2015-10-31

Inkomster och utgifter i Oktober


Detta är en ny serie inlägg av lite mer privatekonomisk karaktär som kanske är intressant, följande är oktober månad för mig:

Intäkter: Utfall (Föregående månad)
 • CSN: 11248 (9968)
 • Jobb: 2752 (3518)
 • Övrigt:  235 (305)
Totalt: 14240 (13771)


Utgifter: Utfall (Föregående månad)
 • Hyra: 4700 (4700)
 • Bredband: 244 (329)
 • Strömnät & el: 130 (115)
 • Försäkring: 84 (186)
 • Mat: 1584 (2137)
 • Resa: 0 (1380)
 • Mobil: 224 (224)
 • Nöjen: 330 (253)
 • Övrigt: 580 (860)
Totalt: 7928 (10127)

Sökte om bostadsbidrag och fick det beviljat på max belopp vilket blir extra 1300kr som kommer in varje månad. Nu blir det inte längre så långsökt att kunna investera lite pengar, behöver dock se så jag kan avvara lite för att fixa en potentiellt trasig dator. Jag var lite orolig att en stor andel aktier skulle minska på bidraget då tillgångar över 100 000 räknas med. Dock har CSN skulden blivit såpass stor att jag fortfarande inte kom över gränsvärdet.

Matkostnaden är jag både glad och något förvånad över. Trodde inte jag skulle komma så mycket under min budget på 2000. Att ha som mål att tappa några kilon har nog gett lite avtryck dock, främst då att jag inte äter lika mycket. Ganska trevligt att tjäna pengar på att tappa några kilon :)
Värt att nämna som en läsare tipsade om förra månaden är appen matpriskollen som var väldigt praktiskt, speciellt när jag i utdrag från ICA sett att jag sparat 179kr på kampanjer hos dem. Att jaga kampanjer är väldigt ekonomiskt och lite roligt för min del då det blir att man testar lite annorlunda saker kanske även om jag håller ganska hårt på att bara köpa sånt som jag faktiskt hade köpt normalt sett.

Blev ingen resa så den kostnaden försvann denna månad, tentor har även gjort att det funnits mindre tid till annat även om det blivit några sittningar som inte är så dyra som tur är. Annars har de flesta kostnader kommit ner andra månaden i ny lägenhet och jag tror de kommer minska ännu mer till nästa månad vilket blir gött. Även om bristen av tid gör att lönen lär landa på en del mindre p.g.a den tidigare nämnda tidsbristen.

Allt som allt är jag nöjd och ser fram emot att börja investera en mindre summa varje månad, kan rekommendera att söka bostadsbidrag för de som är studenter :)

4 kommentarer:

 1. Bra jobbat, Ruter. Cirka 50 % som sparkvot är riktigt starkt och låt säga att du kan fortsätta ligga kring denna processats kommer du kunna öka ditt kapital med råge!

  Försöker du veckohandla, planera inköp etc.?
  Ett tips som jag började med som student och som jag fortfarande utövar är att köpa billiga saker (spel, kläder, antikviteter etc.) på blocket och Tradera och sedan sälja det dyrare;) Förvisso en viss "risk" men det är såväl roligt och ofta vinstbringande!

  Keps it up!

  /Sofokles

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, hade faktiskt inte tänkt på att det blev så hög sparkvot, sen ska man inte glömma att leva också så en del av överskottet är märkt för en potentiell resa, man ska bli skönt att åter lägga undan lite till investeringar.

   Jag brukar försöka handla 2-3ggr vecka, delvis 1 gång i en ICA som är nära och 1 gång i Hemköp som finns nära, för att handla vad som är billigast. Planeringen är främst en kombination av vad som ser billigt ut och vad jag är sugen på. Sedan gör jag storkok för att inte behöva laga mat lika ofta.

   Tradera har jag funderat på men känner inte riktig att tiden finns för att lära sig hur man kan "vinna" den typen av aktivitet.

   Radera
 2. Fellow Bahnhof-ägare - har du hunnit kika något på prospektet för Elementica ännu? Jag försökte mig på en utvärdering och kom fram till att jag nog inte ville delta - men att det eventuellt kan vara en bra affär för Bahnhof. Jag tycker det är svårt att hitta särskilt mycket att läsa om Bahnhof tyvärr...Stick gärna hål på mina felaktigheter i texten :)

  https://skrivarkiv.wordpress.com/2015/11/04/utvardering-av-elementica/

  Har för övrigt till slut skalat av ungefär 20% av mitt innehav. P/E 24 på rullande årsvinst känns alldeles för högt. Fanns dessutom några faktorer till som gjorde att jag vill minska min exponering.

  SvaraRadera
 3. Kul att du gillade appen.

  En annan sak jag rekomenderar är
  http://www.matsmart.se
  Förvisso 50kr frakt och en hel del av varorna är inte speciellt billiga. Men det finns fynd att göra så det är värt att holla koll på sidan.

  Lycka till med sparandet och investeringarna.

  SvaraRadera