2014-11-13

Kort Om: Mr Green & Co Q3 2014

Sammanfattning
Ny rapport från Herr Grön släpptes nyligen och finns att finna HÄR. Antalet aktiva kunder ökade från 65 853 (2013 Q3) till 66 266 till vilket är ganska bra med tanke på att det var mycket freespins då. Det känns därmed betryggande att de fortsätter att locka fler betalande kunder. Det är även runt 3000 fler aktiva kunder än föregående kvartal (63 110). Tycker dock att de nästkommande två kvartalen kommer vara av störst intresse. Det har varit en stark sommar och jag hade sett att antalet kunder ökade desto mer under det vanligtvis starkaste kvartalen, fjärde och första. Intäkterna har ökat markant sedan samma period förra året (från 31,5 till 42,4 MSEK )och även lite gentemot föregående kvartal (38,5).

Bolaget kommer ansöka om spellicens i Storbritannien i slutet av året vilket jag inbillar mig bör vara bra för framtiden. Det bör även bli det första av flera reglerade länder de lär göra inträde i vilket bör öka spridningen av intäkter geografiskt även om det blir till smalare marginaler. I samma anda har Europa exklusive norden ökat sin andel av intäkterna och båda segment har ökat intäkter, även övriga världen står för en något högre andel (från 0.5% till 1%). Övriga Europa stod för 45.4%, i linje med föregående kvartal men fortfarande markant bättre än förra året på 36.6%.

Mobila intäkter stod för 24.1% av intäkterna och bolaget förväntas fortsatt göra betydliga investeringar för att hålla sitt utbud bland de bästa vilket medför en del utvecklingskostnader.

De nämns en del synergier som kommer av deras förvärv i förra kvartalet. Mr Green kan använda sig av en liknande applikation som den som garbo.com använder. Likaså möjliggör Spin Tower Casino möjligheten att betala via Facebook i Storbritannien. De kommer fortsatt att leta efter förvärv som kan ge synergier.

Kostnad för sålda produkter har ökat en procentenhet sedan förra året på runt 18% av intäkterna. Övriga kostnader har även den ökat något och ligger runt 20% av intäkterna. Däremot har marknadsföring kostnader minskat till 34,9% vilket är trevligt då de börjar närma sig Bettson och Unibet men å andra sidan finns det väl mer tillväxt att ta in så frågan är varför de lättar på gasen eller om de gör så gått de kan.

Angående skattesmällen i Österike har Mr Green begärt en självrättelse, som enligt svensk lag inte borde gå bra för bolaget då de inte var först med att rätta sig utan Österrikiska staten var först. Självrättelsen är att man vill retroaktivt ändra på intjäningen man deklarerat och i Sverige kan man göra det i upp till fem år. Tiden lär vara liknande i Österrike, så sett lär självrättelsen kunna gå igenom. Dock är rättelsen främst för att förhindra ytterligare skattetillägg.
Bolaget anser att de inte behöver sätta av några pengar för skattesmällen, som de sätter sig emot likt anda spelbolag i rätten. Det verkar som att det kan ta ett tag innan beslut tas om de behöver betala eller ej. Det verkar som marknaden och bolaget valt att halvt ignorera händelsen. Framtiden får utvisa vad som händer men detta är fortsatt en risk som bör beaktas om man vill äga aktier i Mr Green.

Egna tankar
Kassaflödet som jag tycker är mer intressant än resultatet låg nästan i linje med resultatet för tredje kvartalet på 38.2 MSEK. Kassan ligger nu på 136.5 MSEK vilket blir 3.8kr aktie. Min gissning för utdelningen har legat på 72 miljoner eller 2kr/aktie vilket ger en direktavkastning på över 5%. Om de bestämmer sig för att avsätta pengar för skattesmällen kan denna minskas eller helt elimineras. Vilket är delvis varför jag tror avkastningen kan vara begränsad inom närmaste året. Dock kan de med lätthet betala av den och så länge de lyckas med fortsatt tillväxt är bolaget fortsatt värt att äga långsiktigt.

Jag köpte 100 aktier vid dippen (28.3) och sålde några dagar innan rapport (34.4). Köpet var för att det var en överreaktion enligt min mening och försäljningen var delvis spekulation, som jag generellt försöker att undvika, men även att jag inte vill ha en så stor andel för de bolag jag äger som är något mer riskfyllda (har jag fel får någon gärna säga :)). Jag hade gärna sett en stabilare intjäning/inlåsning men spelbolagens tillväxt är något svår att motstå vilket är varför jag fortsatt äger 400 aktier (5.4% av portföljen). En trevlig sak med att se till att de har en bra finansiell ställning (låg belåning, stor kassa) innan investering är att skattesmällen inte behöver vara så farlig och det blir köpläge. Framtiden lär säkert utvisa att jag sålde för snabbt men jag gillar bolag med en bättre inlåsningseffekt en vad spelbolagen har.

Jag var något emot kommenterar på att Mr Green kommer gå upp mot 60kr inom en snar framtid. Delvis behöver de bevisa sig som ett bra börsbolag. Även om det är möjligt att de fortsätter öka intäkter med 40%/år så är det nästintill idiotiskt att räkna med att det garanterat kommer bli så. Dessutom, om det är köpvärt med en mindre tillväxt multipel inräknat så bör den potentiella avkastningen öka ännu mer. Jag tycker även att Mr Green bör handlas till viss rabatt mot de andra speloperatörerna som bör gradvis försvinna över några år eftersom de får bevisa sig. Ironiskt nog är aktien billigare nu än vad den var för ett år sedan om man går på fundamenta. Dock var den något dyr då och det var tydligen en högre tillväxt som många räknat med. Aktietorget fortsätter att vara en något volatil handlingsplats men om några år kan det nog bli en bra investering. Kortsiktigt har jag ingen aning om men som Redeyes analys nämnde så låter inte 60kr för aktien vara helt orimligt inom 1-2år.

1 kommentar: