2015-01-02

Årsrapport 2014

Portföljen ligger vid årsslut på +18.31% vilket är något bättre än SIXRX(16.3%) och klart bättre än OMXN40 (nordens 40 mest omsatta aktier) som kanske är bättre att jämföra sig med som låg på +8.4% för året. Jag är väldigt nöjd, speciellt efter stora nedgångar i ARCP och Awilco. Det är lite synd att man känner förluster starkare än vinster då jag minns de förlusterna bättre än de stora vinsterna jag tagit hem i Fortum, Statoil, Phoenix Group och Bettson. Det är viktigt att inte tänkta så mycket på individuella fall och att ha mer rätt än fel över året. Av de 17 bolag jag avyttrat har sex av dem varit förluster vilket i förlängning blir att jag har haft rätt 65% av tiden vilket medfört att jag gått plus. Frågan är om man borde haft mer rätt i ett såpass starkt börsklimat som det ändå varit. Lyckas jag ha rätt lika ofta i framtiden är jag dock fortsatt väldigt nöjd.

Utvecklingen under året i relation till investerat kapital ser ut så här (bör väl nämnas att jag är oerhört glad/nöjd över en fördubbling av de egna kapitalet på ett år):


Utdelningarna för 2014 skrev jag om HÄR. Något som jag inte nämnde då är att jag borde få se källskatten när det är deklarationsdags. ISK-skatten minus källskatt kommer kosta mig runt hundringen om jag räknat rätt vilket blir trevligt. Då källskatten inte påverkar kassaflödet i portföljen något så visar jag från och med nu utdelningar efter skatt till skillnad från innan skatt som jag gjort tidigare.

Det gjordes 57 transaktioner under året som ökade mycket sista månaden (12st) då jag valde att köpa mindre poster för att kunna snitta eftersom kurserna gick ner. Jag är osäker på hur jag kommer göra i framtiden men det kändes definitivt bekvämare att ha kassa kvar för att fiska upp mer aktier på lägre nivåer. Ser man min portfölj som en fond så blev förvaltningsavgiften (transaktionskostnaderna) på 3800kr (1.4%) vilket är något dyrt men påverkades kraftigt av två transaktioner på London börsen, exklusive dessa är den nere på 2300kr (0.83%) vilket är helt klart godkänt och en mindre kostnad monetärt en de flesta aktiva fonder. Det är klart bättre än 2013 där jag på ett halvår utförde 52 transaktioner och en kostnad på 2000kr (1.5% av dåvarande innehav). Kostnaden tror jag kommer att minska delvis eftersom portföljen växer och courtaget går mot procentkostnad istället för fasta men även för mindre aktivitet.

Det kommer en del avkastning från vad jag kallar "trading" avkastning. Denna avkastning är egentligen inte från någon trading utan transaktioner. Då jag gärna ser att jag köper bolag billigt så vill jag sälja dem när de blir övervärderade eller om jag hittar bättre investeringar. Jag har likviderat 17 innehav under året och sålt av en del av ytterligare två bolag (och realiserat förlust).
Öppna trades eller innehav som ej helt är avyttrade är:
TickerRealiserat resultat
AWDR-4232.25
MRG-537

En summering av bidragen från de olika typer av avkastning som jag räknar på så ser man snabbt att insättningar påverkar väldigt kraftigt kapitalet vilket är typiskt för när man börjar investera. Kan jag fortsätta med 16% avkastning (vilket är HÖGT räknat) behöver jag över 600000 i kapital för att insättningar ska stå för hälften. Onaturligt nog kommer insättningarna minska 2015 eller turligt nog kunde jag investera/spara mycket under 2014 utan kostnad för mitt välmående. Precis som insättningar påverkar ökning av kapital positivt så minskar avkastningen efter insättningar då innehaven i sig har gått i sidled andra halvan av året då större delen insättningar gjordes.
Typ av bidrag Kr Bidrag till ökning av kapital Bidrag till avkastning efter insättningar
Insättningar 99500  74% -----------
Utdelningar 18189 13.6% 7.8%
Tradevinst 11247 8.4% 4.8%
Orealiserat 9320 10% 5.7%
Summa 142256 106% 18.31%

Portföljen som jag går in i 2015 med är följande:

Kommer ett sista inlägg om årsslut för bloggen och mål i dagarna också. Hoppas att det inte blev för mycket men jag gillar siffror så har försökt hålla koll på en del :)
Vad tror ni om transaktioner och "förvaltningskostnaden" att förvalta själv?

10 kommentarer:

 1. Härligt Ruter och ett stort grattis till att du lyckats dubbla ditt EK!
  Önskar dig ett gott nytt 2015.

  Mvh
  /Vägen till Frihet

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar! Ser ut som det gick riktigt bra för er med :)

   God fortsättning!

   Radera
 2. Imponerande resultat Ruter! Fin kvalitetsportfölj.
  Önskar dig fortsatt lycka till under 2015!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ser ut som det gick bra för dig likaså, ser en del likheter mellan våra portföljer :)

   God fortsättning!

   Radera
 3. Grynt!!!
  Sitter själv och överväger Morgan Philips (som du har). Dock, med dollarn som rusat samt nuvarande kursnivå är jag tveksam... Allt är subjektivt men vad anser du? Köp? Vänta?
  Önskar dig all lycka för 2015!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, Morgan Philips var oväntat, trodde jag hade skrivit fel först :)
   Inte tänkt på att den gått upp så mycket. Jag brukar allt som oftast ignorera växelkursen vilket varit bra för de amerikanska innehaven men sämre för de norska innehaven dock tror jag att det ändå kommer jämna ut sig över tid. Jag köpte vid 40 och tror väl fortfarande det är/var en vettig nivå/rabatt. Philip Morris verkar mer lämplig prissatt som du verkar vara sugen på :P Är själv något emot tobaksindustrin men "each to his own".

   God fortsättning och lycka till själv!

   Radera
  2. Hahaha...kanske även du smuttat på vinet denna kväll;)?

   Tack för ditt svar. jag kommer fortsätta vara avvaktande tills kursen sjunker något eller till ngn annan händelse, som får mig att se ett köpläge, infinner sig. Tills dess får jag hålla mina fingrar i styr;)

   Mvh

   Radera
 4. Kinder Morgan^^. I hast skrev jag fel (skyller på vin+iphånen, hehe)

  SvaraRadera
 5. Grattis till bra utveckling! Mycket norsk försäkring och fina bolag överlag. Det som sticker ut mest är kanske Iron mountain, med narrow moat kan det vara något att titta på. Fint sätt att investera i IT :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar! Iron Mountain har varit ett lite annorlunda innehav och köptes delvis in pga specialutdelningen som de hade förre året då de konverterades till en REIT. Det var en mycket värdeskapande konvertering och en bra möjlighet. Får se hur länge jag behåller men tror dock de kan vara en bra och stabil REIT med inbyggd tillväxt utan att behöva NE.

   Radera