2016-08-31

Kort uppdatering

Soldnedgång i Phi Phi Islands, Thailand
I brist på att jag väntar på det sista delarna(bilder) om min tur till Afrika som har lite blandade teman så kunde det vara lägligt med en uppdatering om vad som händer med mig, mina investeringar och bloggen.

Kort om mig:
Jag skrev klart mitt examensarbete i Juni och kan hämta ut examen efter några resttentor. Efter 6 år av studier blev jag äntligen klar vilket är både roligt och tråkigt på samma gång. För att fira att studierna var i stort sett klara var jag och reste i fem veckor vilket blev en strålande första tur till östra Asien. (Inte den sista turen!)

Nu har jag dock sett fram emot att jobba ett tag, där en av fördelarna är att jag kommer ha lite mer kapital som kan gå till börsen. Det hjälper även till med mina andra mål, där resande och skrivande är bland dem. Jag skrev faktiskt kontrakt för ett tag sedan och jobbar nu på ett stort IT-bolag i Sverige, med de för och nackdelar som det medför. En fråga som jag läst om men inte reflekterat över, vill man delta i aktieprogrammen som är på plats? Motargumentet är att man inte vill ha all inkomst från samma källa men jag ser egentligen inga nackdelar med att delta även om det är lite synd att det kommer vara i en vanlig aktiedepå (gissar jag). Har jag några läsare med aktieprogram på företaget? Hur gör ni?

Kort om mina investeringar:
Jag har gjort en del omfördelningar i min portfölj som jag uppdaterade nyligen och finns i menyn ovan. Annars tycker jag transaktioner blir tråkigare och tråkigare, tillför det något att skriva om dem?
Allmänt så har jag nettoköpt: DNB, CCP, Data Respons, Nilörngruppen och NVU.UN

Stora försäljningen är BBL som återhämtat sig något från tidigare bottennivåer. Då tyckte jag det var dumt att sälja då jag tyckte att det var en överreaktion. Nu var det dock vid en vettigare nivå (gått upp med över 60% sedan botten) så jag valde att skala av det helt, delvis för jag börjar få för många aktier och delvis för att jag tror jag kommer få mer avkastning från andra innehav.
Annars har jag även nettosålt: NWH.UN (som presterat bättre än väntat), LXP och KMI

Kort om bloggen:
Till slut är frågan vad jag ska göra med bloggen. Jag tror att jag kommer ha mer tid än vad jag har haft senaste året men jag har även fått upp intresset för en del annat. Dock kommer bristen på vettigt värderade bolag i vägen för en ordentlig analys och kvartalsuppdateringar är inte jätteroliga även om det är några bolag jag skulle behöva kolla igenom lite mer ingående. I brist på tid (som ett experiment) kanske jag lägger upp lite kortare uppdateringar om vissa bolag, lite likt Petrusko.

Kort om långsiktighet:
Fick häromdagen se ett utdrag ur en aktiedepå där ägaren har hållit på med aktier under en längre tid. Även om det fanns några aktier som gått mindre bra så var de aktierna som gått plus som var intressanta. T.e.x hade Castellum och Avanza en köpkurs på runt 20kr vardera. Även Svolder hade en köpkurs på runt 3kr (gissar att en del aktiesplitar ägt rum).

Jag fick mig några tankeställare av detta, delvis så kommer en del bolag finnas kvar en längre tid och gör de bra ifrån sig kan man få en väldigt god avkastning. Framförallt borde jag inte ha så bråttom med att sälja bolag om jag tycker de är lite dyra. Målet är att om jag har köpt in dem till portföljen så kommer jag ändå gilla bolagets långsiktiga utsikter.

Den andra var att jag inte borde vara så rädd för att ha innehav som är stora. Av någon anledning har jag fått för mig att innehav borde inte vara så stora vilket medförde att jag köpte fler bolag. Det i sin tur gjorde att jag har närmat mig dagens 40 bolag vilket inte passar mig då jag tycker jag har kunskap nog att välja en mindre grupp av bolag som kommer avkasta mer. Likaså borde jag inte använda bristen på likvida eller portfölj kompositionen som ett skäll att sälja. Säljer jag så vill jag att det ska finnas klart bättre alternativ att investera i. Vad tror ni?

I övrigt hoppas jag alla läsare haft en bra sommar :)


National parken i Phong Nha, Vietnam

3 kommentarer:

 1. Först av allt, grattis. Eftersom vi har ett stort överlapp i investeringsintressen så tycker jag alltid det är intressant när du skriver om nya idéer.

  SvaraRadera
 2. Grattis till studierna, jobbet och välkommen tillbaka =)

  Jag tycker att du skall göra det som känns bäst för dig (tråkigt svar, ack jag vet). VILL du skriva ett inlägg, gör du det. Går det +1,2,3 eller flera månader mellan dem undrar jag vad det egentligen gör? Vem skriver du för? För dig själv? I sådana fall är det ju inget att "oroa" sig över!

  Jag ser hellre att du skriver dina bra inlägg när du har lust, tid och energi för det. Annars brukar resultatet bli därefter.

  Önskar dig all lycka,
  /Sofokles


  SvaraRadera
 3. Grattis Ruter till avslutade studier och nytt arbete! Kul att du skriver igen.

  SvaraRadera