2014-07-31

Portfölj Juli

Portföljen slog rekord i Juli med en uppgång på 9% på en månad vilket är helt otroligt (35% i år). Protector sprang iväg 24% men även nytillskottet Vardia har stigit 25% sedan köp. Awilco Drilling och Pheonix har även de båda gått upp 12% vardera vilket gör att alla mina större innehav har gått starkt. Även ARCP lämnade en bra rapport och har gått upp 10% senaste månaden. Synd att jag inte har planer på att realisera något av de då jag tror det finns plats för ytterligare uppvärderingar då alla ovannämnda aktier är undervärderade. Några rapporter kom in under månaden, Fortum och Atea lämnade bra rapporter medan Ganger Rolf och Telia lämnade dåliga rapporter.  Är något osäker över mitt innehav i Ganger Rolf då en del av caset är baserat på att FOE uppvärderas vilket jag inte riktigt ser hur det kommer hända då deras verksamhet är ganska konkurrens utsatt och FOE tappar kontrakt.

Viktiga händelser i Juli:
 • Jag köpte Atea, 80 aktier á 71.00 nkr. Köpet kommer att tillföra tillföra 530kr i utdlening på årsbasis.
 • Jag köpte Protector Forsikring. 200 aktier á 40.5 nrk. Köpet kommer att tillföra 386kr i utdelning på årsbasis.
 • Jag sålde TeliaSonera, innehavet var +2% (+8% inklusive utdelning) och 318 kr realiserades vilket påverkar det totala portfölj resultatet marginellt positivt. Försäljningen minskar utdelningen på årsbasis med 660kr.
 • Jag köpte Bahnhof, 100 aktier á 78.50kr. Köpet kommer att tillföra 275kr i utdelning på årsbasis.
 • Jag köpte Iron Mountain, 64 aktier á 34,24USD. Köpet kommer att tillföra runt 920kr i utdelning på årsbasis.
 • Jag fick utdelning från ARCP på 108kr (16 kr källskatt)

Totala utdelningar i år uppgår nu till : 10453
Annonserade utdelningar på innehaven i år uppgår till: 13720
Portföljvärdet uppgår till 263tkr och ser ut enligt följande:


Kom fram till att jag fortfarande såg stor uppsida i Protector och tänkte öka dagen innan på 39 men blev något över det då kursen gick upp på rapport. Med ökad vägledning för VPA så slog jag till på ett sista köp vilket visade sig var bra tajmat när kursen steg 9% till. Vid dessa nivåer tycker jag inte längre bolaget är undervärderat utan rör sig inom intervall för rimlig värdering. Med tillväxt potentialen som finns ser jag dock inget skäll till att sälja och jag hoppas att kursen inte stiger allt för snabbt så att jag blir tvungen att sälja.

Atea gick självklart ner efter köpet förra månaden och jag passade på att öka. Kursen åker lite berg- och dalbana och gick självklart ner till 69 innan den gick upp till 73 igen. Kan fortfarande tänka mig att öka men just nu med tanke på portföljfördelning kan annat komma förre.

TeliaSonera såldes då den är 20% över mitt köptak och den enda uppsidan jag ser är om de får in pengarna från den turkiska verksamheten. Annars ökade belåningen oroväckande och likaså är vinsten på en nedåtgående trend, vilket gör att jag är orolig för framtida utdelning då Svenska bolag inte är rädda för att minska utdelning. Telia var även tänkt som något slags högräntekonto men vill jag ha det finns det mer potential i BDCer eller någon REIT. Bahnhof och Vardia är även de, intressanta, pga framtida utdelnings potential. Inte för att Telia är en dålig investering men ser mer potential i andra befintliga innehav än Telia. Jag har nu satt ett kursalarm på 44 på Telia så får vi se vad som händer när kursen letar sig ner även om jag helst hade gått in runt 40kr. Som nämndes tidigare så gick investeringen i TeliaSonera +8% inklusive utdelning vilket är ganska dåligt på ett år. O andra sidan var det tänkt att den skulle vara ganska stabil och jag tjänade 15% på att inte sälja efter utdelning annars har jag haft planer på att sälja ett tag.

Bahnhof köptes med likvida från TeliaSonera. Jag tror de kommer göra bra ifrån sig kommande år och passade på att öka på mitt innehav vid nuvarande nivåer som jag inte tycker är utmanande alls. Obefintliga skulder och ett starkt koncept gör det till ett stabilt bolag och organiska tillväxtmöjligheter blir en trevlig bonus. Det ska bli intressant att läsa rapporten den 26:te.

Ett till köp gjordes med nysparande som det förhoppningsvis kommer ut en analys om nästa vecka. Namnet är Iron Mountain (NYSE:IRM) och är en nykonverterad REIT som kommer ge 6% utdelning och utdelningstillväxt. Några godbitar att suga på tills analysen är klar är en förnyelsegrad på 98% (på 1 till 3 års kontrakt) och en uppskattad total kontraktstid på 15år. Detta är inte ett "high-yeild" case utan jag tycker att i ett såpass stabilt bolag (ökande vinster i 25år irad) så är aktien undervärderad och bör se en uppvärdering. Medan jag väntar på uppvärdering får jag 6% per år plus en bonusutdelning på 8.5% i år.

Hur gick Juli för er? Några intressanta aktier som kom till eller åkte ut?

2 kommentarer:

 1. Grattis och kul med ytterligare en bloggare som har aktier i Atea.

  Men kom ihåg att det är lätt att bli fartblind när det går bra. Även om 8 % i avkastning från Telia framstår som futtigt efter det senaste årets börsrus är det fortfarande en väldigt bra avkastning

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Atea är ett trevligt bolag och tycker fortfarande inte aktien är så farligt dyr.

   8% är helt klart godkänt. Speciellt när jag köpte den ganska dyrt. Som jag nämnde är jag mer glad att jag höll från -15% till +2%. Hoppas verkligen inte att jag är fartblind. Än så länge är uppgången mer än trevlig överraskning en något jag väntat mig. Likaså var väl tanken än långsammare värdeökning men med dagens börs verkar det scenariot inte hända. Framtiden lär dock inte ge samma avkastning.

   Radera