2014-08-08

Vad gör man i nedgångar?

Vad gör man i nedgångar som den som äger rum nu? En första koll kan vara vad för exponering man har mot Ryssland. Jag har själv undvikit att investera direkt i Ryssland av flera skäll där det största är att jag inte litar på Putin & Co.  Nu finns det förvisso möjlighet till sämre tillväxt i EU pga. sanktioner och möjlig upptrappning så att kolla exponering mot övriga EU eller områden som påverkas av sanktioner (tex. fisk).Vad har jag själv i Ryssland? Fortum har en liten exponering i storleksordning 5% av intäkterna vilket inte är något större skäll till oro. Större delen av värdet i Fortum ligger ej i Ryssland även om det vore synd om deras investeringar där skulle försvinna. Jag väljer att vara lite optimistisk, att de kommer lösa sig och Fortum fortsatt kommer få intäkter från Ryssland men det kommer ej att förstöra caset om så nu inte är fallet.

I allmän nedgång då? Om det inte är något större en rädsla på marknadsplatsen är det egentligen inget att oroa sig över. Marknadspriset är endast vad marknaden tror att ett bolag är värt idag och vanligtvis vad de kommer kunna göra inom 6-12 månader. Det finns även de som kollar på aktiers utveckling och inte på bolaget i sig vilket gör att de kan hoppa av skeppet i dagar som dessa (vilket påverkar priset kortsiktigt). Det trevliga för värdeinvesterare blir att det blir billigare att köpa in sig i bolag som nu är 10% billigare och de tjänar lika mycket som för två veckor sedan! Alltså får man nu en högre direktavkastning och mindre nedsida.

Vad jag försöker komma fram till är att jag (till min egna förvåning/förtjusning) endast bryr mig om bolaget och dess inneboende värde och struntar helt i vad marknaden sätter för värde. Med undantag om det är en stor premie, då kan jag tänka mig sälja. Likaså är det en stor rabatt är det ypperligt läge att köpa. Även om jag tycker vad som händer i världen är hemskt så hoppas jag att marknaden går ner ett tag till så jag kan köpa fler bra bolag med stor rabatt.

Mina innehav då? Jag är ändå trygg med alla utom ett, Ganger Rolf, dock bör det inte påverkas nämnvärt av vad som händer. Det är svårt att sitta på ett bolag som jag är osäker på när det finns bättre bolag till trevliga priser. Ska jag sälja och ta en 7% förlust? och därmed investera i något jag kan vara trygg med. Eller ska jag sitta kvar i båten och vänta på en eventuell uppvärdering? Medan jag väntar får jag 7% i utdelning per år vilket inte är helt fel. Dock blir frågan om jag är trygg med ett turn-around snarare än att bli påverkad av björn marknaden. Men björnar har alltid fått mig att tänka extra på mina innehav. TeliaSonera sålde jag som jag borde när kursen var dyr. Tele2 däremot sålde jag kanske lite hastigt vid Krimkrisen men att sitta med innehav man ej är trygg med är nog största faktorn till att man blir orolig i nedgångar.

Vad tycker jag om att gå helt eller delvis likvid? Det är upp till var och en. När jag gör en insättning är det oftast runt 5% av portföljen vilket gör att över ett år så lägger jag in hälften av dagens totala värde. Vid en större portfölj kan jag tänka mig att ha mer likvida. O andra sidan finns det mycket som visar på att man kan få hyffsad avkastning även om man tajmar som en kratta. Då jag ändå fokuserar på individuella bolag så fäster jag ingen större vikt vid det då jag tror att mina bolag kommer göra bra ifrån sig över tid. Problemet med likvida är att om det tar flera år för den stora nedgången att komma tappar man år av utdelningar som historiskt stått för en stor del av avkastningen.

Hur gör ni vid nedgångar? Är ni likvida i väntan på nedgång eller är det hålla hårt som gäller?

9 kommentarer:

  1. Jag har en ganska stor del av portföljen likvid just nu då jag inte hittade några intressanta alternativ att investera i i början av året då jag sålde av en del jag inte var nöjd med. Det är första gången jag sitter likvid och det är en ganska intressant upplevelse för karaktären då det är svårt att inte köpa när man kan men inser att värderingen är för hög.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Låter som en liten annorlunda situation att finna sig i när man vanligtvis är fullinvesterad (som det låter som du var tidigare). Undrar själv om jag jagar för mycket efter något att investera i eller om jag bara borde vänta. Tycker ändå att det bör finnas bolag som är absolut undervärderade och inte bara "billiga" i jämförelse med annat på börsen.

      Är det kvalitén på bolagen som saknas eller bara allmän nedgång som oroar? För det finns fortfarande bolag som handlas under P/E 10, ex Unibet. Vad får er att avstå?

      Radera
  2. likt ovanstående så sitter jag med mycket likvider. Likt ovanstående säger är det en intressant upplevelse att ha betydande likvida positioner

    SvaraRadera
  3. Jag investerar kontinuerligt om jag hittar bolag som jag tycker är någorlunda rätt prissatta. Jag har inte förmågan att bedömma när man ska hoppa ur och hoppa in så jag åker med. Nu investerar jag på lång sikt 15-20 år och inriktad på direktavkastning så om börsen går ned 10-20 % i höst så får det göra det Då kanske man kan plocka upp några bolag som man länge siktat efter :)

    /XO

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis, skulle nedgång komma är det bara att sitta kvar och ta emot utdelningar :)
      Hittar du mycket som är någorlunda prissatt? Isåfall vad? :>

      Radera
    2. Jag tycker det är svårt att veta vad rätt pris är :) Jag tittar bara på stabila, stora bolag och kollar mycket på historiken. Men jag tycker Wal-Mart och Philip Morris skulle kunna vara något i dagsläget. Mina senaste köp har iofs varit svenska Handelsbanken och Industrivärden för att balansera upp portföljen lite.

      Radera
    3. Låter som bra alternativ, har själv sneglat på Handelsbanken en del. Industrivärden likaså men tror den faller bort på lägre utdelning. NCC funderar jag också på men det känns som SHB är stabilare. Tycker själv att de svenska alternativen ger bättre avkastning än Wal-Mart och PM även om man tappar lite av den globala närvaron.

      Helt missat din blogg verkade det som men den såg intressant ut, kollat något på NCC kontra Skanska?

      Radera
    4. Skanska kan man äga genom Industrivärden om man så önskar. Jag har inte tittat på NCC på ett bra tag, men jag vill minnas att jag var mer inne på Skanska. Svenska bolagkanske har bättre yield men utdelningstillväxten och kontinuiteten tycker jag är bättre i amerikanska bolag.

      Lätt hänt :) det poppar upp ekonomibloggar som svampar ur jorden senaste 23- åren

      Radera
  4. Jag månadssparar. Det kliar i köpfingrarna när pengarna kommer in, men tror på en större börsnedgång i höst, så väntar ett litet tag nu.

    SvaraRadera