2015-04-24

Kort om: Atea Q1 2015

Atea släppte sin rapport (och presentation) för Q1 2015 igår. Vilket för det mesta var goda nyheter som jag tänkte sammanfatta. Marknaden tyckte tvärt om och drog ner kursen 5% även om den då gått upp lika mycket dagen innan för att Atea tydligen är en uppköpskandidat. Kursen lär gå ner lite till idag då den handlas utan utdelning från och med idag. Vill man ha ett bra inköpspris kanske det är något att tänka på.

Huvudpunkter för Q1:
 • Intäkter ökade 10.4%, till 6498 (5884) miljoner
 • EBITDA ökade 12.1%, till 202 (180) miljoner
 • EBITA marginalen stod still på 3.1% (3.1%)
 • Kassaflödet ökade med 174 miljoner till 24.8(-149.4) miljoner
Överlag så har det gått ganska bra även om jag ser att EPS minskat (med 0.2kr) p.g.a antalet utestående aktier ökat med 1.1 miljoner. Från 0.68 till 0.66 för kvartalet även om EPS alltid har varit ett konstigt sätt att se hur det går för Atea. För att bedöma Atea är kassaflödet det lättaste att använda och då de är historiskt starka kassaflödesmässigt i Q4 (även om det blivit bättre på senare tid) så är nästan rullande 12 månders kassaflöde ett bättre sätt att mäta hur det går. 1132 miljoner ligger kassaflödet på senaste 12 månader eller 10.7 kr /aktie. En del av detta används förstås till fortsatta investeringar etc. men Atea tuffar på över förväntan.

Som jag misstänkte så är det ökade kassaflödet hänförbart till positiv ändring i rörelsekapital (working capital) eller i Ateas fall de har sålt produkt till kund och fått betalt innan Atea har behövt betala till sina leverantörer. Detta gör att de har negativt rörelsekapital vilket vanligtvis är ganska dåligt. Dell har dock länge framgångsrikt använt en liknande modell och även McDonalds och Wallmart likaså vilket visar på effektivitet inom organisationen. Här verkar Dell var det bolag som är närmast med tanke på att de säljer liknande tjänster.

Som jag nämnt tidigare är alltid förvärv en orosfaktor men i rapporten nämner de specifikt att Danska Axcess bidragit positivt redan i första kvartalet genom att de kan erbjuda en bättre produktmix till högre marginaler. Detta verkade allmänt vara trenden och skället till att Atea uppnått högre intäkter och bättre marginaler under kvartalet än förra året.
De nämner även hur datasäkerhets industrin kommer att växa 10% per år kontra 3-4% på generella IT erbjudanden. Atea står väl förberedda för att kunna ta till vara på denna tillväxt.

Jag såg även att de minskat på skulden med 83 miljoner efter att de behövde öka belåningen något kvartalet innan för att ha råd med både utdelning och förvärv. Detta tycker jag är helt rätt att göra och i brist på bolag att köpa upp så lär det fortsätta.

Annars var det egentligen inga konstigheter i rapporten och jag är en fortsatt nöjd ägare. Tankar om rörelsekapitalet och rapporten?

7 kommentarer:

 1. Man ser inte ut att uppnå de uppsatta målen för 2015 men jag räknar fortfarande på det. Återkommer när jag är klar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ser jag fram emot. Jag tycker det är något svårt att göra bedömningar på kvartalsbasis men det lät som att det gick bra på de flesta led. Vad är det som gör att du tror redan nu att de inte kommer klara sina mål?

   Radera
  2. Efter att ha läst igenom mina anteckningar är väl det främsta skälet att man gav upp dem redan 2012 på grund av tuff marknad :P.

   Radera
  3. Finns förklaring med tabell i min analys: http://aktieingenjoren.blogspot.se/2015/04/analys-atea.html

   Radera
 2. Bra sammanfattning! Inte kollat närmare på Atea men blir lite sugen efter din och Aktieingenjörens inlägg. Direktavkastningen ser ju väldigt lockande ut, men vad anser du/ni om värderingen i övrigt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ökade i Februari så jag tycker väl fortfarande att värderingen är attraktiv. Jag tyckte finansnovis beskrev det väl i Aktieingenjörens inlägg. Atea har såpass hög utdelning att så länge utdelningen är stabil kommer man få en god avkastning. Då blir eventuell tillväxt bara en bonus. Jag tycker utdelningen verkar vara ganska stabil även om de kanske skulle behöva dra ner förvärvstakten för att inte behöva belåna sig men än så länge belånar de sig lite för att försöka uppnå både utdelning och tillväxt vilket jag ser som trevligt i dagens lågränte miljö. Sedan är det inte det bästa bolaget så den kanske bör handlas till viss rabatt men jag inbillar mig att den bör handlas till en mindre rabatt än idag. På kort sikt är jag oklar/osäker hur mycket uppsida det finns utöver utdelning men på lång sikt (5-10 år) tror jag bolaget kommer kunna växa (så får vi se om marknaden följer med :)).

   Radera