2016-04-29

Värdepappret, Resurs och lite småplockIkväll släpptes precis ett nummer av Värdepappret där jag fick nöjet (och äran) att skriva en analys om Resurs bank som noterades imorse. Kortfattat är det en väldigt intressant verksamhet och det var kul att skriva om dem. Det var även bra att kunna få feedback i skrivande processen vilket var väldigt lärorikt. Tillbaka till Resurs så ansökte jag om minimum tilldelning(200) och fick 100 (som alla andra på nordnet). Då det är en ganska liten post och noteringsspekulation var en ganska liten del av caset har jag bestämt mig för att behålla Resurs. Då den inte var så farligt dyr till kursen 60kr och 55kr var desto trevligare. Det blir dock intressant att se hur förvärven går (integrering och lönsamhet osv.) och även de kan fortsätta växa organiskt (som börsveckan inte var så säker på att de kunde). Ett uppdatering är att vänta efter nästa rapport.

Utöver Resurs har jag ökat i lite bolag som gått ner efter rapporter. Nordnet som Långsiktiga Investeringar skrivit bra om (länk) är ett exempel. Jag anser att långsiktigt kommer de här vara ett hack i kurvan och Nordnet gör mycket rätt för långsiktig framgång (nöjda kunder!). Sedan finns det självklart krut kvar om Nordnet fortsätter gå ner. Handelsbanken börjar även växa sig ur mina mindre positioner då jag fortsätter fiska aktier under 100kr. Det sker ganska många mindre köp på diverse bolag och jag rekommenderar att följa mig på Shareville(länk) för de som är mer intresserade (mest svenska aktier dock) annars försöker jag uppdatera mina innehav i fältet ovan någon gång i månaden.

Protector släppte än rapport som mottogs något negativt. Jag ser dock ett starkt växande bolag som fortsätter växa och att deras portfölj är mottaglig för värdeförändringar var inget märkvärdigt. Likaså att det syns i resultatet men inte nödvändigtvis synas i kassaflödet. Sedan är jag fortfarande lite kluven över hur det viktar sin portfölj då det känns som de ökar i aktier när marknaden går bra och säljer aktier när den går dåligt. Sedan hade jag hoppats på en större kursnedgång men av volymen att döma senaste kvartalen är det många som håller hårt i sina aktier vilket också gör att priset har ökat som de gjort. Själv tyckte jag dock värderingen var väldigt ansträngd och sålde en del vid 81-84kr. Jag har dock fortfarande 17% av portföljen i Protector så jag skulle inte direkt säga att jag hoppat av skeppet.

Annars så håller jag på att skriva ett inlägg om min resa till Afrika men ville få med lite bilder så det drar på sig lite. Jag har väl även blivit tvungen att fundera över hur jag bäst använder bloggen för att få ut så mycket av dem som möjligt. Vilket är svårt när man skriver examens arbete och skönlitterärt samtidigt. Tänkte väl börja med att portfölj och utdelnings uppdateringar får bli kvartalsvis istället och något nedbantade, eller om det blir årsvis, inte bestämt mig än. En kanske lite större inlägg med kommentarer om mina större innehav efter varje rapportvända. Sedan vill jag försöka få in mer analyser då det är något jag tycker är roligare och mer intressant både som skribent och läsare.

Det ska nog bli bra i varje fall. Några tankar om Resurs och snäppet mer fokuserad blogg? Något speciellt bolag som är intressant? Annars önskar jag en trevlig helg :)

5 kommentarer:

 1. Jag tycker ofta att kvartalsuppdateringar har en tendens att bli repetitiva eftersom de sker oftare än nya saker brukar hända i bolagen. Men en intressant lösning är kanske att ha en övergripande kvartalsuppdatering och ett rullande schema för att titta närmare på innehaven i portföljen i samband med varje kvartalsrapport.

  Ska även bli kul att läsa om Resurs bank i Värdepappret. Jag har en lång resa till Kapstaden framför mig på måndag så det är bra att bankspecialen inte bara bli norska småbanker som jag inte är så intresserad av.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väldigt sant, bra idée. Som jag hade det tidigare med större uppdateringar kunde lätt bli lite långtråkiga i vissa fall när allt bara rullade på. Får se över hur ett rullande schema skulle kunna gå men gissar att jag mest kommer skriva mer om någon rapport om något intressant hänt.

   Ha det bra i Kapstaden! :)

   Radera
 2. Hej Ruter!

  Tack för omnämnandet kommer en fortsättning på analysen idag tänkte jag. Kul att höra att du medverkar i Värdepappret. Snart har jag ingen anledning att inte prenumerera ;)

  Håller med Aktieingenjören.. Har själv prövat konceptet månadsuppdatering, men tröttnade till slut.

  Protector är ett bolag som jag ångrar att jag inte tittat närmare på tidigare när värderingen var en helt annan, men det är alltid lätt att vara efterklok..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena!

   Båda delar av analysen var bra, trevligt med kassaflödesgenomgången också som jag får erkänna att jag inte kollat på så mycket i Nordnets fall även om jag brukar försöka göra det genomgående.

   Analysen av Resurs lär komma upp på bloggen efter Q1 släpps om ca två veckor så med lite tålamod går det nog bra :P

   Efterklok är man väl ofta, det viktiga blir att dra rätt lärdomar från vad som hänt dock.

   Radera
 3. Kul att åter igen få läsa ett inlägg av dig. Vad gäller kvartalsredovisningar så håller jag med ovan skribenter. Även jag har lagt av med månatliga redovisningar och funderar på att köra halv- och helårsdito. Dock står jag ju i en liten "konstig" situation, då jag troligtvis kommer att komma ut i ljuset och bli "känd" i sommar/efter sommaren...

  Ser gärna ett eller flera inlägg om Afrika. jag hoppas att du hade det bra =)

  Lycka till med ex.jobbet. Jag tror nog att det, mer eller mindre, är en walk in the park för dig;)

  /Sofokles

  SvaraRadera