2015-05-31

Portfölj Maj

I Maj gick portföljen något uppåt, portföljen gick upp 2,78% under månaden och totalt för i år ligger utvecklingen på 21,6%. Maj var utdelningens månad och det var roligt att se när pengarna rullade in varje vecka. Det kom in otroliga 6423 kr, en ökning med 160% även om liknelsen inte riktigt är korrekt då det är väldigt annorlunda innehav i år jämfört med förra året vilket syns tydlig i utdelningsgrafen nedan. Desto intressantare är att väntade årliga utdelningar ligger på 15400 (12701), en ökning med 21%. Värdet har dock nästan dubblats på ett år (mest pga insättningar), men jag har fler bolag med lägre utdelning nu än förra året. Jag blir lite nostalgisk när jag läser förra årets Maj rapport, lite kul att de skillnaden mellan nu och då :)

Allmäna tankar
Inläggsfrekvensen har blivit något låg och några analyser som nästan är klara har fått vänta lite då det är slutspurten i plugget men borde hinna skriva mer i Juni. Jag har även märkt ur lätt det varit att inte använda likvida medel så fort de kommer in på kontot och hoppas att jag kan fortsätta med detta även när jag inte har lika mycket att göra i andra delar av livet.

En utdelning från BHP Billiton avskildes som kommer landa på kontot i form av South32 aktier på måndag enligt Nordnet's kundservice vilket blir intressant. Jag är osäker på om jag vill ha kvar den i portföljen då den kommer utgöra ett litet innehav men Divident Growth Investor har skrivit en del om en god avkastning om man behåller avknoppade bolag eftersom de rimligtvis bör vara av hög kvalité som original bolaget. South32 väntas inte ge utdelning förrän 2016 och de lär inte vara en stor andel men det blir oavsett intressant att följa.

Transaktioner i Maj:
 • Jag sålde 750 aktier i Vardia á 2.45 NOK.
Utdelningar & relaterade nyheter:
 • Jag fick utdelning från SJR in Scandinavia på 930kr
 • Jag fick utdelning från Atea på 1072kr
 • Jag fick utdelning från Protector Forsikring på 1868kr
 • Jag fick utdelning från NGS Group på 488kr
 • Jag fick utdelning från MAIN på 98kr
 • Jag fick utdelning från NWH.UN på 155kr
 • Jag fick utdelning från Kinder Morgan på 201kr
 • Jag fick utdelning från Unibet Group på 407kr
 • Jag fick utdelning från Bahnhof på 1200kr
 • Main annonserade en väntat extra utdelning på 0.275$ aktie vilket blir 155kr extra i fickan i Juni efter skatt
 • Apple höjde sin utdelning med 13% från 0.48 till 0.52 och utökade sitt återköpsprogram ytterligare.

Totala utdelningar i år uppgår till : 9792 (5650)
Utdelning på årsbasis uppgår till: 15400 (12701)
Utdelningen i Maj uppgår till 6423 (2469).


Uppdaterade portföljallokering finns som vanligt på portföljsidan i menyn ovan eller här. Utdelningar i mer detalj finns likaså i menyn ovan eller här.

Tankar om månadens transaktioner
Inte så mycket att säga om Vardia, tyckte 2.45 var ett för bra pris att inte sälja på när jag ändå planerat att köpa nya för 1 kr styck. Kursen gick närmare teckningskursen ganska snabbt så det visade sig vara ett korrekt beslut vilket inte är så konstigt. Dock hoppas jag inte detta är en lärdom jag behöver ha användning för i framtiden.

Jag tecknade för övrigt 9000 aktier eller 1000 mer än vad jag borde få från med teckningsrätter + 36% överteckning. I min interna bokföring har jag bokat Vardia som en förlust på 36656 eller 78% och den nya teckningen leder till ett nytt gav på 1kr som på dagens kurs ger en värdeökning på 60%. Varför jag valde att realisera förlusten internt var delvis för att det är vad som faktiskt hänt (jag har sålt och köpt nytt) men även för att det är svårt att tänka klart om det nya caset som uppstått med mitt gamla GAV. Möjligtvis att jag kommer justera om senare då +60% också kommer vara märkvärdigt. Är dock ganska glad över att portföjen ändå är såpass mycket plus även med Vardia som drog ner och hade jag undvikit förlorare bättre hade jag haft desto högre avkastning i år. Dock är avkastningen som mest intressant om 5-10 år än under enskilda år och jag vill ändå påstå att jag lärt mig en del av att ha Vardia i portföljen.

Hur har er månad varit? Fler som hade go utdelningsmånad?

11 kommentarer:

 1. Hej Ruter

  Gratulerar, verkligen imponerande utveckling som pågår här. Fortsätt så!

  mvh,
  DH

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, det är planen :)
   Tack själv för inspirationen, du har själv kommit en bra bit på vägen :)

   Radera
 2. Ser bra ut, Ruter. Fortsätt såhär! Väntar med spänning på DIN analys av Zalaris;)

  /Sofokles-

  SvaraRadera
  Svar
  1. Yes, den är först ut tänkte jag :)

   Radera
 3. Snyggt Ruter, keep going!

  Med vänlig hälsning
  /Vägen till Frihet

  SvaraRadera
 4. Starkt resultat! Inte minst, eftersom du hade Vardia i portföljen. Bra jobbat!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, en tjur marknad har väl hjälpt men ändå kul att det funkar att gå en egen väg.

   Radera
 5. Hej! Har kollat en del på Nolato det senaste då jag tycker att de närmar sig en intressant kurs (åtminstone ett rimligt pris). Läste lite på dina "taggade" inlägg på ämnet att du tidigare ägt Nolato, men kan inte riktigt utröna om du sålt dem och i så fall varför? :)

  Tar tacksamt emot lite input om bolaget! Har gjort en övergripande koll/analys på dem och det känns som ett kvalitativt innehav, som jag dock inte tror det kommer hända så mycket med resultatmässigt i år (kanske 5-10% ökning)

  SvaraRadera
  Svar
  1. https://skrivarkiv.wordpress.com/2015/06/09/analys-av-nolato-del-1-investeringskriterier/

   Där fick jag även skrivit ner första halvan av mina tankar...hoppas publicera resten imorgon

   Radera
  2. Hej, får ursäkta det sena svaret men var på semester. Jag tror säkert Nolato kommer göra bra ifrån sig på några års sikt men jag tycker inte dagens värdering är motiverad inom närmsta åren och därmed blir andra alternativ attraktivare. Jag sålde väl dem av samma skäll, att jag råkat köpa dem för dyrt och ville byta till vad jag ansåg var en bättre investering. Ska försöka läsa analysen i dagarna :)

   Radera