2018-01-01

Årsrapport 2017

Får börja med att ursäkta för skrivtorkan men sommaren erbjöd mer att göra än jag trodde. B.l.a en jobb & semester resa till Australien där jag även passade på att stanna några dagar i Japan. Både länder rekommenderas varmt. Jag funderade på att läsa en Bsc inom ekonomi på fritiden under det året. Då man kan tillgodoräkna en del kurser bör det inte bli allt för tufft gissar jag förutom det där med tid. Istället har jag blivit kassör i en ideell förening vilket jag främst blivit för den sociala aspekten även om jag tycker ekonomin är roligt. Lite spännande har det varit att vara firmatecknare och medföljande ansvar även om det bara är för ett år. Är detta något man borde skriva om på bloggen? Hur ser intresset ut?

Det blev generellt ganska få inlägg vilket utöver tidsbrist har med svårigheten att hitta intressanta bolag att investera i. Det blev ändå 3 analyser i år vilket jag är ganska nöjd med och 2 köp som i efterhand borde varit 3 köp. Bolagen är CMT, Aegon och Hemfosa där jag avstod från köp i Hemfosa som gick ganska bra under året.

Portföljen
Avkastningen för året landade på 13,97% enligt mina beräkningar: (värdet vid årsslut - insättningar)/ (värdet vid årets början). Dock visar Nordnets nya hemsida en avkastning till 11,60% så jag är lite osäker på om jag räknar rätt. Jag är ganska nöjd med årets avkastning även om jag slutat kolla på portföljen som helhet lika mycket. Det har snarare blivit att jag kollar så att varje bolag i portföljen går som jag vill och som det gjort. Sedan kommer portföljen gå bra automatiskt. Jag väntar fortfarande med skräckblandad förtjusning på mitt första negativa år och med hur jag kommer reagera. Dock har aktier väldigt lite med känslor att göra så jag inbillar mig att det kommer vara ganska lugnt.

Avkastningen sedan jag började investera ser ut enligt följande(med risk för felräkning som nämnt ovan):
2014: 18,31%
2015: 10,41%
2016: 26,80%
2017: 13,97%


Till synes är jag ganska index nära vilket är underligt med tanke på den geografiska spridningen av innehaven och relativt få innehav på svenska storbörsen. Min portfölj är den mörkblå kurvan om det var oklart.

Totalt under året mottogs 17 349 kr (14361) i utdelningar vilket är rekord och en ökning med 20% från förra året. Då Protector planerar att dra in sin utdelning väntar jag mig ingen större ökning under 2018. Dock kommer insättningar och återbäring av utländsk källskatt från 2014 borde landa på kontot så det kan nog bli en ökning ändå.

Kostnaden för min förvaltning var låg på 895kr (jämfört med 1600kr 2016) och ett antal punkter lägre än mitt mål på 0,25% vilket är trevligt.110 transaktioner utfördes (231 st 2016) där majoriteten är månadssparande i investmentbolag och resterande del är små omallokeringar samt att Pandora köptes in med många mindre inköp under året (27st).

Nettovinster på försäljning har legat på 5735kr (förra året 30604). Inköp som gjorts under året är Pandora och Aegon(April) samt en mindre post i Norweigian Royal Salmon i december. I Sverige har det blivit ökningar i Nilörn och sedan köpte jag in CTM och Amhult2. De två sistnämnda bolagen har jag varit och är något skeptisk till främst då de inte ger utdelning, men även då jag tycker andra faktorer ökar risken. Dock ser jag risken för katastrof som låg i samtliga bolag och att det finns potentiell även om den är något svår att få grepp om. 

Försäljningar som gjorts inkluderar några stycken BDC och en REIT samt en avskalning på Atea (först på 80 och sen på 117). Skället till försäljning av BDC är att det är krångligt verktyg med mycket risk så jag har valt att bara äga det bästa bolaget i branschen, MAIN som har tuffat på bra sedan inköp för 3 år sedan och ökade utdelningen något under året. LXP hade uppvärderats en del så samt att deras utvecklingsprojekt inte syntes på sista raden som jag hade velat så jag valde att göra mig av med innehavet.  I Sverige sålde jag Betsson och Intrum Justitia, i fallet om IJ kan jag ha varit något förhastad men min tro på ledningen var låg efter alla missar med sammanslagningen med Lindorff. Jag skulle väl dock lyssnat på min analytiska hjärnhalva då det var tveksamt att bli en dålig investering med tanke på intjäning, kassaflöde och fortsatt tillväxt.

Portföljen i slutet av året:


Avslutningsvis hoppas jag ha lite mer tid att skriva under våren även om jag hittat en del annat kul att pyssla med men det är bra att få ner sina tankar i skrift och även feedback. Bolag som jag hoppas kolla mer på och även skriva om är NRS, Koti Pizza samt NOS som jag ser som intressanta investeringsobjekt. Jag har även varit intresserad av Ubiquiti Networks men tycker avsaknad av utdelning är tråkigt. Dock kan det vara aktuellt att omallokera från Amhult eller CTM till fördel för Ubiquiti som känns betydligt säkrare. Hur har ert vår varit? Något bolag i portföljen som ser intressant ut eller avskräcker?

12 kommentarer:

  1. Roligt att du väljer att förgylla min nyårsdag med ett blogginlägg!

    Grattis till denna fina utveckling och tack för att du nämner "NOS", ett bolag även jag läser om just nu! Kanske bör vi slå våra kloka/korkade (bestäm själv)huvuden samman? ;)

    Hoppas du fick ett trevligt avslut på 2017!

    /Sofokles

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att det uppskattas! Angående NOS så låter som en bra idée. Två huvden brukar vara klokare än ett :)

      Radera
  2. Kul att se dig igen! Personligen är jag ofta intresserad av samma bolag som dig medan jag svurit på att aldrig vara kassör inom en förening så för mig är bolagsanalyser helt klart det jag hoppas du prioriterar.

    Hur kom det sig förresten att du valde just Norway Royal Salmon? Jag tror att storlek och diversifiering kommer att vara viktigt bland fiskodlarna och deras låga lönsamhet gör mig rätt orolig för hur de klarar fallande priser.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Med tanke på vad man får för feedback så blir det nog analyser via bloggen ;)

      Dumt att jag inte kollat noggrannare på andra bolag egentligen. Jag valde mellan NRS, Salmar och Bakka där jag tyckte värderingen i NRS var betydligt aptitligare. Jag hade helst ägt bakkafrost men tycker fortfarande värderingen är saftig. Både Bakkafrost och Salmar såg betydligt trevligare ut med tanke på storlek och diversifiering dock.

      Med det sagt tycker jag inte NRS har så mycket sämre lönsamhet. Min tanke var att volym ökningen skulle (som den även gjort historiskt) öka intäkter samtidigt som marknaden undervärderade bolaget. Dock ser jag till mitt förtret att jag missat att några av deras odlingar i norr råka ut för lös.

      Dock vågade jag aldrig ta en allt för stor position i NRS (kanske var bra med tanke på löss) och jag funderade även på om en korg med Laxbolag är säkrare snarare än att välja bygga en full position i ett enskilt bolag. Vilket det lutar åt mer och mer. Frågan är väl om värderingen kommit ner tillräckligt eller om man borde avvakta ett tag till.

      Radera
    2. Jag har inte tittat så mycket bolagsspecifikt ännu. Men på Börsdata är Grieg och NRS de två bolagen med lägst marginaler. För Grieg beror det nog på att man har liten verksamhet på många ställen men jag har inte hunnit titta på NRS ännu. Det kan mycket väl vara så att marginalerna helt enkelt är sämre då lönsamheten mellan regioner varierar i Norge.

      Bakkafrost är ju enklare, just nu har de världens bästa odlingsregion och dessutom lite premiumfördel då de använder mindre växtråvara i maten vilket är sämre för miljön men kan ses som premium.

      Salmar är förutom NRS det bolag där marginalerna förvånar mig men åt andra hållet. Av de norska odlarna är lönsamheten i Salmar högst.

      Radera
    3. Intressant, inte kollat så mycket över hela branschen. Frågan är väl om det låga priset är motiverat för NRS med tanke på den ökade risken. Ser ut som samtliga 3 kommer öka volymen nästa år. Att Salmar hade högst marginaler i branchen var dock väldigt intressant. Att man sedan kan få 5% utdelning på det samt tillväxt gör ju nästan den mer attraktiv än NRS när man då även får större och mer diversifierad på köpet.

      Radera
    4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

      Radera
    5. Jag har tittat lite mer på NRS och funderar på varför deras marginaler är lägre och har inte hittat något tydligt svar ännu

      Nu ska de dessutom satsa på Island vilket innebär hög tillväxt men även höga odlingskostnader: http://www.intrafishevents.com/sif_nov_2016/pres/6_NRS%20-%20Why%20bullish%20on%20Iceland%20salmon%20sector.pdf

      NRS kan alltså vara ett bra val om man räknar med fortsatt höga priser men marginalfrågan stör mig än så länge.

      Radera
    6. Det kan faktiskt vara så enkelt att man luras av att jag i mina anteckningar missat att 60 % av laxförsäljningen är av lax odlas av någon annan vilket är en affär med lägre marginaler.

      Radera
  3. Gott nytt år, gillar både Ruters investeringar och Aktieingenjäören. För min skull hoppas jag ni får gott om tid för bloggandet :)

    SvaraRadera
  4. Hej,

    Letar du efter ett skuldkonsolideringslån, osäkra lån, företagslån, hypotekslån, billån, studielån, personliga lån, riskkapital mm! Jag är en privat långivare, jag ger lån till företag och privatpersoner med låga räntor och rimliga räntor på 2%. E-post till: christywalton355@gmail.com

    SvaraRadera
  5. Jeg vil dele med dere alle her om hvordan jeg får lånet mitt fra Herr Benjamin som hjalp meg med et lån på 400 000,00 euro for å forbedre virksomheten min. Det var lett og raskt når jeg søkte om lånet når ting ble grovt med virksomheten min. Benjamin gir meg lån uten forsinkelse. her er Mr Benjamin e-post / whatsapp-kontakt: +1 989-394-3740, lfdsloans@outlook.com.

    SvaraRadera