2014-08-21

Kort Om: Vardia Q2 2014

Även om Kenny på Aktiefokus gått igenom det här bättre än vad jag någonsin kan (vilket han gör här) vill jag för egen skull se över bolaget. Överlag så gick det helt klart bra för Vardia under Q2 och H1 2014. Tillväxten i intäkter var upp 81% från Q2 förra året och dubbelt så många premier har sålts. Loss ratio fortsätter att sjunka och landa på 74.3% (94% Q2 2013). Intäkter ökad och kostnader minskar vilket tar oss till combined ratio som landade på 102.9%. (f.o.a 133.8%) Ledningen guidar för att de borde gå med vinst sista månaderna i år men med en combined ratio redan nere på 103% verkar det vara rimligt. Speciellt eftersom resultatet påverkades kraftigt negativt av verksamhetsuppstarten i Danmark. Är något oklar över vad f.o.a står för men det verkar vara nettoresultatet så bruttoresultatet lär vara positivt redan nästa kvartal medan nettoresultatet först blir positivt i fjärde kvartalet.

Det tekniska resultatet var -2 respektive -3 miljoner för Norge och Sverige vilket är ganska nära vinst och klart bättre mot föregående år där samma siffror var -8 respektive -9 MNOK. Danmark sålde sin första miljon i värde av premier vilket inte är så mycket men de ska komma igång med mer försäljning snarast och borde rimligtvis se fler premier sålda under andra halvåret. Positivt resultat från Danmark lär dock dröja till nästa år.

Pga noteringen så sitter Vardia på en kassa på 219 MNOK och solvens kapital på 422 MNOK vilket medför en solvens marginal på 232%. I Q2 gjorde Vardia en förlust på 12 MNOK. Även om de skulle bli -15MNOK/kvartal (-60 MNOK/år) så skulle Vardia utan att gå med vinst inom närmaste fortfarande fortfarande täcka sina utgifter med kassan.

Lite roligt är att Avanza utspritt på 1300 kunder äger 6% av Vardia och tillsammans med Nordnet så äger de nästan 10%. Varav de flesta förmodligen blivit påverkad till olika grader av inläggen skrivna av Aktiefokus och ägamintid. Själv tycker jag det är väldigt trevligt att de skriver om bra något undangömda bolag. Det viktiga vid "följa-john" är att göra egen analys och bedömning av bolaget. Jag har endast ägt en mindre andel Vardia i väntan på rapport och jag valde att öka mitt innehav då jag känner mig ganska mycket tryggare med investeringen nu. Vardia utgör nu 9% av portföljen och kommer att uppdatera portföljen på portföljsidan i slutet av månaden.

Tankar kring Vardia? Någon läsare som vet vad f.o.a står för?

5 kommentarer:

 1. f.o.a=For own account=för egen räkning. Den andel av försäkringarna som de tar på egna böcker och inte skickar vidare till återförsäkring :-)

  SvaraRadera
 2. Jag gjorde ett försök att förklara en del i detta inlägg. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Det förklarade en del :)
   Har du någon koll på hur återförsäkringsandelen brukar minska över tid? Eftersom Vardia ökar sin volym och börjar få positivt resultat bör de väl vilja öka sin egna andel något?

   Radera
  2. Så som återförsäkringsvillkoren ser ut nu tjänar de i princip mer på att skicka iväg premier till återförsäkring än att ta det i egna böcker, men över tid kommer återförsäkringsandelen sannolikt att öka. Moderna försäkringar kan ge lite ledning. Deras andel återförsäkring utvecklades så här 1999-2008:
   56%
   60%
   46%
   37%
   21%
   27%
   32%
   34%
   21%
   22%

   Så "om några år" kommer nog andelen att minska från 75 % ned mot lägre nivåer.

   Radera
 3. Många som har ökat i Vardia efter Q2-rapporten, inklusive mig själv. Tror det är rätt beslut. Vardia nu runt 30 nok som var noteringskursen tror jag är pris att köpa på med Q2-rapporten som underlag, alltså, att Vardia är snäppet närmare vinst nu än vid noteringen, fast priset är detsamma!

  SvaraRadera