2014-06-15

Ska man ha fonder?

Intro
Något av mina första inlägg handlade om fonder men eftersom aktieintresset har ökat så föll fondintresset bort. Anser fortfarande att fonder är ett bra och användbart investeringsverktyg men aktier är något roligare. Detta inlägg blir mer allmänt hur jag ser på fonder och funderingar kring det vid aktiesparande. Balansräknaren gick passande nog igenom de olika typerna av fonder som erbjuds i Sverige i ett inlägg häromdagen. Bonus artikel om riskerna med överdiversifiering.

Riskspridning och avkastning
Jag hade en del fonder vid början av året men bestämde mig för att sälja dem. Delvis för att svenska och nordiska fonder ger mig exponering som jag redan får genom min egna portfölj. Som jag tänkt mig, är att månadsspara i några få fonder. Dessa fonder i sin tur ska kompletterar min portfölj genom att exponeras mot marknader där jag själv inte agerar, detta för att sprida mitt kapital över flera marknader i en typ av diversifiering. Ett exempel är AMF Aktiefond Europa som som placerar inom EMU området. I detta fallet står stora courtage kostnader och svårighet att få information mot en billig fond som gör jobbet åt mig. Jag har även två globalfonder för att likaså där få exponering som är svår att få naturligt då min portfölj är ganska koncentrerad på Norden. Varför diversifiera på detta sett? Minska risken för nedsida vilket kan leda till ökad överavkastning.

Frågan är om detta är vettigt eller användbart. Då jag valt att handla med främst aktier känns det något konstigt att hålla 2% av det egna kapitalet i fonder. Med +9% som de är nu får jag 300 kr extra i fickan vilket är ganska lite. Är det bättre att ha 10% för att ha en position som påverkar. Tanken är att den kommer byggas upp över en lång tid utan att behöva kolla dem så ofta som jag gör med aktierna. Dock bör fondportföljen uppgå till en ansenlig mängd om säg 10 eller 20 år med en vettig avkastning. Det finns en enkelhet med fonder som heter duga. Hitta fonder med bra förvaltare till en rimlig peng. Se över fonderna en gång om året. Se om de utvecklar sig som tänkt.

Bör man ha en korg med fonder som komplement till aktiesparandet?

Min fonddepå
Om jag inte hade handlat med aktier skulle jag månadsköpa i de fonder jag håller i nu. Just nu ökar jag med de likvida som blir över efter ett aktieköp då jag inte klarar av ett ojämnt antal aktier. Just nu ser det ut så här:Sedan ett buffertkonto delat på Spiltan Räntefond Kort och Simplicity Global Corporate Bond. Tanken är att Nordnets nya danska indexfond ska få en plats med likvida som kommer in med utdelningen från ARCP. Didner & Gerge Småbolag är också en intressant fond men vill hålla nere antalet fonder så mycket som möjligt. Mina placeringar följer en ganska simpel strategi där man håller tre till fyra fonder för att få diversifiering och bra avkastning med en liten investering av tid. Tanken är en nationell fond, en global fond och en fond i obligationer. I mitt fall ligger obligationer i buffertkonto och global fonden blev några stycken. Annars är det en lätt och bra strategi för en tillräcklig och god avkastning över tid.

Hur agerar ni med med fonder? Finns det någon mening med en liten andel fonder och kommer den riskspridningen som tillkommer spela någon större roll?

2 kommentarer:

  1. Har bara fonder i mina tjänstepensioner och i PPM, och då på marknader som jag själv inte skulle köpa aktier. Pga att det är för besvärlig att analysera bolagen på tillväxtmarknaderna, och att jag sparar i aktier själv.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Låter som en vettig balans. Så kan man ignorera fonder helt i sitt egna sparande. Fördelen med PPM är att man får rabatt på fonder vilket ger viss överavkastning gentemot att spara själv om jag inte missminner mig. Vilka fonder har du i PPM om man får fråga?

      Radera