2015-09-01

Kort Om: Bahnhof Q2


Bahnhof släppte sin rapport i förra onsdagen som finns att läsa i sin helhet här.

Huvudpunkter för Q1:
 • Omsättningen ökade med 24% till 154,4 (124,6) miljoner
 • EBITDA ökade med 13% till 25,4 (22,5) miljoner
 • EBT ökade med 8% till 19,5 (18) miljoner
 • Resultatet efter skatt ökade med 12.4% till 15,4 (13,7) miljoner
 • Resultatet per aktie ökade med 11% till 1,43 (1,29) kr
Största nyheten för kvartalet var uppköp av bredbandsbolaget Tyfon med 28000 privatkunder och en hög företagskunder. Enligt rapporten låter det som att delvis kommer Bahnhof tjäna mer då de får högre volym med en liknande kostnad till olika stadsnät och därmed uppnår vissa synergieffekter. Detta utöver att de fått in mer kunder som genererar mer intäkter. De positiva effekterna kommer först att synas i fjärde kvartalet i år. Annars är det förvånansvärt dålig information vad gäller förvärvet. Köpet gjordes med ett koncern lån från Karlungs egna bolag, K.N Telecom (till vilken ränta?) och likvida medel för 70 miljoner.

Företag
Företagstelefoni har rullats ut och mottagits väl och erbjuds för nya såväl som gamla kunder. Företagssidan stod för 48% under kvartalet vilket är intressant då företagssidan verkar växa i samma tempo som privatsidan vilket är trevligt. Det tillkom runt 500 avtal under kvartalet så gissningsvis tillkommer de runt 500 per kvartal eller det har gjort det ett tag nu. Problemet är att storleken på varje avtal kan variera en hel del. Förvärvet av Tyfon har även bidragit med många företagskunder.

Privat
Privatsidan fortsätter att växa som det knakar med runt 6000 nya privatkunder. Jag spekulerade i min förra uppdatering om att de lär ligga runt 7000-8000 nya kunder per kvartal vilket kanske var en liten överdrift men en fortsatt nivå på över 5000 kunder per kvartal är oavsett en ganska bra tillväxt och ser man på historiken ser det ut som trenden bör fortsätta. Vi får väl se när marknaden blir mättat men än så länge ser det ut som de kan ta kunder från de stora ett tag till.

Det tillkom även 28000 kunder vid förvärvet av Tyfon vilket gör att de ser ut att nå 200000 kunder till årsslut vilket är en gedigen kundbas och gör investeringen desto tryggare. 

Elementica
Elementica projektet verkar stå och stampa men de håller på att leta reda på kunder innan de börjar med projektet vilket verkar rimligt. Jag skrev lite mer utförligt om Elementica på Q1 uppdateringen.
En nyhet var att de kommer erbjuda ström till under marknadens spotpris då de kan sälja överskottsenergi från hallarna till fjärrvärmenätet vilket bör kunna locka kunder.

Finansiellt och framtiden
Kassaflödet från verksamheten för kvartalet täckte nästan ensamt utdelningen (28 miljoner i kassaflöde kontra 32 miljoner utdelning). Dock påverkas kassaflödet kassan av förvärvet som gjorts, dock är jag inte särskilt orolig över en skuld på 20 miljoner som de tog i samband med förvärvet.

Investeringar var ganska låga under kvartalet och uppgick endast till 4,8 miljoner. I förra inlägget om Bahnhof såg jag en oroande trend om att investeringarna började växa i en oroande takt. Dock endast till den grad att jag behöver hålla ett öga på det snarare än att caset skulle vara dåligt.

Bahnhofs gjorde en ny prognos för 2015 där vinsten spås vara 77 miljoner (en höjning med 7 miljoner) och en omsättning på 615 miljoner. 77 miljoner är i linje med resultatet för 2014 så de har således pga förvärvet återhämtat vad de tappade i intäkter pga ökad skatt. Som tidigare skriver de att "prognosen lämnar samtidigt utrymme att överraska på ett positivt sätt".

Samtidigt säger de att inom 3 år ska de nå en omsättning på en miljard där detta mål tidigare skulle uppnås på 5 år så det är därmed en markant förbättring och de verkar se en kraftig tillväxt i framtiden. Det låter nästan som att de har mer uppköp i åtanke då det annars låter väldigt optimistiskt, speciellt då de räknar med en ökning av privatkunder med 10000 per kvartal från nuvarande 6000-8000.

Reflektioner
Som jag spekulerade om så hade Bahnhof en stor kassa som behövde sätta sprätt på. Visserligen var jag inne på högre utdelning nästa år snarare än förvärvet som faktiskt skede. De har dock en fortsatt stabil kassa vilket är trevligt. Förvärvet verkar som det var bra och kommer bidra positivt i Q4. Det nämns också löst att de ska försöka sälja Elementica konceptet utomlands där t.e.x i Tyskland har 3-dubbla sportpriset. Det verkar onekligen intressant men ganska svårt att veta om det kommer leda till något.

Oj vad långt de blev, ska jag korta ner i framtiden kanske?
Vad tycker ni om rapporten?

4 kommentarer:

 1. Organisk tillväxt på privatpersoner var lika bra som vanligt (3,5% mot föregående kvartal) vilket jag har som en av de viktigaste faktorerna jag brukar kika på i kvartalsrapporterna.

  Omsättningsmässigt ökade ju även företagssidan i linje med tidigare rapporter, vilket även det är betryggande. Precis som du så tycker jag dock att "antal nya kontrakt" i företagsaffären är rätt svårbedömt och på gränsen till ointressant när man inte redovisar storlek.

  Som du säger är det i vanlig ordning lite tunnsått med detaljer (noter, noter, noter?!), i detta fall om finansieringen - men rapporten som helhet kändes solid tycker jag.

  Min erfarenhet av Bahnhof är att de kortsiktiga prognoser brukar vara försiktiga, medan de långsiktiga optimistiska. Vill minnas att prognosen om 500 mkr omsättning tog åtminstone 1-2 år längre tid än vad de sade från början, så samma sak gäller kanske nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Organsik tillväxt orkade jag räkna på för några rapporter sedan. Är ganska nöjd om de fortsätter kunna öka med runt 6000 privatkunder per kvartal. Dock är det sjukt att de ökat procentuellt lika mycket över en ganska lång tid.

   Det är få detaljer och man får nästan läsa mellan raderna. Här är det ju att Företagssidan har växt omsättningsmässigt lika mycket så kontrakten storlek är typ lika stort. Men fler detaljer vore gött.

   Vill också minnas att deras 5års plan var samma både 2014 och H1 2015. Men de verkar ändå tuffa på bra vilket e gött :)

   Radera
 2. Tack, jag glömde Bahnhof på min bruttolista och det är är mycket uppskattat med dina uppföljningar.

  SvaraRadera