2014-02-10

Tele2 VD på besök och Norska banker

Idag besökte VD för Tele2 Sverige Chalmers. Som i pressmeddelande så sa han åter igen att om det sker någon handel av någon operatörs nätverk så är Tele2 på köp sidan med de skalningsmöjligheter som det ger i from av mindre kostnader per person och data. Han gick även in på hur "bucket payments" är en väldigt bra strategi för det är bekvämt för kunder att köpa tjänster för en fast summa likt Netflix och Spotify. Han såg att alla teleoperatörer var ganska stabila i Sverige med hyfsad lika stor del av kunderna nu som för fem år sedan. Resultatmässigt ska de kunna nå en tillväxt på 1-3% men inte genom nya kunder utan minskade kostnader och erbjudandet av fler tjänster. Förtroendet för Tele2 Sverige var starkt efter föreläsningen. Problemet är att det finns så många fler områden som gör att innehavet för mer sig en del mer risk. Utflödet av 300'000 kunder ur Kazakstanska nätet var lite oroande för min del även om de har 3 miljoner kunder kvar. Fortfarande osäker på mitt innehav, ur konkurrens synpunkt så erbjuder de bra och billiga tjänster. Men det är så svårt att tolka om de kan konkurrera på detta sätt i andra marknader då olika länder har olika inträdesbarriärer.

Sedan finns det intressantare bolag som är mer lättolkade. Det finns mycket billiga bolag i Norge bla Atea som Aktieingengören belyste här. Hoppas att den höga utdelningen är ett tecken på undervärderat företag istället för att den har problem. Verkar som den haft en del svårigheter men nu löst det mesta. Ska under veckan läsa deras årsrapport och se analysen igen. Främst ser jag att de ha en väldigt bra utdelning samt utdelningstillväxt. Men det verkar som ett ganska stabilt företag som i brist på uppvärdering kommer dela ut mycket. Norway Royal Salmon dök också upp med hög utdelning och gick från en hävstång på 9.31 till 1.35 nu. Alltså har de låg belåning. Läste att en avskräckande risk inom laxodling som är om det blir någon sjukdom får lusläsa rapport den 25 februari. Verkade dock som en lite annorlunda industri.

Annars så var två norska banker av högt intresse. Sparebanken Ost och Sparebanken Vest som båda är delar i Sparebank 1 Alliansen som är den näst största banken i Norge efter DNB, Nordea är trea. Precis som bankerna i Sverige så tog börskraschen hårt på bankerna även i Norge. Dock verkar det som att inte förrän senaste året som vinsterna börjat gå uppåt istället för neråt. Har än så länge bara kollat Sparebank Øst senaste kvartals rapport men de har medel för att klara 12 månader utan tillskott av nytt kapital enligt Basel I och deras kapitaltäckning ligger på 15% och de har nått målen som norska banker har fram till 2016. Sedan precis som i Sverige så är det tal om att höja säkerheten i banker ännu mer. Det som är bra inom Sparebank alliansen är att de kan låna av varandra för väldigt förmånliga summor om jag tolkat rätt. Likaså agerar de mäklare och säljer försäkringar som vilken storbank som helst. Utöver förbättring av marginaler samt tillskott av många nya både sparare och låntagare så får Ost en ganska stabil tillväxt. De delar även ut 3NOK vilket blir en direktavkastning på 6.54% i dagens kurs och kommer dela ut givmilt i framtiden så länge de har kapital nog att möta nya reglingar. Information om risker och finansiell stabilitet finns väldigt bra beskrivet på Moody's kreditvärdering. Funderar på att sälja av Swedbank i för att få bankexponering i Norge istället. Swedbank känns dyr vilket medför att den har en mindre uppsida och större nedsida än man vill ha som en intelligent investerare.
Tål att nämna så har båda norska banker runt P/E 8 och P/B på 0.91.

Vad tror ni om Tele2? Är det för mycket nedsida? För lite uppsida?
Norska börsen och bankerna? Billiga och bra eller skräll? Byta ut Swedbank mot Sparebank eller komplettera?

2 kommentarer:

  1. Hej jag har investerat lite väl tungt i Tele 2 och det har varit motigt på sistonde, jag tror att nersidan begränsan nu pga av direktavkastningen. Uppsidan är tveksam , skulle nog till en strukturäffär av något slag för att få fart på den. Kan tänka mig att lönsamheten får en boost närmaste kvartalen då dom inte kommer bygga ut i Norge som tänkt,

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hur har du tänkt med fortsatt innehav? Känns som direktavkastningen är enda fördelen och det finns andra med liknande avkastning men även tillväxt. Funderar på om det är värt med en mindre förlust för att köpa ett annat bolag eller om man ska vänta på utdelning samt att kursen går plus eller break even inom ett år eller två. Lät som du var mer inne på alternativ två. Som du säger så kanske nästa kvartalsrapport kan visa en bättre bild på framtiden då den nuvarande verkar lite optimistisk.

      Radera