Aktier
Rapportveckan ogillades av min portfölj och Turkiets räntehöjning likaså. Swedbank, TeliaSonera respektive Betsson tog en del stryk. Då jag ännu inte fått tålamodet jag känner att jag behöver så ville jag spontant sälja. TeliaSonera känner jag mig ganska trygg med ett innehav över en längre tid. Ang. Betsson så känner jag mig lite tung inom onlinespel så skulle Bettsson eller MRG gå en del plus säljer jag nog av en del. Även om Betsson väntas höja utdelningen nästkommande 2år. Vad händer sen? Betsson har ingen större tillväxt men kan o andra sidan behållas som en högavkastare. Glad att även om tillväxten är begränsad valde jag aktier med högutdelning. Att Swedbank och Telia meddelade ökning var en positiv nyhet. Funderade på att köpa på mig mer TeliaSonera men med -4% kändes det som jag kan snitta ner bättre vi eventuellt kursras i framtiden.
Addtech som jag sålde i början av Januari har jag fått upp ögonen för igen. Väntat utdelning var nu enligt 4-traders 6%. Denna gången ska jag dock inte köpa på rusning och jag ska läsa på om företaget och hur deras framtid möjligtvis kan se ut. Enligt statistik så hamnar inte de bolag som det gått bäst för året innan bland de 1/5 sämsta men det kanske finns bättre alternativ. Man har även lite längre tid på sig att köpa på sig Addtech i en dip med tanke på att deras utdelning är i Augusti. Addtech kom återigen in på bevakning samt Bonheur. Enda dilemat med Boneheur är att deras största innehav är Olja och jag har redan ganska mycket olja.
Addtech försäljning gav rum åt Protector Forsikring som gick 25% plus veckan efter p.g.a en omvänd vinstvarning vilket var trevligt. Protector Forsikring har stark kassa, gedigen utdelning och tillväxt potential.
Kollade igenom lite telekom bolag med sin höga utdelning och tänkte göra en större analys ungefär som jag gjorde om fastigheter tidigare. Det blev dock en ganska mörk syn snabbt då de flesta hade negativa framtidsutsikter. Sänkta intäkter och sänkta utdelningar var framtiden för både TDC och Elisa vilket kan förklara varför deras direktavkastning var större i.o.m lägre värdering. Tele2 och Telia väntas fortfarande öka sin utdelning vilket påvisar intjäningstillväxt. Blir påmind åter igen att dessa kan behållas en längre tid utan allt för stor oro. Enda problemet är väl att Tele2 köptes ganska dyrt.
Fonder
I fonddepån blev det början på en större ommöblering. Spiltan aktiefond stabil såldes av helt strax innan börsen blev sur. Den var 13-11% plus vid försäljning. En del gick in för att snitta i några av de nyare globalfonderna som köptes nyligen och var därför kanske i dyra laget. Nordea European High Yeild Bond Fund har jag helt byt fot på och ska sälja. Även om den är en företagsobligationfond så följer den index ganska väl med någon dags förskjutning. Då känns det ganska onödigt då jag ville ha obligationer för att få avkastning även om börsen går ner. Lär flytta över till Simplicity Corporate Bond och en mindre post i Carnegie Corporate Bond. Fick även upp ögonen för Brummer-multi strategy fund som jag hoppas kunna skriva ett inlägg om. Den har ganska hög minimum insättning på 20000 men den hade i stort sett gått plus varje år även under börskrisen. Även om den inte gått lika mycket plus som börsen i helhet har den en typ av säkerhet som är svår att finna med samma avkastning.
Målet med brummer samt fonderna med räntepapper är att ha pengar som man kan ta ut inom en vecka/månad. Allt som är investerat i börsen bör man vara bered på att ha där i flera år. Behöver dock räkna ut hur mycket jag kan tänkas behöva till inom kortare tidspann. Vill få bättre avkastning än ett räntekonto men med lägre risk än börsen.
Februari
Fler rapporter kommer in. Tele2 hoppas jag kan visa lite styrka redan på Fredag. Betsson och Statoil kommer också på fredag. Så lär bli intressant. Får hoppas att utdelningshöjningar och framtidsprognoser är som vad marknaden väntar sig. Marknaden har en tendens att ha höga förhoppningar. Utöver Softronics rapport fredagen efter kommer resterande rapporter sista veckan i februari.
Kommer förhoppningsvis kunna göra några fler analyser. MRG, Awilco och Addtech är på listan. Eftersom jag gör fler analyser blir jag även mer bekväm med vad jag vill ha av ett bolag så bör formulera både sälj och köp kriterier.
Många av de bolag som lämnar stora utdelningar gör det för att de inte kan förränta det kapitalet på ett bra sätt. Telia är i mina ögon ett exempel på det. Personligen skulle jag inte gå in med mer pengar i det bolaget.
SvaraRaderaMen som investerare är det väl då bra att de ger tillbaka kapitalet till ägarna istället för dåliga investeringar. Eller tycker du man förlorar i tillväxtmöjligheter som andra bolag kan tänkas ha?
RaderaLikaså har väl "tråkiga" högutdelare en plats i portföljen som några bolag med bra tillväxt?
Absolut, visst är det bättre att de ger tillbaka kapitalet till ägarna om de inte kan förränta det. Bra mycket bättre än om bolaget investerar i tvivelaktiga affärer som ger dålig avkastning. Min poäng är att om inte bolaget kan hitta affärer som ger bra avkastning på kapitalet så beror det såklart på något.
SvaraRadera- Verkar man i en mogen marknad?
- Finns det ingen möjlighet till tillväxt alls?
- Kan det till och med vara så illa att marknaden minskar?
- Minskar marknaden pga teknikskifte? (jämför gärna med Facit, vad jag kunde hitta via nätet så gjorde man hyfsade vinster bara ett par år före konkursen.
- Finns det brister i ledningen av företaget?
När det gäller just Telia så tycker jag att ett antal av de punkterna faktiskt stämmer in på bolaget. En intressant jämförelse skulle nog kunna vara Eniro innan telefonkatalogen dog. Jag har inte själv kollat på det, ska erkännas.
Tillväxtmöjligheter i form av jättesnabb tillväxt (som vissa IT-bolag) tycker jag inte är jätteviktigt, men att det finns någon form av tillväxtmöjlighet eller någon form av affärsidé som kan vara långsiktig tycker jag är tokviktig.
Slutsatsen av mitt mumlande är väl egentligen att om ett bolag delar ut väldigt stor del av vinsten så är det inte odelat positivt, tycker jag.