2015-01-30

Kort Om: Nordnet, helåret 2014


Nordet släppte sin rapport i morse som finnes HÄR. Jag tyckte priset var väldigt trevligt i början av veckan och köpte på mig 300 aktier. Tydligen hade marknaden än sämre syn på bolaget än vad jag hade. Jag visste faktiskt inte om att rapporten var så nära då jag trodde det var några veckor kvar. Men det är alltid trevligt att avsluta veckan med bra nyheter :)

Året i korthet:

  • Rörelseintäkterna ökade med 10 procent till 1 085,8 MSEK (989,0 MSEK)
  • Periodens resultat efter skatt ökade med 18 procent till 276,6 MSEK (233,8 MSEK)
  • Resultat per aktie ökade med 18 procent till 1,58 SEK (1,34 SEK) 
  • Utdelningen ökade med 18% till 1 kr (0.85 SEK)
  • Aktiva kunder ökade med 10%  till 432 600 (394 700) 
  • Totalt sparkapital ökade med 22% till 166 (136)
  • Antalet avslut ökade med 8% till 14 642 500 (13 565 700)  

  • Jag tycker det även var intressant med en utlåningsvolym på 2.3 mdr (2.1 Mdr) med en snittränta på 11%. Vilket bör inbringa bra med ränta (250 Mkr om jag inte räknar fel). En förutsättning är förstås att dessa lån kan bli återbetalade.

    I samtliga länder har de nylanserade superfonderna gett avtryck i att locka kunder och medan tillväxten i Sverige och Norge varit något svagare så har den varit desto starkare i Danmark och Finland. I Danmark var det 39% mer avslut och 27% fler kunder än föregående år så jag är något fundersam över hur stort hot den nya nätmäklaren Degiro faktiskt är mot de nätmäklare som redan har relativt låga priser. Degiro finns alltså redan i Danmark för de som inte visste.

    De har en väldigt intressant bild på sidan 6 som visar fördelning av kunder, kapital och rörelsemarginaler för de olika länderna. Det finns ett tydligt samband mellan antalet kunder och sparat kapital och att ökningen av respektive ökar marginalerna. Sverige, Danmark och Finland har högst marginaler i den ordningen vilket är intressant. Jag gissar att volymen och även fler tjänster erbjuds i Sverige vilket ökar marginalerna. T.ex utlåningsvolymen verkar bara finnas i Sverige (möjligtvis för att det finns kreditupplysning, som det inte verkar finnas i Danmark). Jag förstår i varje fall varför Avanza nöjer sig med fokus på Sverige då det är högst marginaler. Det minskar dock konkurrensen i andra länder vilket borde gynna Nordnet på sikt.

    Av tabellen ser det ut som att utlåning kommer öka marginalerna markant vilket har börjat synas i Danmark som börjat ta kredit förluster men uppvisar på markant högre marginal.

    Kassaflödet såg knapert ut, främst för att utdelningen tog bort nära 150 MSEK, de har dock 5.6 kr/aktie i kassa så det lär inte vara några problem. De har tjänat nästan så mycket under året (20 MSEK) att de kommer gå back lika mycket som förra året för att sedan tjäna igen det under året. Men i stort sett verkar de dela ut hela kassaflödet till en viss nivå (som begränsas av kapitalrelationen gissningsvis). Framtiden lär utvisa om detta går att extrapolera på flera år.

    Det finns planer på att betala av deras enda utestående lån under 2015, ett 100 MSEK lån i februari och ett 75 MSEK lån i September. Jag kan inte riktigt hitta skället varför de ska göra det dock men det ser ut som att de har en ganska stor kassa som de inte vet vad de ska göra med så varför inte minska på kostnaderna lite. Moderbolagets resultaträkning visar räntekostnader och övriga kostnader på 12.8 MKR vilket skulle vara 7.25% ränta så jag gissar att en del övriga kostnader tillkommer.

    Jag tycker rapporten var trevlig och lättläst (inte så mycket att läsa). Likaså tycker jag inte det var något märkvärdigt som nämndes och min tes om att aktien tagit stryk och marknaden varit hård bekräftades. Jag tror Nordnet kommer fortsatt kunna växa, mer i andra länder än i Sverige och att marginalerna kommer öka.  Jag hade tur och fick köpa på mig några aktier på 25.8 vilket var ganska nära botten på 25.2. Ganska glad dock över att det fanns inget med tajming att göra. Jag hade satt ett köptak som jag inte fick handla innan. vid 26.2 gick det under det köptaket och dagen efter sålde jag. Marknaden var alltså såpass pessimistisk att jag fick chans att ta in bolaget till portföljen.

    Tankar kring Nordnet och rapporten? Är Degiro ett hot?

    2015-01-20

    Olika sätt för bolag att återföra kapital och ge avkastning


    Jag har för närvarande för mycket utdelningar från länder utanför Sverige för att kunna kvitta källskatten mot ISK skatten så jag funderar över att 1. Öppna KF eller 2. Se över andra typer av bolag eller 3. Båda två. Så här kommer lite tankar om hur bolag kan återföra kapital och/eller ge avkastning åt oss som ägare och om det kan vara av intresse för egen del.
    Osäker på hur jag ska lägga upp detta men vi börjar med den typen av bolag jag gillar. Många svenska bolag passar väl in på denna modellen och det är att bolag väljer att tillföra värde till sina ägare genom utdelningar. Dessa utdelningar får gärna öka över tid. Svenska bolag brukar öka beroende på intjäning och har generellt högre direktavkastning än amerikanska bolag, som i sin tur har lägre direktavkastning men desto högre utdelningshöjningar och kanske något stabilare.
    En annan sak jag gillar med svenska bolag är att det görs få aktieåterköp vilket jag tycker är trevligt för aktieåterköp är ofta ett sätt att gömma avsaknaden av tillväxt genom att förbättra VPA:an (Vinst Per Aktie). Jag tycker också det är något värdeförstörande då man i längden eliminerar möjligheten att äga bolaget. Värdeförstörande är något fel ord men jag ser hellre mer pengar i fickan (från utdelningar) än att aktier återköps för att lita på att marknaden ska uppvärdera bolaget och i sin tur ge avkastning.

    Det finns väl tre andra kategorier som bolag vanligtvis väljer att återföra kapital. Tillväxt bolag utan vinst ignoreras helt då de per definition inte kan återföra kapital och att spekulera i dess värde gör inte mig glad i varje fall.

    Hög utdelningsökning
    Här finns främst tillväxt bolag som kan ha en ganska låg utdelning men en desto högre utdelningstillväxt. Starbucks har t.e.x ökat utdelningen 25% senaste höjningen. Vanligt med denna typen av bolag är att tillväxten långsamt mattas av för att sedan bli som bolaget ovan. Starbux och liknande bolag har fördelen att de är ganska stora och risken för nedsida är mindre (läs konkurs). Även om en fortsatt garanterad utdelningshöjning är osäker så kommer de överleva. I mindre svenska tillväxtbolag har vi den ökade risken av konkurs eller dyl. Vad har jag emot denna typen av investeringar. I småbolagen är skället självklart, men i större bolag då? Om Starbucks lyckas med en 15% utdelningshöjning i 10 år i rad får man en ganska bra YoC och förmodligen en kurs som följt med. Men vänta lite nu. Hur gör man uppskattningar för 10 år i framtiden? De ska alltså bli 3 gånger så stora på lite drygt 10 år (10% tillväxt per år). Grovt räknat krävs det 60000 butiker, upp från dagens 21000. Kommer de klara de nästkommande 3 åren? Förmodligen. Men jag har svårt att se att de garanterat kommer gå så bra tio år framåt. Marginal förbättringar inom butikerna kommer dock göra ganska mycket större skillnad men marginaler kan slå åt båda håll.

    Blev inte så orimligt som jag trodde, så funderar faktiskt på några Starbucks aktier. Mest som ett experiment. Synd bara att det kommer ta några år innan det går att utvärdera.

    Återköp
    Jag har länge varit kritisk till aktieägarvärde som skapas genom återköp. Jag tycker att Apple borde ge högre utdelningar istället för att återköpa aktier. Det är dock svårt att argumentera emot att IBM inte lyckats ge värde. De har återköpt 13% av aktierna bara senaste året och tror det är runt 10% per år i några år. Apple har likaså återköpt stora mängder aktier. Även om IBM tjänat 16000 miljarder USD i flera år i rak så har VPA:an och utdelningen stadigt ökat. Utdelningsandelen förblir låg eftersom de aktier man återköper behöver de inte ge utdelning till så den kan direkt gå till att öka utdelningen. Både Apple och IBM ligger på en direktavkastning på 2-3% men de återköper enorma mängder då de fortfarande har stora kassaflöden.

    Båda bolagen handlas under P/E 15 och jag funderar precis som med Starbucks, om några Apple eller IBM borde få en plats i portföljen, om inte annat som ett experiment.

    Bokfört värde
    Här är dilemmat för min del att det finns inga garantier på att värde någonsin kommer att återföras till ägarna. Mycket små bolag kan t.e.x välja att inte ge utdelning eller återköp och till och med göra värdeförstörande köp som faktiskt verkade hända i Lollands bank (Kenny skrev mer om det caset HÄR). Teorin är att om ett bolag ska bli uppköpt eller likvideras borde bolaget minst vara värt summan av alla deras tillgångar, eller bokfört värde (även Net Assset Value (NAV)). Här tänker jag närmast på AIG och Citigroup som är och har under en längre tid varit värderat en bit under NAV, ägare har väntat förgäves på någon typ av återförning av kapital. Jag vill gärna ha betalt för att vänta vilket man inte får med under 1% i direktavkastning. Likaså ska jag lite på den manodepressiva Mr Market att den ska värdesätta dessa bolag correct? Även om jag kan se viss logik så är jag inte helt såld.
    Den mest intressanta typen av bolag som ska handlas för bokfört värde, för egen del, är några svenska fastighetsbolag som bygger sitt värde. Wallenstam är visserligen alldeles för dyr men de återinvesterar alltså mycket i verksamheten samtidigt som de, i liten skala, återköper och ger utdelning. Frågan jag ställer mig är om de kan förränta kapitalet såpass att jag kan tänkte mig avstå från "min" del av vinsten.
    Amhult 2 är ett alternativ som kanske är mer rimligt värderat men där finns inget kassaflöde som stödjer uppbyggnaden, vilket hade varit skönt som fallskärm mot sämre tider. Här ser jag ändå att värde byggs och att återförningen av kapital kommer förmodligen ske någon gång vilket gör det bättre än AIG och Citi men det är svårt att äga en verksamhet utan regelbundna inkomster.

    Här har jag faktiskt möjligheten och planer på att gå på Wallenstam och Amhults årsstämma så vi får se vad jag tycker efter det. AIG och Citi känns dock mindre intressant. Även om det funkar kan jag tänka mig att lämna den avkastningen åt de som önskar.

    Slutligen kan jag tänka mig en liten post i Starbucks och antingen Apple eller IBM om de går under köpnivå (och de är hyfsat nära).
    Vad tycker ni om de olika bolagen's sätt att återföra kapital? Är det lättare/bättre att öppna KF och fortsätta hitta utdelande bolag?

    2015-01-13

    Bloggstatistik, målutvärdering 2014 och mål för 2015

    Detta inlägget är något sent då jag varit upptagen med annat men här kommer det sista årsslut inlägget i varje fall :)
    Image courtesy of patpitchaya at FreeDigitalPhotos.net
    Då har det gått ett år, mitt första helår på börsen och likaså som bloggare. Det har varit väldigt lärorikt att skriva en blogg och eftersom det kom fler läsare och kommentarer blev det ett väldigt bra instrument för feedback, utöver att det blev roligare att skriva. De mest lästa inläggen med sidvisningar inom parentes finns nedan:
    Analys: Awilco Drilling (1750)
    Analys: Bahnhof (680)
    Kort Om: Vardia Q3 2014 (680)
    Att bygga en egen fond (500)
    Vad gör man i nedgångar? (470)
    Ett år på börsen (400)
    Analyserna är fortfarande hyfsat aktuella förutom att oljepriset som väntat påverkat Awilco mycket.

    Stort tack till bloggkollegorna som länkat till bloggen, utan er hade det nog varit brist på både läsare och kommentarer :) Flest länkningar har kommit ifrån 40%20år (4250), Lundaluppen (2400) och Aktieingengören (500). Även Grazinglady, Xperimentinvest, Christoffers investeringsblogg och Vägen till Frihet kom med på toppen med runt 100 var. Vet att det även är fler som förtjänar tack men något svårt att gräva i bloggers statistik. Vet att även DivdendHawk varit vänlig och delat med sig av mina inlägg via twitter.

    Självklart stort tack till alla läsare! 177 kommentarer har det blivit sammanlagt under året vilket är väldigt roligt med tanke på den låga aktiviteten som fanns i början.

    För de som gillar statistik:
    Läsare kom främst från Sverige (34000), USA (4400), Ryssland/Tyskland/Finland/Norge (~700).
    Sidvisningar i slutet av varje period: Q1 (~5000), Q2(~15000), Q3(~30000), Q4(~46000). Mest visningar under en dag tror jag var nästan 400. 474,52kr har tjänats från addsense.

    Mål för året skrev jag löst om HÄR. Jag tycker jag lyckats ganska bra då målet var att lära mig mer om investeringar. Utöver bloggar och diverse artiklar hann jag läsa The Intelligent Investor och en del av Security Analysis. Thinking, Fast and Slow samt One up on Wall Street är jag halvvägs igenom. Inför nästa år hoppas jag hinna läsa klart de böckerna. Sedan är jag dock osäker på vad jag vill läsa. Jag känner att det blir lätt att jag nöjer mig med blogginlägg då det blir lite kortare läsning än en hel bok.

    Jag hade ett avkastningsmål på 10-12% som jag visserligen klarade men i dagens miljö är jag osäker på om jag kommer lyckas även om jag skulle vilja uppnå en avkastning över tid runt 11%. Det är dock inget mål jag kan utvärdera förrän det gått några år.

    Det är lite komiskt att läsa igenom mina inlägg från januari och det är lite kul att se hur jag utvecklats både vad gäller kunskaper om aktier/ekonomi men även skrivandet. Det känns som jag lyckats producera några bra analyser (Iron Mountain, Phoenix group) men att det finns utrymme för förbättring (förslag mottages gärna :)). Det jag varit missnöjd med är antalet analyser. Jag skulle vilja sätta som mål att åtminstone producera en analys i månaden. Det har dock varit svårt när de bolag man vill skriva om blir dyra eller om det nyligen gjorts bra analyser redan som har hjälpt mig i investeringsprocessen. De ovannämnda analyserna har varit bland få undantag. Sedan känns det som de kanske är lite långa/genomgående så det tar lång tid att skriva vilket minskar lusten för fler analyser.

    Analyser som jag borde göra är på mina egna innehav såsom : MAIN, BHP Billiton, Statoil, Nokian Tyres, TGS-NOPEC. BHP och TGS finns ganska färska välskrivna analyser från andra bloggare, (t.ex. Långsiktiga investeringar skrev om båda nyligen). Zalaris tänkte jag kolla djupare på och likaså MAIN och Nokian Tyres som förhoppningsvis blir en eller annan analys. Är dock alltid öppen till förslag om andra bolag att kolla på. Ska även försöka skriva om hur jag värderar bolag och uppdatera min investeringsstrategi.

    Nog om året som varit. Vad är målen för 2015? Jag är ganska osäker på vad jag ska ha för målmen vi försöker:
    1. Förenkla analyser och min investeringsprocess
    2. Transaktionskostnad på under 0.5%, färre än 50 transaktioner.
    3. Börja kolla på kurser 2-3 gånger i veckan istället för varje dag.
    4. Förbättra skrivandet och hålla bloggfrekvensen på minst 4 inlägg månaden.
    5. Få ihop en buffert på minst 10000kr.
    6. Spara 18000kr till resor, vilket blir runt 2-3 resor.
    7. Investera minst 18000kr (1500kr/månad).
    Mål ett till tre är delvis för att göra mer tid till annat men även att jag har för lätt att vilja köpa/sälja när jag kollar på aktierna hela tiden. Bättre att bara kolla på bevakningslistan/Excelsnurran 2-3 ggr i veckan och logga in och se över innehavet 1 gång i månaden helst men lär bli 1 gång i veckan till att börja med. Detta görs lättare av flytten till Nordnet som gör att småköp är svårare (p.g.a courtage) samt att jag inte tycker det är lika lätt att få översikt på aktierna.
    Mål 4 är inte så mycket att utveckla. Vill bli bättre på att formulera mig kort och consist på ett förståeligt sätt i skrift, svårt att hitta bättre träning än att blogga. Ett viktigt tillägg är att kvalitén får aldrig brista för att få ut fler inlägg.
    Mål 4-7 är lite för att dela upp mina mål och även för det kan bli viktigt att öronmärka pengar som jag vill resa för så de inte går till börsen innan jag hinner tänka efter. Målet för bufferten kanske borde vara något större men jag har CSN garanterat hela året så känner inte att det är någon stress att bygga på snabbare än vad jag gör (500kr/månaden). Bättre att den får byggas upp över tid och öka kassaflödet till vardagen och resor. Om det är något mål jag kanske misslyckas med är sista punkten då den är mest beroende om  och vad för jobb jag kan tänkas få över sommaren.

    Nu ser jag fram emot 2015 och vad som komma skall. Vettiga mål? Hur gick era mål för 2014 och vad sätter ni för mål för 2015?

    2015-01-02

    Årsrapport 2014

    Portföljen ligger vid årsslut på +18.31% vilket är något bättre än SIXRX(16.3%) och klart bättre än OMXN40 (nordens 40 mest omsatta aktier) som kanske är bättre att jämföra sig med som låg på +8.4% för året. Jag är väldigt nöjd, speciellt efter stora nedgångar i ARCP och Awilco. Det är lite synd att man känner förluster starkare än vinster då jag minns de förlusterna bättre än de stora vinsterna jag tagit hem i Fortum, Statoil, Phoenix Group och Bettson. Det är viktigt att inte tänkta så mycket på individuella fall och att ha mer rätt än fel över året. Av de 17 bolag jag avyttrat har sex av dem varit förluster vilket i förlängning blir att jag har haft rätt 65% av tiden vilket medfört att jag gått plus. Frågan är om man borde haft mer rätt i ett såpass starkt börsklimat som det ändå varit. Lyckas jag ha rätt lika ofta i framtiden är jag dock fortsatt väldigt nöjd.

    Utvecklingen under året i relation till investerat kapital ser ut så här (bör väl nämnas att jag är oerhört glad/nöjd över en fördubbling av de egna kapitalet på ett år):


    Utdelningarna för 2014 skrev jag om HÄR. Något som jag inte nämnde då är att jag borde få se källskatten när det är deklarationsdags. ISK-skatten minus källskatt kommer kosta mig runt hundringen om jag räknat rätt vilket blir trevligt. Då källskatten inte påverkar kassaflödet i portföljen något så visar jag från och med nu utdelningar efter skatt till skillnad från innan skatt som jag gjort tidigare.

    Det gjordes 57 transaktioner under året som ökade mycket sista månaden (12st) då jag valde att köpa mindre poster för att kunna snitta eftersom kurserna gick ner. Jag är osäker på hur jag kommer göra i framtiden men det kändes definitivt bekvämare att ha kassa kvar för att fiska upp mer aktier på lägre nivåer. Ser man min portfölj som en fond så blev förvaltningsavgiften (transaktionskostnaderna) på 3800kr (1.4%) vilket är något dyrt men påverkades kraftigt av två transaktioner på London börsen, exklusive dessa är den nere på 2300kr (0.83%) vilket är helt klart godkänt och en mindre kostnad monetärt en de flesta aktiva fonder. Det är klart bättre än 2013 där jag på ett halvår utförde 52 transaktioner och en kostnad på 2000kr (1.5% av dåvarande innehav). Kostnaden tror jag kommer att minska delvis eftersom portföljen växer och courtaget går mot procentkostnad istället för fasta men även för mindre aktivitet.

    Det kommer en del avkastning från vad jag kallar "trading" avkastning. Denna avkastning är egentligen inte från någon trading utan transaktioner. Då jag gärna ser att jag köper bolag billigt så vill jag sälja dem när de blir övervärderade eller om jag hittar bättre investeringar. Jag har likviderat 17 innehav under året och sålt av en del av ytterligare två bolag (och realiserat förlust).
    Öppna trades eller innehav som ej helt är avyttrade är:
    TickerRealiserat resultat
    AWDR-4232.25
    MRG-537

    En summering av bidragen från de olika typer av avkastning som jag räknar på så ser man snabbt att insättningar påverkar väldigt kraftigt kapitalet vilket är typiskt för när man börjar investera. Kan jag fortsätta med 16% avkastning (vilket är HÖGT räknat) behöver jag över 600000 i kapital för att insättningar ska stå för hälften. Onaturligt nog kommer insättningarna minska 2015 eller turligt nog kunde jag investera/spara mycket under 2014 utan kostnad för mitt välmående. Precis som insättningar påverkar ökning av kapital positivt så minskar avkastningen efter insättningar då innehaven i sig har gått i sidled andra halvan av året då större delen insättningar gjordes.
    Typ av bidrag Kr Bidrag till ökning av kapital Bidrag till avkastning efter insättningar
    Insättningar 99500  74% -----------
    Utdelningar 18189 13.6% 7.8%
    Tradevinst 11247 8.4% 4.8%
    Orealiserat 9320 10% 5.7%
    Summa 142256 106% 18.31%

    Portföljen som jag går in i 2015 med är följande:

    Kommer ett sista inlägg om årsslut för bloggen och mål i dagarna också. Hoppas att det inte blev för mycket men jag gillar siffror så har försökt hålla koll på en del :)
    Vad tror ni om transaktioner och "förvaltningskostnaden" att förvalta själv?