2014-10-28

Kort Om: Bahnhof Q3 2014


Bahnhof släppte sin Q3 rapport i morse som finns att läsa i sin helhet HÄR. Rapporten var trevlig och de gjorde rekordresultat. Jag är en fortsatt nöjd ägare, lite synd att jag inte hade likvida för att öka under "Oktober dippen".

Privat
Antalet privata kunder ökade med 7397 under Q3 vilket nästan är lika många nya kunder som tillkom under första halvåret 2014 (9108). Tillväxten sker helt genom att kunder hittar dem då de inte bedriver egen försäljning. Det finns inget som säger kvalité mer än när ett bolag inte behöver marknadsföra sig. Q3 brukar vara ett svagt kvartal då det blir mindre aktivitet p.g.a. semestern men det verkar inte ha påverkat Bahnhof som med denna ökning ligger på +13% i privatsegmentet vilket är över mina förväntningar på 14% för helåret.

Företag
Företag stod för 56.2 Mkr (41%) av omsättningen vilket betyder att företagssegmentet fortsatt står för en allt mindre del av intjäningen även om företagssegmentet fortfarande växer i absoluta tal (+1 Mkr jfr. Q2), men intäktstillväxten drivs främst av den privata delen. Något som de inte nämnt tidigare är hur mycket nya kontrakt de gör inom företagssegmentet, som var 527 upp från 336 förra året eller 57%. Varför de inte nämnt de innan kan vara för att storleken går upp och ner. Sedan lär intäkterna från varje enskilt kontrakt variera kraftig. Ska man läsa in för mycket i användandet av nya då de i privat delen använder nettoökning?
Inom företag kommer de i framtiden att fokusera på de mer tyngre lösningar rent tekniskt samt helhetslösningar. Fokus ligger på de tre områdena; Datahallar, Molnbaserade tjänster samt företagstelefoni. De molnbaserade tjänsterna kan även locka internationella kunder nämner de.

Andra händelser
Elementica AB fortsätter att planeras och förhandlingar sker just nu med Stockholmsstad. Planen är att bygga en ny stor internationell datahall i en central del av Stockholm. Datahallen ska vara väldigt klimatsmart vilket stöds av att hallen ska byggas med assistans från energibolag (Fortum kanske?). Då det är ett ganska stort projekt tar det lite tid att få igång.

Jag är vanligtvis skeptiskt till undersökningar som bolag nämner själva men enligt Dynamic networks services (bredbandskollen för operatörer) ligger Bahnhofs världsranking på 104, långt före Com Hem mfl. De har även förbättrat anslutningen till flera internetknutpunkter vilket bör förbättra nätet de kan erbjuda. Orderingången är även såpass stor att de kommer dubblera kapaciteten i sin byggnad Thule i Stockholm till efter årsskiftet.

Finanser
Omsättning under Q3 var 135 miljoner (125 Q2, 119Mkr Q1) och vinsten efter skatt på 15.7 miljoner och vinst per aktie efter skatt 1,46. Vinstmarginalen har ökat något till 14,8% vilket är något högre än prognosen för 2014 och högre än Q2 (14.4%). Investeringar fortsatte detta kvartalet med 10.1 miljoner. Kassaflödet var +6Mkr under kvartalet och de har nu en kassa på 114.4 Mkr eller 11kr per aktie, vilket stödjer min gissning för en utdelning på 3.5kr/aktie för helåret vilket är knappt 4% direktavkastning på dagens nivåer (89kr).

Framtiden
En halv miljard i omsättning har redan nåtts på rullande 12-månaders basis och de tror att de kommer överträffa målet för 2014, inledande siffror för oktober stödjer detta. Investeringar i infrastruktur fortsätter för att stödja det långsiktiga målet målet om 1 miljard i omsättning med en rörelsemarginal på 12% inom 5 år. Allt tillväxt kommer även ske organiskt utan att ta in kapital i NE eller dylikt.

Än så länge tycker jag inte värderingen är särskilt ansträngd. P/E på nästa års vinst är under 15 och en direktavkastning på runt 4% är för mig attraktivt för ett såpass stabilt och välskött bolag. Har dock en hyfsad position redan och en kommer inte öka om inte kursen går under 80 igen. Aktien har gått något bättre under året än vad vinsten men tycker inte Bahnhof är särskilt dyrt, eller billigt för den delen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar