2014-07-13

Ett år på börsen

Det har nu gått ett år sedan jag började handla på börsen. Startkapital var 130tkr och aktie/fond/sparkonto kvoten låg på 30%/60%/10%. Idag är 100% aktier och det egna kapitalet ligger på nästan 240tkr. Sedan start har jag sparat 66tkr vilket i snitt är 5500 i månaden vilket jag är väldigt nöjd över då jag var utan inkomst under hösten, jag var även utan utgifter vilket hjälpte.

44tkr av ökningen av det egna kapitalet är avkastningen från börsen där 12000 (27%) av avkastningen är från utdelningar och 9000 (20%) är realiserad vinst. Resterande avkastning (53%) är orealiserad. Det trevliga med utdelningar är hur jag hade tagit hem 12000 även om börsen surnat till.

Enda aktien från "start" som är kvar i portföljen är TeliaSonera. Swedbank åkte nyligen ur och AstraZenica och Axfood som var med i startportföljen såldes alldeles för tidigt. New Wave och Industrivärlden, samt Sandvik var också tidiga innehav. Vilket i efterhand var ganska vettiga innehav. Jag började med att ta små positioner som jag har för vana att göra med nya instrument. Vilket visades vara bra efter små avgreningar till certifikat och lite mer volatila aktier.

Jag hade ganska dålig tajming när jag började då jag började den förste juli 2013. Problemet var att jag började med 10tkr och index steg 7%. Sedan sattes resten av kapitalet in. Sedan har jag långsamt över ett år avverkat samtliga fonder till fördel för aktier. Det var i efterhand ett bra beslut att ha en del i fonder medan jag lärde mig samt handla i mindre poster. Detta slutade med att jag tex. köpte Telia tre gånger för att komma till nuvarande post på 220 aktier. Det motsvarar ungefär vad ett köp är idag då courtaget gick på runt 1% av kostnaden vilket syntes väldigt tydligt i avkastningen och det GAV man fick.

Så här ser utvecklingen ut för första året på börsen:
.
Jag tycker allt efter årsskiftet är mer representativt då jag fattade mer vad jag höll på med. Sedan blir man mindre stolt att det gått så bra när det verkar vara allmän tjurrusning till aktier. Även om jag träffat några vinnare vid rätt tillfälle (läs Protector (+100%), Statoil(+40%) och Fortum(+20%).

Jag kommer fortsätta leta bolag med hög utdelning, tillväxt och säkerhet även om jag tummat lite på det sistnämnda till favör till det förstämda. Awilco är fortsatt det enda bolaget som jag är osäker på om de klarar en större allmän smäll. Den låga värderingen och höga avkastningen gör det dock till ett än så länge trevligt innehav. Jag är fortsatt optimistisk inför 2014 och även början av 2015 och kommer fortsätta investera regelbundet i för det mesta utdelande aktier.

Hur var era första år på börsen?

6 kommentarer:

 1. Kul! Bra jobbat!

  Köpte mina första aktier hösten 2002. Ericsson för 6,40. Visste ingenting om aktier, bara trodde att nu måste väl ändå botten vara nådd. Hade bara flax. Fortsatte handla aktier, men först under krisen 2007-2009 (då jag tankade en hel del) bestämde jag mig för att lära mig mer. Kan betydligt mer nu, tillräckligt mycket för att veta att jag inte kan så mycket. Är därför ganska defensiv. Merparten av dagens portfölj finns i stora stabila bolag (SHB, HM etc.), bara en liten del i mindre bolag (Doro, Swedol). Men det är jäkligt kul och lärorikt, förutom att man tjänar en slant.

  Keep it up!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar, aktier är väldigt roligt och intressant och det är alltid trevligt att tjäna pengar på ett intresse :)

   Låter som en vettig portfölj där. Lite avis på att du vart med om ett börsfall, det känns som det är där man kan se om man klarar att hålla sin strategi eller hoppar av skeppet. Börjar få rätt tänk men det är lätt att få hybris när det rullar på som det gör nu. Bra självinsikt att veta att man inte kan så mycket, vilket är lämpligt med aktier då man alltid bör vara försiktig.

   Radera
 2. Lite off-topic. Anser du att Awilco Drilling fortfarande är köpvärd? Kursen har ju gått upp en del på sistone men avkastningen ligger fortfarande på ca 16%.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Osäker. Den är inte lika billig som den var för 3 månader sedan, den har även större risk för nedsida nu när kursen rusat. Är fortfarande P/E 6 dock så rent siffermässigt är den väldigt billig. Så länge de inte får nytt kontrakt till slutet av 2015 så ser jag Awilco som ett tidsbegränsat innehav, alltså att de kan ge fortsatt hög utdelning några kvartal till. Om jag inte hade ägt den redan kanske jag skulle tagit en mindre post. Sedan beror det mycket på egen risktolerans, portföljfördelning och strategi etc. Tycker du att Awilco är köpvärt?

   Radera
 3. Jag är fortfarande tveksam. Vet inte om jag är lite "förblindad" av den höga utdelningen. Hade gärna sett den gå ner till iaf 140 då jag tycker priset har rusat upp lite väl fort. Men visst en liten post kommer jag nog våga mig på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den har ju gått ner en del sedan Juli vilket gör det trevligare. Kom på mig själv med att vilja öka efter att ha läst kommentar skriven av tankerat här: http://seekingalpha.com/article/2390545-double-digit-yields-from-awilco-drilling-ltd?ifp=0&v=1407584700

   Han argumenterar för Awilco's möjlighet att få nya kontrakt med sina uppgraderade riggar och jag imbillar mig att med uppgraderingarna får de lite av säkerheten med nya riggar men att de kan erbjuda ett lägre pris. Som du nämner är jag dock orolig om jag blir "förblindad", dock har det varit en bra investering än så länge.

   Radera