2015-01-13

Bloggstatistik, målutvärdering 2014 och mål för 2015

Detta inlägget är något sent då jag varit upptagen med annat men här kommer det sista årsslut inlägget i varje fall :)
Image courtesy of patpitchaya at FreeDigitalPhotos.net
Då har det gått ett år, mitt första helår på börsen och likaså som bloggare. Det har varit väldigt lärorikt att skriva en blogg och eftersom det kom fler läsare och kommentarer blev det ett väldigt bra instrument för feedback, utöver att det blev roligare att skriva. De mest lästa inläggen med sidvisningar inom parentes finns nedan:
Analys: Awilco Drilling (1750)
Analys: Bahnhof (680)
Kort Om: Vardia Q3 2014 (680)
Att bygga en egen fond (500)
Vad gör man i nedgångar? (470)
Ett år på börsen (400)
Analyserna är fortfarande hyfsat aktuella förutom att oljepriset som väntat påverkat Awilco mycket.

Stort tack till bloggkollegorna som länkat till bloggen, utan er hade det nog varit brist på både läsare och kommentarer :) Flest länkningar har kommit ifrån 40%20år (4250), Lundaluppen (2400) och Aktieingengören (500). Även Grazinglady, Xperimentinvest, Christoffers investeringsblogg och Vägen till Frihet kom med på toppen med runt 100 var. Vet att det även är fler som förtjänar tack men något svårt att gräva i bloggers statistik. Vet att även DivdendHawk varit vänlig och delat med sig av mina inlägg via twitter.

Självklart stort tack till alla läsare! 177 kommentarer har det blivit sammanlagt under året vilket är väldigt roligt med tanke på den låga aktiviteten som fanns i början.

För de som gillar statistik:
Läsare kom främst från Sverige (34000), USA (4400), Ryssland/Tyskland/Finland/Norge (~700).
Sidvisningar i slutet av varje period: Q1 (~5000), Q2(~15000), Q3(~30000), Q4(~46000). Mest visningar under en dag tror jag var nästan 400. 474,52kr har tjänats från addsense.

Mål för året skrev jag löst om HÄR. Jag tycker jag lyckats ganska bra då målet var att lära mig mer om investeringar. Utöver bloggar och diverse artiklar hann jag läsa The Intelligent Investor och en del av Security Analysis. Thinking, Fast and Slow samt One up on Wall Street är jag halvvägs igenom. Inför nästa år hoppas jag hinna läsa klart de böckerna. Sedan är jag dock osäker på vad jag vill läsa. Jag känner att det blir lätt att jag nöjer mig med blogginlägg då det blir lite kortare läsning än en hel bok.

Jag hade ett avkastningsmål på 10-12% som jag visserligen klarade men i dagens miljö är jag osäker på om jag kommer lyckas även om jag skulle vilja uppnå en avkastning över tid runt 11%. Det är dock inget mål jag kan utvärdera förrän det gått några år.

Det är lite komiskt att läsa igenom mina inlägg från januari och det är lite kul att se hur jag utvecklats både vad gäller kunskaper om aktier/ekonomi men även skrivandet. Det känns som jag lyckats producera några bra analyser (Iron Mountain, Phoenix group) men att det finns utrymme för förbättring (förslag mottages gärna :)). Det jag varit missnöjd med är antalet analyser. Jag skulle vilja sätta som mål att åtminstone producera en analys i månaden. Det har dock varit svårt när de bolag man vill skriva om blir dyra eller om det nyligen gjorts bra analyser redan som har hjälpt mig i investeringsprocessen. De ovannämnda analyserna har varit bland få undantag. Sedan känns det som de kanske är lite långa/genomgående så det tar lång tid att skriva vilket minskar lusten för fler analyser.

Analyser som jag borde göra är på mina egna innehav såsom : MAIN, BHP Billiton, Statoil, Nokian Tyres, TGS-NOPEC. BHP och TGS finns ganska färska välskrivna analyser från andra bloggare, (t.ex. Långsiktiga investeringar skrev om båda nyligen). Zalaris tänkte jag kolla djupare på och likaså MAIN och Nokian Tyres som förhoppningsvis blir en eller annan analys. Är dock alltid öppen till förslag om andra bolag att kolla på. Ska även försöka skriva om hur jag värderar bolag och uppdatera min investeringsstrategi.

Nog om året som varit. Vad är målen för 2015? Jag är ganska osäker på vad jag ska ha för målmen vi försöker:
 1. Förenkla analyser och min investeringsprocess
 2. Transaktionskostnad på under 0.5%, färre än 50 transaktioner.
 3. Börja kolla på kurser 2-3 gånger i veckan istället för varje dag.
 4. Förbättra skrivandet och hålla bloggfrekvensen på minst 4 inlägg månaden.
 5. Få ihop en buffert på minst 10000kr.
 6. Spara 18000kr till resor, vilket blir runt 2-3 resor.
 7. Investera minst 18000kr (1500kr/månad).
Mål ett till tre är delvis för att göra mer tid till annat men även att jag har för lätt att vilja köpa/sälja när jag kollar på aktierna hela tiden. Bättre att bara kolla på bevakningslistan/Excelsnurran 2-3 ggr i veckan och logga in och se över innehavet 1 gång i månaden helst men lär bli 1 gång i veckan till att börja med. Detta görs lättare av flytten till Nordnet som gör att småköp är svårare (p.g.a courtage) samt att jag inte tycker det är lika lätt att få översikt på aktierna.
Mål 4 är inte så mycket att utveckla. Vill bli bättre på att formulera mig kort och consist på ett förståeligt sätt i skrift, svårt att hitta bättre träning än att blogga. Ett viktigt tillägg är att kvalitén får aldrig brista för att få ut fler inlägg.
Mål 4-7 är lite för att dela upp mina mål och även för det kan bli viktigt att öronmärka pengar som jag vill resa för så de inte går till börsen innan jag hinner tänka efter. Målet för bufferten kanske borde vara något större men jag har CSN garanterat hela året så känner inte att det är någon stress att bygga på snabbare än vad jag gör (500kr/månaden). Bättre att den får byggas upp över tid och öka kassaflödet till vardagen och resor. Om det är något mål jag kanske misslyckas med är sista punkten då den är mest beroende om  och vad för jobb jag kan tänkas få över sommaren.

Nu ser jag fram emot 2015 och vad som komma skall. Vettiga mål? Hur gick era mål för 2014 och vad sätter ni för mål för 2015?

5 kommentarer:

 1. Grattis till att du lyckats nå dina satta mål för 2014. Jag tycker också att det låter som vettiga mål för 2015. Jag ser fram emot att fortsätta följa din blogg.
  Lycka till 2015!

  Mvh
  /Vägen till Frihet

  SvaraRadera
 2. Lycka till med dina mål för 2015 och tack för en trevlig blogg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack själv, kul med lite respons :)
   Såg att du börjat blogga nyligen, välkommen till bloggosfären!

   Radera
 3. Det ska kännas jobbigt att läsa sina egna analyser. Det är då man vet att man utvecklats =).

  Även kul att jag kunnat bidra, lite oväntat.

  SvaraRadera