2015-02-01

Portfölj Januari

I Januari har börsen gått som tåget. Portföljen gjorde ATH både i ROIC(%) och i absoluta tal där portföljen för första gången gick över 300 000kr vilket var lite roligt. ROIC gick enda upp till 30%, 1% mer än i Juli i fjol , att de gjorts en del insättningar sen dess gör det smått förvånande att det blev ATH. Likaså, så har portföljen på en månad gått upp 10% vilket är smått otroligt och något oroväckande. I somras tog det bara en månad innan allt gick ner igen så vi får väl se om det blir en till sättning, utdelningarna kan göra att det dröjer ett tag dock. Inte för att jag inte tror på mina innehav men lite snabbt har det gått.
Dollarn har varit starkt bidragande faktor då jag har 28.5% av mitt innehav i USD men det ska inte glömmas att även den norska kronan har återhämtat sig något sedan slutet av förra året vilket påverkar en del då jag har hälften av portföljen i Norska innehav.

Allmäna tankar
Så vad har hänt med bolagen? Enda egentliga nyheten har varit från TGS kapitalmarknadsdag som finns att hitta HÄR, jag tycker den var väldigt läsvärd/sevärd för de som äger bolaget och det gjorde mig mycket tryggare med innehavet i sig. Utdelningen spås vara densamma och intäkterna för året på en något lägre nivå men likaså bör utgifterna minska. Det bästa är att TGS har historiskt överpresterat när marknaden varit dålig och med deras stabila finansiella position har de möjlighet att utföra lite M&A aktivitet vilket kan bli högst gynnsamt för aktieägare. Något som jag nästan missade är att TGS återköpte aktier för 25 MUSD under december månad. Detta blir en återföring av kapital på 1.8 NOK/aktie vilket var väldigt trevligt och de köpte runt botten vilket är ungefär när jag köpte, så de återköper vid bra kurs.

Andra innehav har inte gett några nyheter men några av mina större innehav har ökat en del däribland Bahnhof, Protector och Iron Mountain. Gissningsvis på bra börsklimat och förväntningar inför rapport. Protector närmar sig sakta men säkert en OK värdering medan Bahnhof är nästan dyr och jag tror marknaden kanske är lite väl positiv. Inte för jag bryr mig så mycket och kommer behålla oavsett. Iron Mountain däremot, funderar jag på om den borde vara kvar i portföljen, kursutveckling och den starka dollarn har gett mig 50% i avkastning på ett halvår. Jag tror det kan komma en utdelningshöjning under året och fortsatta ökningar på runt 4%/år vilket är trevligt med 5% direktavkastning men det känns som risken för nedsida är mycket större nu än tidigare. Å andra sidan en bra placering i brist på andra möjligheter men hade inte suttit fel med lite likvida medel till nästa sättning.
Även Atea uppvärderades efter att ha gått i sidled i ett halvår. Jag har inte sett några specifika nyheter men det kanske förväntas en bra rapport vilket jag gissar att de kommer leverera på och en liten ökad utdelning kanske?

Viktiga händelser i Januari:
 • Jag köpte Nordnet, 300 aktier á 25.8 kr. Köpet kommer att tillföra tillföra 300 kr i utdelning på årsbasis. Nordnets portföljvikt är 2.6%.
 • Jag köpte Apple Inc, 12 aktier á 110$. Köpet kommer att tillföra tillföra 200 kr i utdelning på årsbasis. Apples portföljvikt är 3.8%.
 • Jag fick utdelning från MAIN på 96kr (14 kr källskatt)
Övriga händelser:
 • Kinder Morgan ökade sin kvartalsutdelning med 3% från 0.44$ till 0.45$ eller 10% om man jämför med samma kvartal förra året. Utbetalning sker i Februari och avskils till ägare av aktien den 29:de Januari. Utdelningen blir runt 204kr brutto för mitt innehav.
 • TGS kapitalmarknadsdag:
  • Q4 revenues expected to be approximately 298 MUSD, up 10% from Q4 2013 -Record high quarterly revenues for TGS
  • Expected 2014 full year revenues of approximately 915 MUSD, up 4% from 2013
  • The Board will propose to the AGM in May a dividend of NOK 8.5 per share
Totala utdelningar i år uppgår till : 82 (0)
Utdelning på årsbasis uppgår till: 15000
Utdelningen i Januari uppgår till 82kr och för senaste 12 månaderna ser det ut enligt följande:
Uppdaterade portföljallkoering finns som vanligt på portföljsidan i menyn ovan. Graferna är självuppdaterande men har fortfarande (till mitt förtret) inte lyckats få tabellen självuppdaterande eller interaktiv (så man kan justera den från bloggen direkt). Någon läsare som vet kanske?

Tankar om månadens transaktioner
Jag har velat ta in Avanza eller Nordnet ganska länge. Medan Avanza blir dyrare och dyrare så har Nordnet faktiskt kommit ner under de senaste månaderna och handlas under P/E 15 på nästa års vinst vilket är priset jag är villigt att betala för ett tillväxtbolag vilket jag anser att Nordnet är (borde jag det?). En utdelning på mellan 3.8% som jag tror kommer kunna höjas långsiktigt är också trevligt. Jag skrev mer om bolaget HÄR eftersom de oväntat släppte sin årsrapport. Med tanke på deras oregelbundna historiska intjäning funderar jag på om jag verkligen vill betala för tillväxt. Gissar dock på att eftersom antalet kunder har ökat blir intjäning mer stabil. Det visade sig bli kortsiktigt gynnsamt men efter att ha läst rapporten känner jag mig mer trygg inför framtiden.

Apple diskuterade jag HÄR. Jag tycker att de enorma kassaflödet är attraktivt och att stora återköpsprogram kommer kunna tillföra bra avkastning till aktieägare kombinerat med en något låg utdelning. Verkade som tajmingen var hyfsad då de gick ut med rekordresultat några dagar senare. Apples vikt i portföljen är inte jättestor så det påverkade inte enormt. Då jag följer bolaget på Seeking Alpha så är det otroligt mycket brus om diverse saker. Jag hade tänkt avsluta min uppföljning på bolaget för att slippa allt brus. Som tur är täcker Magnus bolaget som han gjorde HÄR, och Långsiktiga Investeringar HÄR. Som jag ser det: Apple är här för att stanna, de har en bra inlåsningskultur och ett varumärke som säger prestige vilket gör att det blir dyrt och de får höga marginaler. Alla skäll till att jag inte äger några produkter själv. Men det är svårt att undvika hur många som har och jag tror inte det kommer ändra sig. Resten är BRUS. Innehavet är även delvis, ett experiment för att se om jag får någon avkastning från att de återköper stora mängder egna aktier. I en artikel på SA hittade de att IBM hade man som ägare fått mer om de bara delat ut pengarna istället och man återinvesterat i indexfonder så vi får se hur det går.
Apple handlas även för P/E 13 (117$/(53B$/5.8Bsh)) enligt ledningens prognos vilket är väldigt billigt för ett såpass stort och stabilt bolag som Apple är.

9 kommentarer:

 1. Intressant att läsa! Har själv också Iron Mountain och går också i säljtankar där. Det som håller mig kvar är att jag inte vill tappa exponering mot usd som fortsätter gå bra när jag inte har något annat jag är sugen på just nu i USA. Funderar lite på Aflac men har inte bestämt mig än. Kommer nog behålla den ett tag till så länge den är i sin otroligt positiva trend uppåt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trevligt att jag inte var ensam om den otroliga uppgången :)
   Det blir nog att jag behåller i brist på andra intressanta bolag att ta in. Allt jag övervakar just nu är över 10% från att vara köpbart vilket är lite tråkigt. Funderade på att byta till EPR (biograf REIT) men den har också utvecklats väl senaste. IRM 5% utdelning är även trevlig att trösta sig med. Aflac har jag kollat på förut med tycker DA är för dålig :/

   Radera
 2. Ja jäklar vad svenska börsen stack i januari. Jag tycker nog det ser mer intressant ut att hänga kvar i USA än handla i Sverige nu. Tråkigt, jag satt och väntade på Sandvik bland annat och lite annat jag tänkt köpa men allt rusade ju.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja USA verkar ha mer potential, synd bara att courtaget blir högre. Jag hade hoppats på Swedbank och Castellum skulle gå ner lite men det var bara upp, upp som gällde :/
   Hade lite flytt med att Nordnet blev billigt kändes det som.

   Radera
  2. Jag är lite i Norge. Vi kanske skulle kolla upp nordiska länderna lite?

   Radera
 3. Intressant om Apple, man blir lite suga måste jag erkänna. Men hur ska de kunna behålla sin dominans så teknik- och trendkänslig den är?

  Vänliga hälsningar

  SvaraRadera
  Svar
  1. lite sugen skulle det stå =)

   Radera
  2. Tycker inte den är så känslig. Hårdvara ligger de efter Android redan nu (och har gjort ett tag) men de säljer fortfarande som smör och jag tror både hård- och mjukvara kommer följa med den generella utvecklingen. Även om de skulle följa utvecklingen medelmåttigt (vilket jag inte tror) skulle de fortfarande kunna sälja bra då många är vana vid Apple produkter och lite inlåsta (finns folk med apple produkter överallt). Har även märkt att folk köper lite likt modé (har man pengar ska man ha Apple, man ska ha Apple för det är "Coolt"). I korthet är de för stora och integrerade för att folk ska sluta använda dem bara så där. Blev väldigt mycket användning av tro nu men jag tycker inte man behöver göra några orimliga antaganden för att bolaget ska se attraktivt ut. Även med 0-tillväxt och minskande marginaler kommer de tjäna mycket pengar. Diversifieringen som Långsiktiga Investeringar pratar om är också trevlig (CarPlay, iTunes).

   Radera
 4. Intressant med Nordnet, det skall jag kolla på som ett möjligt innehav! Har kollat lite på svenska banker och tror att både Nordnet och Avanza kommer att fortsätta ta marknadsandelar från storbankerna vad det gäller aktieplaceringar. Ett bättre utbud och billigare priser är helt enkelt allt för attraktivt.

  Mvh,
  Nordic Yield

  SvaraRadera