2014-11-19

Kort Om: Vardia Q3 2014

Vardia släppte rapport och presentation i morse. De är desto närmare lönsamhet och enligt bolagets prognos kommer de få positivt resultat i Q4. Detta kan ske med tanke på att Q2 påverkades av en engångskostnad på 15 MNOK. Likaså om det kommer fler engångskostnader så finns det risk att positivt resultat sker först nästa år. Jag är dock inte så orolig när det händer, mer att det är trevligt desto tidigare de börjar gå med vinst.

Resultatet efter skatt har enligt rapporten förbättrats med 0.5nkr/aktie eller 8 MNOK, från -0.7 nkr/akite Q3 2013 till -0.2 nkr/aktie q3 2014. Siffrorna är dock inte jämförliga då det finns 12 miljoner fler aktier än vad det gjorde föregående år. Med lite omräkning får vi att förra årets Q3 var -0.49/aktie så det är fortfarande 0.30kr/aktie bättre resultat än föregående år.

Kassaflödet gick endast minus drygt en miljon. Värt att nämna är att resultatet påverkades negativt av en fem miljoner avsättning till reserverna som inte påverkade kassaflödet. Därför bör rimligtvis kassaflödet bli positivt tidigare en resultatet. Vardia har för närvarande 217 miljoner i kassa där de behöver snäppet mer för att klara sina mål på solvens kapital men de ligger en bit över nivån de behöver för att följa lagarna om solvenskapital.

Sverige och Norge är 2 miljoner från positivt resultat. Sverige har förbättrats med en miljon sedan föregående kvartal. Jag trodde denna utvecklingen skulle gå något snabbare men gissar på att Sverige och Norge kommer kunna tjäna pengar från och med nästa kvartal. Danmark har inte uppstartskostnader i Q3 som de hade i Q2 vilket gör att de blev mycket färre kostnader men det kommer nog ta ett tag innan de börjar tjäna pengar från den danska verksamheten. Hittills har försäljningen i Danmark dock lyckats växa 30% per månad från 1 miljon i April till 4 miljoner i Oktober. Det kommer bli intressant att följa denna utveckling men de lär inte kunna fortsätta med 30% per månad. Främst när man kollar på varje enskilt land och dess intäkter (sida 8, rapporten) så ser man tydligt skillnaden från förra årets Q3 då både Sverige och Norge låg på -8 MNOK till skillnad från årets -2 MNOK.

Jag inser att jag inte nämnt något om vad som kommer driva Vardia framåt. De uppnådde en intäkts tillväxt på 101%. De uppnådde en premie tillväxt på 110% (87% för egen räkning). För året har de skrivit nya premier för 826 miljoner och nästan en miljard i intäkter. Cost ration ligger på 22.9% för kvartalet vilket är 7.5 procentenheter mindre än förra året. Kostnaderna kommer även minska då de ingått nytt avtal med Crawford som jag gissar kommer hantera skadeärenden åt Vardia men de stod inte så mycket om det i rapporten och jag hade gärna fått reda på mer konkret vad det kommer innebära. Combined ration var 104% vilket är 11 procentenhet bättre än förra året. Den är något högre än för förra kvartalet på grund av skyfall i Sverige och några större fodringar i Norge (b.l.a. den som nämndes i första paragrafen).
Norge mer än dubblade sitt resultat sedan förra året och de skrev mer än 3 gånger mer premier än förra året. Resultatet både här och ovan är dock något missvisande då talen är tagna från brutto intjäningen. För egen räkning har de tjänat 56 miljoner vilket fortfarande är nästan dubbelt så mycket om man jämför med förra året. YTD har de nästan tjänat 3 gånger mer än förra året.
Varför bruttointjäningen är intressant är att eftersom kostnader minskar och man återförsäkrar mindre så kommer mer och mer av bruttovinst att bli nettovinst.

De verkar även ha en kundportfölj värd 1111 miljoner (som dubblats i värde på ett år!) sedan en onämnd investeringsportfölj, men som sitter i konton hos lokala banker. Investeringsportföljen gav 2.8 miljoner i intäkter om jag läst rätt men är osäker på vad man kan dra för slutsatser från det. Så utöver min fundering kring Crawford så är jag lite nyfiken på när de kommer börja använda portföljen och hur stor den är. De känns som likt Protector kan de investera i företagsobligations fonder ganska tidigt.

Som vanligt tycker jag det är roligt att Avanza på utspritt på 1500 kunder äger nästan 8% (+2% sedan Q2) av bolaget, i snitt äger varje kund runt 1600 aktier så jag äger strax under medelvärdet. Tillsammans med Nordnet äger kunder hos båda banker 12% (+2% sedan Q2). Bolaget passade även på med en presentation på Avanzas börskväll som finns att se HÄR.

Framtiden är fortsatt svår att bedöma men bolaget går helt klart åt rätt håll. Jag har blivit något mer pessimistisk allmänt (börsen och aktier)  men tror ändå Vardia kommer göra bra ifrån sig nästkommande åren. Crawfords påverkan på Cost ration blir intressant och jag gissar(i brist på information) att den bör synas inom något kvartal. Investeringsportföljens inträde och strategi kommer jag också hålla ögonen på. Någon läsare kanske har koll?

Extra läsning:
Aktiefokus
Ägamintid

10 kommentarer:

 1. Som jag förstår det hanterar Crawford redan alla skador hos Vardia, men kan de få bättre villkor är ju det ett plus! Det var en diskussion om att de evt. kunde ta det in-house i framtiden, i kommentarerna någonstans hos Aktiefokus :)

  Utvecklingen ser bra ut, som förväntat! Hoppas tillväxten i Danmark sätter fart så småningom också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Funderade på om jag inte hört det förut men i presentationen formulerar de det på ett sätt som får det att låta som något nytt samarbete. Kan ju handla om bättre villkor. Som sagt så är det ett frågetecken.

   Ja, det blir intressant att se hur snabbt Danmark utvecklas. De anställde väl ett större säljteam i Danmark i i slutet av Q3 om jag minns rätt så effekten av det bör man kanske inte se fören Q4.

   Radera
  2. "De har tidigare använt sig av Crawford för skadehantering. Nu har de tagit in deras personal till Vardias kontor på konsultbasis istället för att som tidigare ha betalat för varje hanterat skadeärende. Rörliga kostnader blir alltså fasta vilket innebär skalfördelar när Vardia växer. " Skrev Kenny.
   Vilket låter väldigt bra för fortsatt bra kostnadstrend :)

   Radera
 2. Bra skrivet - nu besparar du mig att skriva detta:)
  Kommer länka till dig i mitt kommande inlägg denna helg!

  Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar! Kul att du uppskattade det :)
   Blir ju viss redundans när flera bloggare skriver om samma saker. Vill själv göra det för att få ner mina egna tankar, och även frågor. Det är lätt att glömma vad man tänkte vid tillfället så det kan vara bra att ha för att kolla tillbaka på det senare.

   Radera
  2. Precis! Jag skriver för samma syfte:)

   På tal om annat. Volvo...tråkigt. Jag äger INDU C...detta känns lite sisådär...har en vinst på 2300kr...funderar på att sälja, men du går jag emot det långa tänkandet. pengarna jag investerat totalt (412k) är ca 1/3 av mitt toala kapital. Således inget jag behöver på LÅNG tid. Således kan jag ta en nedgång i INDU men...ja, du vet hur tankarna går....

   Radera
  3. Gäller att komma in i det långsiktiga tänket och lära sig ignorera upp och nedgångar. Jag är allt för välbekant med hur tankarna går och ett botemedlet jag hittat är att endast köpa bolagen när jag tycker de är köpvärda, alltså med en större säkerhetsmarginal (=när kursen gått ner mycket). Kan ju sälja en del och sätta undan den summan för att öka i industrivärden eftersom kursen går ner. (exempel) Säg att du lägger tillbaka en tredjedel vid 125kr och en tredjedel till vid vid 120kr och resten vid 115kr. Andra botemedlet mot kurser som går ner = har cash att köpa mer för :)

   Radera
 3. Hehe jag skulle kommentera på portföljvärdet men du hann ändra :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var lite osäker när jag skrev det från början och fick sedan reda på att det var kundportföljen så det blev en liten ninjauppdatering ^^
   Dock lämnar det fler frågetecken om investeringsportföljen.

   Radera