2014-05-08

Creades grundare på besök


Creades styrelseordförande och VD Sven Hagströmer var på besök på Chalmers över lunchen igår, och svarade på lite frågor. Det var intressant att höra hur han tänker och i förlängning hur de tänker på Creades. När han talar påminns jag om Buffets tankar. Detta är inte ord för ord utan som jag minns det. "När Creades handlas till över 10% rabatt så återköper vi aktier. Om vi kan få en portfölj som den vi äger för 10% rabatt, hur skulle vi inte tjäna på det?" Detta medför även att om marknaden inte ser värde i Creades kommer de eventuellt att försvinna från börsen. I Buffets fall sträcker det sig till och med till 1.2x substansvärdet.

Avanza och Klarna var de största fynden som på 15 respektive 7 år nått ett börsvärde på 6 respektive 7 miljarder kronor vilket är ganska imponerande. De avyttrar innehav när de känner att Creades inte kan tillföra något till bolaget längre vilket var fallet i Klarna. Av detta följer att de gärna går in i företag där de kan göra någon skillnad och där de ser att det finns utrymme för åtgärder. De tar gärna en betydande position vilket gör att de inte agerar i större bolag utan tvärtom mindre bolag. På detta sätt har de makt att byta ut ledning och styrelse och sätta bolag på rätt köl.

Just nu fanns det ingen favorit av befintliga innehav och de finns förbättringsåtgärder i samtliga bolag. Avanza var som ett barn för Hagströmer så de lär vara ganska bra ägare där ett långt tag. Han nämnde även att en grupp av företag är bra att ha för att skydda sig om något slår ut fel. Det finns alltid risk för fel även för de som kan och jobbat i branschen länge.

Det snackades även lite om politik, Kina och några livserfarenheter. Det var allt som allt kul att lyssna på och man blev lite smittad. Dags att bli entreprenör kanske.

Jag blev även lite sugen på att investera i Creades problemet är att jag tycker just Avanza aktien är dyr och i förlängning blir även Creades då dyr eller den får en mindre säkerhetsmarginal. Sen är jag inte säker på hur jag ska bedöma värde och tillväxt på investmentbolag men har varit intresserad av både Öresund och Creades ett tag.

Tankar om Hagströmer? Creades och deras investeringsstrategi? Investmentbolag i allmänhet?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar