inte hjälp kan jag säga :)

   Radera