2014-10-27

Real Heart & Rootfruit Scandianvia AB

Förra veckan anordnade aktietorget lite företagspresentationer för bolag som ska noteras hos dem. De var för de mesta läkemedelsbolag som jag ogillar att investera i som den första presentationen visade på. Först ut var Real Heart, som verkade vara på gång med en väldigt bra produkt. I detta fallet ett konstgjort hjärta med fyra kamrar, likt ett riktigt hjärta. De hade 98% effektivitet vid testning och marknaden hade stor potential där tekniken som används nu är decennier gammal och används som en brygga till riktigt operation. Men, detta var ett test på en gris, som förvisso funkar och är testad och utvecklats med hjälp av både ingenjörer och kirurger. För de 10 miljoner de tar in i nyemissionen så kommer de kunna förbereda inför försök på människor om tre år. Om tre år behöver de dessutom ta in 25 miljoner till för att utföra dessa studier. Ordförande sa det ganska väl, han trodde att det är över 50% chans att det funkar och värdet kan 100-dubblas. Men hur lång tid ska det ta? Jag har svårt att tro att det bara är svenskar som utforskat detta område även om de äger patent från 7 till 20 år framåt. Konstgjorda hjärtan odlade med stamceller eller något kanske också är en möjlighet om några år, vem vet. För egen del är det för många osäkerheter samt att de inte är nära på att tjäna pengar. Kan bli intressant att se om fem år vad som händer men kommer inte att göra det som ägare.


Andra bolaget och varför jag var där var Rootfruit Scandianvia. De säljer chips och är enbart fokuserade på det mer lönsamma delen, premiumchips. Vad detta innebär för dem är att de är närodlade (i Sverige) och gjorde med "omsorg", eller med andra ord, bra teknik och bra oljor i fritös, sållar bort oönskade chips mm. Något som bidrar med bra marginaler är att de säljer mindre påsar som även går hem väl hos kunder då man typiskt brukar äta en chipspåse på en sittning.

Tillväxten ska fås från flera håll. Delvis var det nämnt att tex ICA endast ville ha Gårdschips märket men inte rotfrukt märket. Medan Coop bara ville ha rootfrukt märket men inte Gårdschips. Här finns det stor potential att locka dessa stora distributörer att sälja båda märken.
En stor del av emissionen kommer att gå till en andra fritös som redan är beställd. Denna fritös kommer möjliggöra en kraftigt ökad kapacitet. Då den är i samma anläggning kommer det inte tillkomma så mycket extra kostnader vilket medför att de kommer tjäna mer för varje chips.
Sedan var flera avtal tecknade under tredje kvartalet i år och intäkterna syns därför inte i prospektet och kommer förmodligen ses i resultatet nästkommande kvartal. Försäljningen bör kunna öka drastiskt under nästkommande 12 månader eftersom de ökar produktion och chipsen får genomslag i alla dagligvarubutiker.
En annan tillväxt plats ska vara bensinmackar och 7eleven där de kan erbjuda mindre påsar med högre marginaler. Det kommer även komma fler smaker och investeringar i försäljning samt R&D.

Risker bör också nämnas. Den andra fritösen räcker endast till en omsättning om 50 miljoner och de kan därför behöva ta in mer kapital för att nå sitt mål om en omsättning på 80 miljoner om fem år. En till nyemission skulle dock komma om det går så bra med kunder att de behöver en fritös innan de får råd med den med kassaflödet, lite osäker på hur dåligt det är med en nyemission då.
Andra element som borde kunna stoppa denna framfart är att OLW och Estrella borde rimligtvis hinna hitta på något på fem år för att konkurrera om premium segmentet. Även tvärtemot skulle Rootfruit kunna bli utköpt men kan inte tolka hur troligt det är så jag ignorerar jag den faktorn vid min bedömning. Många bolag nämner det men få bolag brukar faktiskt infria det.
Blir det dåliga skördar kommer kostnader öka vilket kommer att pressa marginalerna så det finns visst beroende på råvaror. Då jag är osäker på marginalerna kan det här slå ganska hårt.
Om omsättning och marginaler ökar sämre än tänkt kan det bli svårt med skulderna som ligger på 10 miljoner. Förutsatt att de kan nå sina mål så bör skulderna inte vara något problem dock.

Slutligen så är det frågan om värdering. VD sa något partiskt, att de egentligen inte ville sälja fler aktier men att de behövde kapitalet. P/E 2019 skulle bli 2.65 med dagens värdering om de lyckas nå sina mål. Når de 70 miljoner i omsättning och 7% nettomarginal så är P/E 2019 4.2. Jag känner mig dock inte kvalificerad nog att bedöma om de kan lyckas, lyckas de är det en rimlig värdering nu men är inte säker på att den tar höjd för riskerna. Mycket kan hända på fem år och det finns stor risk att konkurrenter eller andra faktorer hinner sätta press på marginalerna vilket skulle fördröja deras mål. Att chipsen är bäst i test känns även missvisande då de fick 11 poäng och de andra märkena fick 10 poäng i undersökning. Alltså ingen tydlig fördel. Personligen gillar jag chipsen men tycker fortfarande att de inte är tillräckligt bra för att byta från de billigare märkena som fortfarande gör bra chips. Jag hade velat delta i någon nyemission vid något tillfälle men det blir inte här.

Tankar om Rootfruit eller Real Heart?

5 kommentarer:

 1. Jag gick helt enkelt ut och köpte chipsen när jag fick emissionsprospektet (förövrigt på ett ICA Kvantum).

  Förpackningen är snygg och smakdifferentiering har de också lyckats bra med. Jag testade smakerna på kollegorna på jobbet i samband med en fest och när det gäller yttre attribut har de lyckats bra. Däremot tyckte jag att chipsen var på tok för salta vilket drog ned helhetsintrycket och får åtminstone mig att föredra Svenska Lantchips i premium-segmentet.

  Gällande bolagets prissättning tycker jag att det låter löjligt att VD pratar om P/E4,2 om 5 år. Mer intressant skulle vara att få se marginalerna för 1, 2 respektive 3 fritöser så att vi kan bedöma nedsidan idag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan ha växlat ihop om ICA hade chipsen eller Rootfruit, låter som jag ska ändra :)

   Jag tyckte inte de var starka nog och som du säger så finns det andra premium chips som är likvärdiga vilket medför att Rootfruit tappar lite av sin edge. Det verkade som ett mer konkret sätt att kunna bedöma bolaget med marginalerna som är den största osäkerhetsfaktorn. Helt enkelt för mycket osäkerheter för min smak :>

   Radera
  2. ICA Kvantum har allt, men ICA handlar har stor handlingsfrihet så det kan mycket väl vara så att vissa saker finns centralt och andra tas in av enskilda handlare.

   Rootfruit har snyggast förpackning och mest spektakulära smaker så jag har svårt att säga bu eller bä men känner precis som dig att osäkerheten är för stor.

   Radera
 2. Håller med Aktieingenjören. Prognos på PE 2,65 om 5 år OM de lyckas nå sina mål imponerar inte på mig.

  Imponerande omsättningsökning, MEN de går inte med vinst. Jag har blivit notoriskt tveksam till bolag som växer kraftigt, men utan vinst. Om produkten och företaget är så bra borde de kunna redovisa i alla fall en liten vinst. Prognoser kan vilken galning som helst göra, men att lyckas växa och göra vinst det är svårt. Jag kan inte låta bli att jämföra med Axon kids som jag just totalsågade som bolag. De gick också med förlust och hade fantastiska planer för tillväxt och lönsamhet som inte blev mer än just planer.

  http://mangoldx.blogspot.se/2014/10/axon-kids-q3-rapport.html

  Jag är väldigt tveksam till det här bolaget av samma anledning. För att jag ska investera vill jag se att de verkligen kan tjäna pengar och det ser jag inte här. Produkterna är säkert jättebra och det verkar som att de har en bra plan med duktiga personer, MEN det är en stentuff marknad med benhård konkurrens.

  Jag står över.

  Bra genomgång dock, tack för den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan väl inte annat än säga att jag håller med. Det känns som i regel är det säkrare att bara ignorera bolag som ej går med vinst just för att det är större chans på att det inte funkar än att det gör det. Vardia tex. blev ett undantag då det är lättare att se vart och när det kommer gå plus men även där tog det ett kvartal att vänja sig vid tanken (och en kvartalsrapport mer). Heliospectra som var på tapeten senast har ju gått upp 100% MEN de gick i större förlust nu än de gjorde tidigare. Man behöver ändå positiva resultat som kvitto för att det funkar och att spekulera i annat lämnar jag glatt åt andra. Sedan kan de vara intressant att följa Rootfruit och se om de lyckas (men ej som ägare).

   Radera