2016-12-19

Dags för Flytt?Jag hade egentligen tänkt skriva mål för 2017 men det ändrades något när jag fick reda på att jag kommer behöva flytta till sommaren eftersom sparkvot, kassaflöde, och budget påverkas extremt mycket av detta.
Jag har identifierat några alternativ som jag tänker att det är bra att bolla med så många som möjligt. Just nu har jag ett andrahandskontrakt till en bostad, där ägaren tänkte sälja bostaden till sommaren. Jag har spånat lite på alternativ och tänkte lista alternativen nedan.

Alternativ 1
Jag blev erbjuden att köpa lägenheten jag bor i till marknadspris minus mäklararvode och eventuella renoveringskostnader*.
Fördelar:
 • Minskar mina boendeutgifter med ca 500kr till 4200kr/månad (ränta(1.69% enligt SBAB) och avgift )
 • Ganska bra läge för priset (15 min till jobb/stan/aktiviteter), även om det är till synens undangömt.
 • Portföljen kan hållas ganska intakt och inbetalningar fortsätter på en något lägre takt än dagens.
Nackdelar:
 • 29 kvadratmeter är inte jättestort även om jag är mer än nöjd med det så vet jag inte om det är något som passar 10år framöver även om jag tycker det borde passa närmaste 2-3 åren i varje fall.
 • Kassaflödet minskar jämfört med (Alternativ 2). Även om kostnader minskar kommer en del av kassaflödet gå till amorteringar, denna andel är nästan lika stor som utgiftsposten då jag kan få hjälp med insatsen via privatlån av närstående som jag vill betala tillbaka omgående.
 • 1.3 miljoner i lån. Även om kostnaderna minskar och amorteringar ökar mitt personliga EK så sitter man ändå på en ganska stor skuld.
*inte hundra på vad detta innebär, ny kyl/frys kanske, golvet hade slipats konstigt och "viker" sig.

Alternativ 2
Hyra en lägenhet. Jag tycker det är egentligen dumt med andrahandskontrakt då man kan behöva flytta på relativt kort varsel. Kollar jag bostäder på boplats så ser vi antingen bostäder som är väldigt långt bort till ungefär samma pris som nu fast något större. Jag tycker dock mindre färdtid är bra och betalar gärna mer för att bo närmare. Tid är ändå något jag bokstavligt talat jobbar för att få mer av. Jag har även gärna lite större än nu om jag ändå ska flytta.

Fördelar:
 • Inga lån
 • Större boende
 • Portföljen kan hållas helt intakt och inbetalningar kan ske som vanligt (om något mindre)
Nackdelar:
 • Högre kostnad för bättre läge eller större lya
 • Största nackdelen: Jag kanske inte har kötid nog för lägenheten. Detta medför en flytt till boende längre bort (vilket förlorar tid som är ganska viktigt)

Alternativ 3
Köpa bostadsrätt via hemnet eller dyl. 
Fördelar:
 • Större bostad
 • Långsiktigt boende och potentiell värdeutveckling som bör vara bättre än (Alternativ 1)
Nackdelar:
 • Hela portföljen kan behöva säljas och det är oklart om det räcker då lånemängden är begränsad av min bruttolön och inte mina tillgångar. 
 • Upp till 1.7 miljoner i lån, alltså en ännu större skuld vilket inte är särskilt attraktivt.
 • Om portföljen säljs har jag ingen backup/buffert/trygghet (som t.e.x. en portfölj på en kvarts miljon ger)

I slutänden lutar det åt att köpa befintliga boende om jag inte hittar något större som jag kan hyra som även är i närheten där jag är nu för ungefär samma pris. Problemet kvarstår dock med kötiden som jag är osäker på om den räcker (vad får man i Göteborg med 4 års kö? Någon läsare som vet?).
Går hyresvärden på lön etc. borde det vara lättare då jag inbillar mig att den är hög bland dem som söker samma typ av lägenhet. Vid köp har jag även fördelen att byta upp mig om några år. Vad tror ni?

9 kommentarer:

 1. Alt 1 men med utvärdering av liknande lägenheter i samma storlek och pris. Ha inte massa onödiga kvm som kostar massor bara för kanske framtida behov eller potentiell vinst. Optimera kassaflödet ist och köp större när det behovs.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för input :) Låter vettigt!

   Radera
  2. Håller inte med. Det dyra med bostäder är transaktionskostnaden som blir en kostnad on top på marknadspriset. Att ständigt byta bostad efter behov kommer på lång sikt troligen bli dyrare än att byta mer sällan och därmed periodvis bo mindre ändamålsenligt.

   Nu vet jag inte vad ditt sparande är men men fundera kring hur många månader av sparande som krävs för att täcka upp för en ytterligare transaktionskostnad.

   Du skulle knappast betala 39 kr i courtage varje månad för att köpa en aktie i investor månatligen. OM du kan köpa 10 investor efter 10 månader för ett courtage om 39kr totalt.

   Radera
  3. Det är sant och det har jag nog inte tänkt så mycket på. Dock tänker jag mig väl att om jag köper kommer jag bo där lite längre än behovet så att det är "trångt" ett tag innan jag skulle tänka mig flytta. Både för trivseln och privatekonomin kommer jag vilja flytta så sällan det går.

   Radera
  4. Än värre blir det med hus då åker du på lagfart och ev. pantbrev som kan landa på flera hundratusen tillsammans, åtminstone i Stockholm. Där om något är det relevant att köpa drömkåken direkt och inte mellanlanda i ett litet radhus så länge.

   Detta får ju förstås vägas mot den ökade månatliga utgiften men då ränteläget är som det är så är det vinstskatt, mäklararvode, pantbrev och lagfart som är de stora utgifterna.

   Bara att räkna på det och ta hänsyn till i kalkylen. :)

   Radera
 2. Fick lägenhet i Göteborg på boplats efter mindre än en månad. Dessutom i ett av de bättre områdena i staden.

  Jag var aktiv alltså inne på boplats flera gånger per dag och sökte. Kort och väsentlig presentation av mig själv.
  Privata värdar väljer själva vem de vill ha som hyresgäster!

  Hoppas du hittar något passande!

  /Aktieflickvännen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter gött! Var hyran anständig?

   Jag håller ögonen öppna på boplats men 1-2 tusen sökande och många som går på kötid inger inte mycket hopp. Tack för tipsen!

   Radera
 3. Gällande minus renoveringar rekommenderar jag att du tar in en besiktningsman för att göra det. Kostade 4000 kr för vår bostadsrättsvilla och innebar att vi upptäckte att det nya badrummet inte var fackmannamässigt utfört vilket säljarna nu reklamerat (de renoverade förra året) och får iordningställt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra tips! Det var mycket billigare än jag trodde (Kanske blir ännu lite mindre för mindre lägenhet?).

   Radera