2015-11-08

Portfölj Oktober

I Oktober gick portföljen upp strax över 8% kontra börsen som gick upp runt 6%, för helåret ligger jag +11% kontra börsens +2%. Jag vet att jag inte slår börsen varje månad men det är väl ganska självklart roligt att se att mina egna val av aktier presterar bättre än index.

Oktober präglades av några småtransaktioner, där jag fortsätter bygga på min "fond" portfölj. Denna månad fick Nordnet och SHB utökade poster samt att Tele2 fick sig en liten post. Jag passade även på att byta några SHB B mot SHB A och tjänande 36kr. Jag funderade på om den ens är värt att byta men o andra sidan har de pengarna finansierat courtaget för ett 10 tal transaktioner. Eftersom börsen gått bättre har köplägen minskat vilket gör att jag egentligen inte är sugen på att ta in något under Oktober men planen är väl fortfarande en liten post i vad jag bedömer vara billigast. Min "fond" portfölj ser ut enligt följande (innehav under 7000):

Allmänna tankar
Andra månaden klar i eget boende och har börjat vänja mig vid det nya livet, skrev mer om intäkter och utgifter under månaden(länk). Efter att ha räknat på det lite ser det ut som att jag faktiskt kan investera lite pengar innan årets slut även om jag fortfarande är en bit från målet att tillföra 18000 i nytt kapital till depån.


Transaktioner i September:
 • Jag sålde 50 aktier i Bahnhof för 132,5kr med 75% vinst exklusive utdelning
 • Jag ökade i SHB, Nordnet samt en ny post i Tele2 och ABG Sundal Collier Holding
Utdelningar & relaterade nyheter:
 • Jag fick utdelning från MAIN på 101kr
 • Jag fick utdelning från NWH.UN på 151kr
 • Jag fick utdelning från W.P Carey (WPC) på 120kr
 • Jag fick utdelning från Lexington Reality Trust (LXP) på 238kr
 • Jag fick utdelning från Atea på 1022kr
 • Jag fick utdelning från BNS och NCC på 49kr

Totala utdelningar YTD uppgår till : 15341(14450)
Utdelning på årsbasis uppgår till: 15981 (17462)
Utdelningen i Oktober uppgår till 1684(2524).Tankar om månadens transaktioner
Som jag redan nämnt i min genomgång av Bahnhofs senaste rapport(länk) tycker jag priset sprungit iväg väldigt mycket och jag ser potential svaghet närmaste åren. Tycker även det rimligtvis borde finnas bättre investeringsalternativ med tanke på hur lång fram marknaden verkar värdera Bahnhof just nu. Jag behåller fortfarande en stor del av innehavet då jag hade hoppats på att inte behöva sälja Bahnhof. Dubblar de sin inkomst till 2018-2019(enligt deras egna prognos) så är det kanske inte så dyrt nu men då är det väldigt långt fram i tiden och det är farligt att värdera bolag såpass långt fram. Jag sålde visserligen bara 12.5% eller 50 aktier och behåller 350 aktier. Frågan är väl om jag ska skalla ner lite till snart eller ej. Jag får helt enkelt se om kursen fortsätter löpa amok. Vad tror ni om Bahnhof?

Allt som allt rullar det på, Oktober som är den stora utdelningsmånaden under andra halvåret levererade vilket var trevligt :)
Annars som synes i grafen så fick jag mer i utdelning förra året vilket har med att jag sålt en del innehav med högre utdelning och högre risk. Jag är desto tryggar med dagens innehav samt att utdelningarna är lite mer utspridda vilket är trevligt. Vi närmar oss 2016 med stormsteg och det blir intressant att se om jag kan slå årets utdelningar eller ej. Extra kul hade varit att få mer varje månad än jag fått i år men det blir svårt att slå maj.

5 kommentarer:

 1. Jag sålde alla mina bahnhof på 126,5, inköp(68) Jag hade tänkt ha dom länge men tyckte kursen sprang iväg för mycket. Nu sitter man och hoppas på en dipp ner till aptitliga nivåer för inköp igen då jag gillar bolaget ;)

  SvaraRadera
 2. Har kvar Bahnhof, så länge som jag är kund hos de, har 500 st sedan ägarspridningen 2007.
  Flyttat-sålt och köpt tillbaka de i KF ,har ett GAV på 15,8 kr och säljer aldrig.
  Tror du kommer att ångra försäljningen, skulle hellre sålt Fortum och Nordea.
  Tycker du är för tung i banksektorn, med 6 st bankaktier.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Misstänker att jag kanske kommer ångra försäljningen. Dock har jag ändå kvar större delen av mitt innehav.

   Tror det har blivit något missförstånd. Allokeringen ovan är endast en mindre del av min portfölj och utgör mina mindre innehav. För att se hela portföljen bör man kolla i menyn ovan under portfölj. Den blev typiskt banktung då bankerna värdering har varit rimligast. Över tid inbillar jag mig att det blir en bättre allokering.

   Radera
 3. Tack för en läsvärd blogg!
  Vilket program använder du till portfölj illustrationerna?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!

   Jag använder google sheets för portföljfördelningen (sidan portfölj i menyn) och Excel för utdelningar som i detta inlägg.

   Radera