2014-05-05

Kort om: Bahnhof Q1 2014

Rapporten för första kvartalet 2014 kom ut i morse och det var trevlig, kort och lättförståelig läsning. Marknaden verkade tycka samma och kursen stannade +7,49% vid slutet av dagen. Hör följer en kort summering av innehållet.

Privat
Antalet kunder ökade med 5077 upp till 130 318 vilket är en tillväxt på 4% eller 16% på årstakt om det fortsätter vilket är fullt möjligt. Ökning förra året såg en nettoökning av 13,6% eller 15000, i år har alltså en tredjedel av förra årets tillväxt gått på ett kvartal vilket är goda nyheter. Jag förväntar mig inte att nettotillväxten ska fortsätta öka oändligt så det är alltid trevligt att den ökar. De har ser nu över organisation för kundtjänst för att öka tillgänglighet och service till deras kunder. Bahnhof har även fått omnämnande för att de levererar den snabbaste hastigheten som upplevts av kunder och inte den som företagen ger ut själva. Undersökningen har gjorts i en oberoende rapport.

Företag
Företag stod för 54.6 Mkr (46%) av omsättningen vilket betyder att företagssegmentet står för en allt mindre del av intjäningen. Även om det finns lönsamhet på företagssidan likaså. Webahallen och eBay nämns som nya kunder senaste kvartalet. Med ett stort utbud av kvalitativa företagslösningar står de sig väl inför framtida åtaganden och tillväxt.

Finanser
Omsättning under Q1 var 119 miljoner och vinsten på 17 miljoner (+30,6% mot Q1 2013) och per aktie efter skatt 1,29. Q1 är vanligtvis ett svagt kvartal men de har ändå tjänat lika mycket som Q4 2013 vilket jag trodde jag var konservativ när jag trodde intjäningen skulle vara samma. Nu var den samma om man räknade med tillväxt. Soliditeten uppgår till 45% och kassaflödet ligger på runt 124 Mkr där nästan 30 kommer delas ut snart. CAPEX ligger på 7,5 Mkr vilket är i nivå med tidigare. De har planer på och har även historiskt växt organiskt och den stora kassan möjliggör detta och en bra utdelning.

Framtiden
Prognos för 2014 är 70 Mkr och en omsättning på 525 Mkr vilket är i linje med vad jag uppskattade att de klarar av. Bahnhofs långtidsprognos om fem år är att ha dubbla omsättningen mot idag och 12 rörelsemarginal vilket blir 120 Mkr i vinst och 1 miljard i omsättning. 15% per år behöver vinsten öka med ränta på ränta effekt för att det ska gå så blir intressant att se vad som händer. Även om de inte lyckas nå målet så verkar lönsam tillväxt inte vara några problem.

Bahnhof annonserade i årsrapporten att de tänker uppföra en stordatahall i centrala Stockholm. Detta gör ett dotterföretag vid namn Elementica AB som specialiserar sig i att bygga datahallar. Tanken är att de ska kunna bygga datahallar åt fler än Bahnhof. Finansiering är fortfarande oklar och i Q1 rapporten nämner de att om intresse finns att investera så kan man höra med dem. Bahnhof har ett ganska stort kassaflöde men de verkar vilja finansiera detta på annat extern visst. Får väl se i nästa rapport om det kommer mer info. Väntar även på mer info angående listbyte men det nämndes inget i rapporten.

Slutligen så får kursen gärna vara kvar på dessa nivåer. Årets tillväxt är delvis redan inprisat men jag sitter gärna ett tag på dem så kan gått tänka mig vara nettoköpare beroende vad för annat roligt som finns. Direktavkastningen och ingen belåning begränsar nedsidan till ett bra företag.

Tankar om Bahnhof? Bahnhofs framtid? Är mina antaganden rimliga?

1 kommentar:

  1. Tror inte de kommer att flytta från Aktietorget till FN eller Smallcap innan börsvärdet är över 1 miljard.
    Titta på AQ som nu ska flytta till smallcap, deras börsvärde är idag ca 1,7 miljarder.
    Annars bra skrivet.

    SvaraRadera