2015-02-12

Lite rapportkommentarer och försäljning/inköp


Det kom ganska många rapporter förra veckan. Till min glädje har alla rapporter hittills i år varit inom mina förväntningar. I fallet av Nordnet och Nokian Tyres hade jag och marknaden vitt skilda meningar innan och marknaden justerade upp båda innehaven med 10-20%. TGS hade redan släppt sina preliminära siffror (under sin kapitalmarknad, som rekommenderas) tidigare så det var egentligen inget märkvärdigt i deras rapport och innehavet är 30% upp sedan köp i December. Jag går i säljtankar kring TGS, det är ett riktigt bra bolag men jag tror det kommer vara möjligt att köpa dem billigare under året eftersom de flesta siffror kommer stå ganska still.

Nokian Tyres
Jag köpte Nokian på en nivå där jag tyckte att jag egentligen inte skulle få den riskpremie jag önskade vilket var varför jag tog en ganska liten position. Tanken var att jag ändå tyckte den såg billig ut och skulle öka igen när den gick under 20 EUR. Sedan var jag för feg och litade inte på min egna uppfattning om Nokians inneboende värde och ökade inte. Strax innan rapport började kursen gå upp och på rapportdagen steg den ytterligare 10% vilket gjorde att jag sålde min lilla position. Efter courtage var jag +17%. Jag tycker helt enkelt inte att dagens pris reflekterar fortsatta intäktsbortfall som de redan flaggat för svagare Q1-Q2 2015 och framtida svagheter i Ryssland & CIS. Jag har nästan skrivit klart en analys på bolaget och hoppas publicera snart nu när det finns uppdaterade siffror. Det lär dock dröja en stund med tanke på att jag brukar vilja läsa/skriva om de bolagen som avger rapport som ramlar in hela månaden.

Statoil
Låga produktionskostnader och stark finansiell ställning gör Statoil till ett fortsatt tryggt alternativ inom oljesektorn. Mindre investeringskostnader började man redan förra året för att ge mer kapital tillbaka till ägare. Utdelningen ska bibehållas på 1.8NOK för de första 3 kvartalen i år. Jag gissar att det blir en liten höjning i slutet för att amerikanska investerare gillar årliga höjningar. Skulle oljepriset hålla sig på vettig nivå lär de även kunna återköpa en del. Lite synd att nedgången var pga oljan då de kunnat återköpa billigt annars. Från vad de sagt lät det som att utdelningen lär bibehållas men återköp kommer inte ske ifall oljan är fortsatt låg. Jag var på väg att sälja på 148 men jag var upptagen då den flög upp och dagen efter gick det ner igen. Jag funderar fortfarande på att om allokera lite av min olja till annat.

Fortum
En snabb kommentar på ett tidigare innehav är nog i sin ordning. Jag blev positivt förvånad av att kassaflödet ökat trots lägre spotpriser och försäljningar av distributionsnät. Belåningen hade också minskat väldigt mycket och jag är fortsatt klart positiv till att Fortum kan leverera långsiktigt värde. Problemet är hur mycket man vill betala för dem. Verksamhet i Ryssland är fortfarande ett minus, likaså blir vintrarna kortare och varmare vilket gör att uppsidan minskar. Det blir intressant att se hur det går med våg och sol tester de gör och om de tänkt expandera till något annat land, gå in mer i övriga Europa. Till dagens kurs tycker jag inte den är köpvärd. Långsiktiga investeringar skrev bra om rapporten HÄR.

Spelbolagen
Jag har sedan länge hållit ett öga på spelbolagen. Jag har tidigare ägt Bettson men sålde då jag tyckte värderingen var för ansträngd på uppblåsta tillväxtförväntningar. Sedan dess har det varit en otroligt stark sommar för Bettson och aktien förblev därmed dyr. Rapporten som kom tyckte jag var som väntat och bolaget tuffar på men värderingen är fortsatt ansträngd.
Unibet har likaså haft en stark sommar med efterföljande svag Q4 vilket sänkte kursen markant och även innan rapport hade kursen gått ner en del vilket jag blev ganska glad över och jag plockade in 19 aktier på 456kr då den gick under mitt köptak som baserades på FCF på 35kr aktien och P/FCF på 13 jag har även räknat med vad jag tycker är en konservativ utdelningstillväxt på 8% (den blev +72% nu om man jämför med i fjol).
Mr Green har länge varit mitt val bland spelbolagen och pga skattesmällen så underavkastade den rejält där den tidigare vart i linje med de större bolagen (om inte bättre). Jag tror fortfarande att Mr Green kommer göra bättre på några års sikt. Jag tycker dock den korta historiken samt att det är ett mindre bolag (alltså mer känsligt för oförutsedda händelser, tex. skattetvisten i österike) gör att jag är ganska nöjd med befintlig storlek i portföljen.

Framåt
5/5 korrekta gissningar på var bolagen kommer ta vägen är alltid roligt. Vi får se om det går lika bra med resterande innehav. Protector och Awilco rapporterar idag, från Awilco förväntar jag mig en utdelning på 1.1-1.15$ vilket blir mer NOK än förra året pga växelkursen, likaså tror jag inte de får förnyat kontrakt. Det ska bli intressant om jag gissat rätt.
Protector tror jag kommer hamna på en EPS på 4.2-4.6 och en utdelning på 2-2.3, där de högre talen är ganska optimistiska och de lägre kanske mer realistiska. Protector gick i dagarna över P/E 10 för första gången så vi får se vad marknaden säger, spontant känns det som för höga förväntningar men blir marknaden besviken så är det inte otänkbart att jag ökar då den är fortsatt billig även om jag är hyfsat nöjd med Protectors storlek i portföljen.
Nästa vecka blir det Mr Greens tur och där väntar jag mig inte så mycket. Ska bli intressant hur de redovisar vinst/kassaflöde/avsättning av skattetvisten. Förhoppningsvis går kursen ner mot 30 då jag tror de Mr Green kommer kunna göra bra ifrån sig i år.
Sista veckan i februari är det Bahnhof och Vardias tur. Det intressanta där är väl om det är vinst i Vardia och vad utdelningen blir i Bahnhof annars är det egentligen inte så mycket att se över där då båda är på rätt spår.

Vad tyckte ni om rapporterna? Var det som förväntat? Är jag för ivrig med transaktionerna eller är huvudet fortfarande på plats? :P

3 kommentarer:

 1. Det är lätt att komma åt köpknappen i dessa tider. Jag försöker dock stanna upp och tänka på att vi är uppe på ATH och att det kommer en rekyl inom kort som kan bli köpvärd. Var precis som du nära att köpa Unibet igår men stoppade mig. Men detta kanske är det normala börsklimatet nu? onormalt isf :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tankegången är väl att risken för crash finns alltid så det är bara att fortsätta investera i bra bolag som är rimligt till lågt värderade för att minska risken för nedsida. Med andra ord så finns det mindre chans att något går ner och även om säg Unibet går ner så är det ett trevligt bolag att ha i portföljen. Men att börsklimatet är lite kaos är ett faktum, det fula är att det ger desto mer möjligheter när marknaden överreagerar i fundamentalt starka/bra bolag som jag tyckte var fallet i Unibet och även Nokian Tyres/Statoil/TGS i december, sedan kan det dock vara slump att det gått så bra i de bolagen och det har gått bättre än vad jag hade trott. Jag inbillar mig att min efterforskning har gett avkastning till viss del. Får väl se i framtiden om jag kan göra det i fler tillfällen om jag har rätt eller fel.

   Radera
  2. Ja man kan bara spekulera i det, jätte svårt att säga. Unibet är nog ett bra val om man ska köpa något iaf, hög utdelning och fina marginaler.

   Radera