2015-10-27

Kort Om: Bahnhof Q3


Bahnhof släppte sin rapport igår som finns att läsa i sin helhet här (länk).

Huvudpunkter för Q3:
 • Omsättningen ökade med 28% till 173(135.4) miljoner
 • EBITDA ökade med 18% till 29 (24.6) miljoner
 • EBIT ökade med 5.5% till 21,2 (20.1) miljoner
 • Resultatet efter skatt ökade med 2.5% till 16.1(15.7) miljoner
 • Resultatet per aktie ökade med 2.7% till 1.5 (1,46) kr
Som väntat har omsättning ökat något otroligt p.g.a förvärvet av Tyfon utöver den som vanligt, starka organiska tillväxt som Bahnhof fortsätter att leverera. Resultatet fortsätter förstås att belastas negativt jämfört med året innan p.g.a den nya skattesatsen när de flyttade sitt huvudkontor till Sverige. Att vinsterna ändå ökat får det att dra lite i mungiporna. Tyfon förvärvet belastar även resultatet då en del engångskostnader av integrationskaraktär fortfarande tas i Q3. Från och med Q4 ska vi tydligen se ökad vinst vilket blir trevligt.

Företag
Företagssidan stod för 56% under kvartalet vilket är intressant då företagssidan verkar växa i samma tempo som privatsidan vilket är trevligt. Orderingången var tydligen fortsatt stark även om sommarmånaderna brukar vara ett svagt kvartal. 

Privat
Privatsidan fortsätter att växa som det knakar med nästan 10000 nya privatkunder för att totalt ha över 200000 privatkunder. Jag har tidigare nämnt att 5000-7000 var en vettig tillväxt takt som såg ut att kunna fortsättas med men Tyfon kanske hjälper här eller så har de haft en väldigt bra kvartal.

De har även fått lite priser för att de har såpass hög kundnöjdhet vilket får en att vara en nöjd aktieägare och lite bitter att man bor i ett Com Hem hus.

Elementica
Det har äntligen kommit information om Elementica! Ett memorandum kommer ut på den 4 November klockan 9.00 som jag förmodligen kommer läsa igenom (håller tummarna för att det inte är för långt). Bahnhof ägare har företrädesrätt, tyvärr kommer bolaget ej att noteras på börsen initialt utan det kommer komma senare "vid lämplig tidpunkt" vilket gissningsvis är  Elementica står färdigbyggt och säljer eller när de sålt sin idé till andra. 

Då de faktiskt kommit såpass långt i planeringen får jag av tidigare information att döma anta att de redan har en del kunder. De verkar även ha ett attraktivt pris på 0.05$ per kWh vilket är en fjärdedel av priset på andra tillgängliga alternativ på Datahallar i Sverige. De verkar även som att det finns en skatt som kommer slängas på vilket bör gynna Elementica desto mer.

Finansiellt och framtiden
Kassaflödet från verksamheten för kvartalet var ganska lågt men detta hörrör från att de återbetalar skulderna de tog på sig vid förvärvet av Tyfon, som de då betalar tillbaka i ett ganska snabbt tempo vilket uppskattas av ägare (läs mig).

De har fortfarande 95 miljoner i kassa och för helåret gör det inget om kassan minskas jämfört med i början av året med tanke på utdelning på 32 miljoner och förvärv på 70 miljoner. Deras utdelningskapacitet bör inte heller ta någon skada då de redan innan hade en ganska stor kassa.


Reflektioner
Bahnhof fortsätter rulla på. Jag tycker dock  värderingen har blivit ganska extrem på senaste tiden och sålde 12% av mitt innehav, tydligen för tidigt eftersom kursen som vanligt går upp efteråt ^^
Med ganska optimistiska antaganden så tar det två år att växa in i dagens värdering. Dock är kvalitén i Bahnhof hög och andra bra investeringsalternativ lyser med sin frånvaro så jag lär behålla resterande andel.

Elementica är jag väldigt intresserad av dock vet jag inte riktigt hur man hanterar onoterade innehav, någon läsare som vet? Gissar att de inte går att inne ha i en ISK. På sikt lär det gissningsvis vara en god investering men mer information kommer i November så det blir till att läsa mer då.

2 kommentarer:

 1. Går ej att ha i ISK, vanlig depå eller KF.

  I PM stod följande i slutet:
  " Bahnhof under november genomför en nyemission i dotterbolaget Elementica Data Center Construction AB (556715-9495). Elementica har 20 miljoner aktier (varav 4 miljoner är typ A och 16 miljoner är typ B). Emissionen innefattar ytterligare 2 miljoner aktier av typ B. Elementica ägs till 80 procent av Bahnhof AB, och till 20 procent av KN Telecom. Elementica har två aktieslag typ A och typ B (typ A är röststarka på så sätt att en typ A aktie motsvarar 10 stycken typ B). Bahnhof AB innehar samtliga aktier av typ A. Syfte med emissionen: Syftet med emissionen är att göra det möjligt att snabbt realisera datahallen, genom en större och vassare organisation för att driva försäljningsprocessen. Förutsättningen för att lyckas är att projektet kan drivas som en fristående del av Bahnhof-koncernen, med en egen stark och offensiv organisation. Det handlar om att bearbeta den internationella marknaden. Kapitalanskaffningen syftar således till att skapa ett tillräckligt kundunderlag för att realisera projektet. I en senare fas kommer bygget av anläggningen att genomföras med främst banklån. Den totala investeringen, fullt utbyggd, handlar om 750 MSEK. Poster om 1000, 5000 och 25 000 aktier finns tillgängliga med ett aktiepris på 11 SEK styck. Närmare villkor framgår det memorandum som finns tillgängligt på hemsidan. Den som önskar bli ägare i Elementica kan teckna sig på följande adress: www.elementica.se Aktierna erbjuds utan företrädesrätt enligt principen först till kvarn. Bolaget kommer i nuläget inte att börsnoteras, utan det handlar om en Private Placement."

  https://www.avanza.se/placera/pressmeddelanden/2015/10/27/bahnhof-delarsrapport-3-2015.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för infon!

   Det gjorde det hela något besvärligt. Låter som det får räcka med att äga Elementica via Bahnhof även om det hade varit intressant att prova på för att se hur det funkar.

   Radera